Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ελαϊς: Επενδύσεις στην ποιότητα
 
Η πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής του ελαιόλαδου.
Η πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής του ελαιόλαδου.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

Λάδι, κρασί, σιτάρι, τα τρία πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης. Ελαΐς, Οινώ, Σπερμώ αντίστοιχα οι τρεις αδερφές που μοίραζαν – σύμφωνα με το μινωικό μύθο- τα συγκεκριμένα δώρα της φύσης στους ανθρώπους.

Ήταν κόρες του Άνιου και εκείνος με τη σειρά του ήταν παιδί του Διονύσου και της Αριάδνης. Όταν οι απόγονοι του Μίνωα πήγαν να διοικήσουν διάφορα νησιά ή και περιοχές του αιγιακού χώρου, ο Άνιος πήγε στο ιερό νησί τη Δήλο.

Παντρεύτηκε τη Δωρίππη και απέκτησε τρεις κόρες που τις είπαν Οινοτρόπους ή Οινοφόρους. Σ` αυτές ο παππούς τους ο Διόνυσος έδωσε ένα μοναδικό χάρισμα: "ποιείν εκ γης έλαιον, σίτον και οίνον".

Χαρισματικές αδερφές

Οι Οινοτρόποι παρείχαν άφθονους καρπούς και τροφές σ` όσους έφταναν για χρησμό στο μαντείο της Δήλου. Ο μύθος μας λέει ότι οι Αχαιοί όταν άρχισαν την εκστρατεία τους εναντίον της Τροίας, πέρασαν από τη Δήλο. Ο Άνιος που ήξερε να προλέγει το μέλλον, τους είπε ότι ο πόλεμος που σκόπευαν να ξεκινήσουν θα κρατούσε δέκα χρόνια. Για να μην ταλαιπωρούνται λοιπόν τους πρότεινε να μείνουν εννιά χρόνια κοντά του και τον δέκατο να πολεμήσουν με τους Τρώες μια και τότε θα έπεφτε η Τροία. Κι όσο για τη διατροφή τους δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Θα την ανελάμβαναν οι τρεις κόρες του.

Η Οινώ μπορούσε να μετατρέπει το νερό σε κρασί και η Σπερμώ την άμμο σε σιτάρι. Η Ελαΐς ήταν υπεύθυνη για τη μετατροπή του νερού σε ελαιόλαδο, ενώ, παράλληλα, είχε την ικανότητα να προβλέπει τις καλές σοδειές, να συμβουλεύει τους ελαιοπαραγωγούς και κυρίως να προστατεύει τον πολύτιμο καρπό της ελιάς. Οι Αχαιοί αρνήθηκαν και συνέχισαν το ταξίδι τους.

Η περιπέτεια των Οινοτρόπων άρχισε όταν αργότερα -μετά από χρόνια- αποφάσισαν να τις πάρουν κοντά τους. Άλλοι λένε ότι αρνήθηκαν να πάνε κι άλλοι ότι τις πήραν μαζί τους. Πάντως κινδύνεψαν να θανατωθούν και τις προστάτεψε ο παππούς τους Διόνυσος. Ο Οβίδιος μάλιστα έγραψε, πως ο Διόνυσος μεταμόρφωσε τις τρεις κοπέλες σε περιστέρια.

Έκτοτε και μέχρι το 1920 τα χνάρια των τριών χαρισματικών αδερφών είχαν χαθεί… Τα τελευταία 87 χρόνια, ωστόσο, η μία από τις τρεις αδελφές, η Ελαΐς, έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της προσφέροντας και στους σύγχρονους Έλληνες τις πολύτιμες υπηρεσίες της.

H σύγχρονη και εμπορική έκφανση της μυθικής Ελαϊδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα των ελαιουργικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Ελαϊς. Από το 1920 μπαίνει στο ελληνικό σπίτι προσφέροντας γευστικές προτάσεις χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου ολικής ποιότητας (ΤΡΜ) σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Συνεργάτης της Unilever από το 1962 και μέλος του Ομίλου Unilever από το 1976, η Ελαϊς γνωρίζει όπως και η πρόγονος της τη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής καθώς και την άμεση σχέση της με την ποιότητα ζωής.

6 σε 1

Το εργοστάσιο της «Ελαΐς» ανήκει στον όμιλο των εταιριών της Unilever, μια μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας που ειδικεύεται στα τρόφιμα και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Το εργοστάσιο απαρτίζεται από τις παρακάτω βασικές λειτουργίες:

1. Παραλαβή Α΄ Υλών και Υλικών Συσκευασίας 2. Ποιοτικός έλεγχος
3. Εξευγενισμός ελαίων (Ραφινερι)
4. Προετοιμασία προϊόντων (Ελαίων και μαργαρινών)
5. Τυποποίηση (Σπορέλαιων, ελαιολάδων, μαγειρικών λιπών, μαργαρινών)
6. Παλλετοποίηση, αποθήκευση και φορτώσεις.

Ο κ. Βαγγέλης Τσαγκλιώτης, Υπεύθυνος ΤPM και Διευθυντής Παραγωγής μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και αποτέλεσε για μας το «μίτο της Αριάδνης» ελισσόμενος στα τρία επίπεδα του εργοστασίου, θαρρείς και ήταν…δυάρι.

Το πρώτο στάδιο της παραