Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
«Πανεπιστημιακή» μονάδα επεξεργασίας χάρτου
 
Αφού τοποθετεί το ειδικό χερούλι μεταφοράς και ζυγιστεί το ρολό είναι έτοιμο να περάσει στην τελική συσκευασία- παλετοποίηση  και να βγει στην αγορά.
Αφού τοποθετεί το ειδικό χερούλι μεταφοράς και ζυγιστεί το ρολό είναι έτοιμο να περάσει στην τελική συσκευασία- παλετοποίηση και να βγει στην αγορά.
Η αναπτυσσόμενη παρουσία των καταστημάτων discount επιβάλλει στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να αμυνθούν δυναμικά με όπλα τα δικά τους private labels. Μία ελληνική χαρτοβιομηχανία παραγωγής προϊόντων επαγγελματικής/ οικιακής κατανάλωσης, η Βιοχαρτέλ Α.Ε. «έλαβε το μήνυμα» και διαθέτει στις αλυσίδες την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και την παραγωγική της δυνατότητα για τη δημιουργία private labels υψηλής ποιότητας.

Η Βιοχαρτέλ ασχολείται με την παραγωγή χαρτικών προϊόντων και ειδικεύεται στην παραγωγή ρολών κουζίνας και χαρτοπετσετών. «Επιλέξαμε την επένδυση πάνω στα επαγγελματικά είδη, καθώς είναι ένα κομμάτι που εξελίσσεται. Μας ενδιαφέρει η εξειδίκευση. Δεν παράγουμε 15 είδη, παράγουμε μόνο ρολά κουζίνας και χαρτοπετσέτες, αλλά σε αυτό που κάνουμε θέλουμε να είμαστε άριστοι. Παρέχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και πρωτοποριακές για την Ελλάδα συσκευασίες. Γι αυτό, άλλωστε και πολλές φορές ακούμε από την αγορά ότι το έχουμε κάνει πανεπιστήμιο», μας λέει χαριτολογώντας ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρίας, κ. Δημήτρης Καρδαράς.

Η Βιοχαρτέλ ιδρύθηκε το 1993 και μέχρι το 2001 ο κύριος όγκος παραγωγής ήταν τα ρολά υγείας. Μετά το 2001 δόθηκε βαρύτητα στο κομμάτι των επαγγελματικών/ οικιακών προϊόντων (χαρτοπετσέτες από ½ - 5 κιλά), κερδίζοντας ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Αποδίδουσα επένδυση

Τον Σεπτέμβρη του 2005 η Βιοχαρτέλ πήρε ένα ρίσκο επενδύοντας σε υπερσύγχρονα και πλήρως αυτοματοποιημένα μηχανήματα, καθετοποιώντας την παραγωγή της. «Η όλη επένδυση άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ και όταν θα ολοκληρωθεί όλο το σύστημα με την προσθήκη μελανείου και κάποιων ακόμα αυτοματισμών όπως η εισαγωγή ρομποτικών βραχιόνων στην παραγωγική διαδικασία αναμένεται η επένδυση να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ», αποκαλύπτει ο κ. Καρδαράς.

Η εγκατάσταση ίσως της πλέον σύγχρονης αυτόματης γραμμής παραγωγής Singro Perini 4,5 που υπάρχει σε ελληνική χαρτοβιομηχανία, του ιταλικού εργοστασίου Fabio Perini έδωσε στη Βιοχαρτέλ ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Κατάφερε να συμπιέσει πάρα πολύ το κόστος και συνάμα να ανεβάσει την ποιότητα των προϊόντων της. «Η επένδυση άρχισε να αποδίδει και μάλιστα άμεσα, καθώς το 2006 ο τζίρος μας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 67% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2005», αποκαλύπτει ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας, κ. Μελέτης Τασόπουλος.

Με αυτά και με αυτά η αφετηρία της ξενάγησης μου στα ενδότερα των εγκαταστάσεων της Βιοχαρτέλ στο Κορωπί από την αποθήκη πρώτων υλών κατάντησε βασανιστικά…μαρτυρική. Και τούτο γιατί η περιέργεια να δούμε τη «θαυματουργή» αυτή γραμμή παραγωγής έκανε το συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο να παρουσιάζει ενδιαφέρον εφάμιλλο με αγώνα τελευταίας αγωνιστικής πρωταθλήματος μεταξύ ομάδων χωρίς στόχους.
Κάθε πράμα στον καιρό του, όμως… Οπότε υπομονή. «Η πρώτη ύλη προέρχεται κατά 80% εισαγωγή από την Ιταλία και το υπόλοιπο από την εγχώρια αγορά (Αθηναϊκή Χαρτοποιεία) και αποτελείται από 100% καθαρή κυτταρίνη. Έρχεται στο εργοστάσιο μας σε ρολά βάρους από 800 κιλά ως 1,5 τόνο και φροντίζουμε να αποθηκεύουμε ποσότητες ανάλογες με την τρέχουσα παραγωγική μας δραστηριότητα», τονίζει ο κ. Καρδαράς.
Βιοχαρτέλ Α.Ε. Μια δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία επεξεργασίας χάρτου με απόλυτα αυτοματοποιημένη παραγωγή επαγγελματικών/ οικιακών προϊόντων.

Μια Ιταλίδα στο Κορωπί

Στη συνέχεια η σκυτάλη δίνεται στην πρωταγωνίστρια του παραγωγικού σκηνικού που έχει στηθεί εντός της Βιοχαρτέλ. Στην Ιταλίδα Singro Perini 4,5, που με ταλέντο και δεξιοτεχνία υποδύεται το ρόλο της.

Το ρολό κυτταρίνης οδηγείται μπροστά της και αυτή αναλαμβάνει με πλήρως αυτοματοποιημένες διεργασίες κλειστού τύπου την επεξεργασία του. Το πρωτογενές υλικό είναι δίφυλλο και αφού εισαχθεί στην παραγωγική μονάδα το κάθε φύλλο γκοφράρεται ξεχωριστά. Στη συνέχεια τοποθετείται κόλλα ενδιάμεσα στα δυο φύλλα προκειμένου να γίνουν ένα ενιαίο. Έτσι, όταν εξέρχεται από το μηχάνημα το χαρτί είναι κολλημένο σαν ένα «μασίφ» φύλλο, έχοντας αποκτήσει παράλληλα μεγαλύτερη υδαταντοχή, αλλά και γενικότερη ανθεκτικότητα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μηχανής είναι άλλο: «Η μηχανή έχει τη δυνατότητα να τρέχει με ταχύτητα 350 μέτρων το λεπτό τυλίγοντας το χαρτί πάνω σε κυλινδρικές χαρτονένιες βάσεις, τα οποία ονομάζουμε μαδρέν.

»Η τεχνολογική της αιχμή έγκειται στο γεγονός ότι όταν το παραγόμενο προϊόν διπλωθεί στο επιθυμητό μήκος, τότε η μηχανή αλλάζει μαδρέν αυτόματα χωρίς να σταματήσει. Τροφοδοτείται δηλαδή με καινούριο μαδρέν, ενώ το ολοκληρωμένο προωθείται αυτόματα στα επόμενα στάδια της παραγωγής,

»Οι μηχανές του ανταγωνισμού την ώρα που ο κορμός είναι έτοιμος φρενάρουν προκειμένου να γίνει η προαναφερόμενη διαδικασία με συνέπεια πτώση της παραγωγικής ταχύτητας. Η συγκεκριμένη δρομολογεί τη διαδικασία χωρίς να σταματήσει καθόλου. Οποιασδήποτε διαμέτρου προϊόν κι αν παράγεται, ακόμα και σε ρολά διαμέτρου 45 εκατοστών», εξηγεί ο κ. Καρδαράς

Στη συνέχεια το υπό παραγωγή ρολό προωθείται στην κοπτική μηχανή που ρυθμίζεται και κόβει το προϊόν σύμφωνα με το επιθυμητό ύψος, ενώ παράλληλα το ξακρίζει στις άκρες.

Δεν «μπαίνει» χέρι

Ακολουθεί η φάση της συσκευασίας. Με χρήση ταινιόδρομων το παραγόμενο προϊόν προωθείται και σταδιακά ψεκάζεται με μικρή ποσότητα κόλλας προκειμένου να μπει η επιθυμητή εταιρική ετικέτα. Στη συνέχεια συσκευάζεται μέσα σε φιλμ πολυουλεθίνης, το οποίο είναι ειδικό για τρόφιμα.

Το συσκευασμένο ρολό περνάει από ειδικούς φούρνους, όπου ψήνεται και εξερχόμενο συρρικνώνεται το πλαστικό και εφαρμόζει σα γάντι πάνω στις ακριβείς διαστάσεις του χαρτιού.

Σειρά παίρνει η μηχανή, η οποία τοποθετεί το ειδικό χερούλι μεταφοράς και αφού το ρολό ζυγιστεί και βρεθεί εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος είναι έτοιμο να περάσει στην τελική συσκευασία- παλετοποίηση και να βγει στην αγορά.

«Η παλιά μηχανή που είχαμε παρήγαγε 4 τόνους το οχτάωρο. Αυτή έχει τη δυνατότητα και βγάζει 12 τόνους και σε πολύ καλύτερη ποιότητα. Παλιά δυο βάρδιες έβγαζαν 8 τόνους, ενώ τώρα βγάζουμε σχεδόν 24 τόνους.

»Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία και αν εξαιρέσει κανείς τον εργάτη ο οποίος στο τέλος της γραμμής τοποθετεί το προϊόν στην παλέτα, όλοι οι άλλοι υπάλληλοι απλά επιβλέπουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες. »Επίσης, ότι σφάλμα και να παρουσιάσουν οι μηχανές το οποίο δεν μπορούμε να διορθώσουμε εμείς συνδέονται μέσω μόντεμ στην Ιταλία και ρυθμίζονται όλα από εκεί», επισημαίνει ο κ. Καρδαράς.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Βιοχαρτέλ στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η ακόμα μεγαλύτερη αυτοματοποίηση της παραγωγής με την αντικατάσταση της χειρωνακτικής τοποθέτησης των κιβωτίων στις παλέτες με έναν ρομποτικό βραχίονα ο οποίος θα αναλάβει το έργο της παλετοποίησης. «Επίσης, εντός του μηνός τοποθετείται μελανείο, το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να αποτυπώνουμε διάφορα διακοσμητικά σχέδια πάνω στα προϊόντα μας», καταλήγει ο κ. Καρδαράς
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μηχανής Singro Perini 4,5 είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αλλαγής του μαδρέν του παραγόμενου ρολού χωρίς να «φρενάρει» και ενώ να «τρέχει» με ταχύτητα 350 μέτρων το λεπτό. Τροφοδοτείται δηλαδή με καινούριο μαδρέν, ενώ το ολοκληρωμένο προωθείται αυτόματα στα επόμενα στάδια της παραγωγής.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μηχανής Singro Perini 4,5 είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αλλαγής του μαδρέν του παραγόμενου ρολού χωρίς να «φρενάρει» και ενώ να «τρέχει» με ταχύτητα 350 μέτρων το λεπτό. Τροφοδοτείται δηλαδή με καινούριο μαδρέν, ενώ το ολοκληρωμένο προωθείται αυτόματα στα επόμενα στάδια της παραγωγής.

Εμπορική διείσδυση

Με ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο διανομής, τα προϊόντα της Βιοχαρτέλ βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης μεγάλων super market σε ολόκληρη την Ελλάδα και μέσω των αντιπροσώπων της χαρτοβιομηχανίας προμηθεύονται ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, σχολές κ.λ.π.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να επεκταθούν οι δραστηριότητες της εταιρίας και πέραν των ελληνικών συνόρων. «Η φερεγγυότητα, η συνέπεια και η σωστή παράδοση είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εταιρία μας. Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι ότι συνεργαζόμαστε με μεγάλες μονάδες στην εγχώρια αγορά όπως: ΑΒ Βασιλόπουλος- Delhaise, Αστήρ Ανώνυμη Εμπορική S/M AE, Ατλάντικ S/M AE, Elite S/M, Macro Χονδρεμπορική, Μέριμνα S/M AE, Μετρό ΑΕΒΕ, My market, Παπαγεωργίου, Πειραϊκόν S/M AE, Plus Hellas EΠΕ & Σια ΕΕ κ.α.

»Με όλες τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε έχουμε μακροχρόνια συνεργασία και είναι εκείνοι που μας διαφημίζουν. Πιστεύουμε ότι είμαστε από τις λίγες ελληνικές εταιρίες που μπορούμε να προσφέρουμε όλη τη γκάμα των επαγγελματικών/ οικιακών προϊόντων (από ½ έως 5 kgr) στην Ελλάδα.

»Στόχος μας είναι μέρα με τη μέρα να αυξάνουμε τους πελάτες μας με συνέπεια ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να βάζουν τα προϊόντα μας στα σπίτια τους είτε με το δικό μας brand name είτε με κάποιο private label», καταλήγει ο κ. Τασόπουλος.

 
 Γραμμή Παραγωγής
ΒΙΕΠΑ Παπαδόπουλος: Φτιάχνει μηχανές υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας
Παρασκευή φιαλών και αμπουλών ορού στην Demo AE
FlexPicker IRB 360: Το ρομπότ - «αράχνη»
Αυτοματοποιημένο…χειρουργείο
Ελαϊς: Επενδύσεις στην ποιότητα
Ο αυτοματισμός στην υπηρεσία των υλικών
«Αναγεννά» 15000 τόνους ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών
Άρωμα επιτυχίας και καθαριότητας
Η βιομηχανία της… γειτονιάς μας
Τα βιομηχανικά απόβλητα και η αξιοποίησή τους
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook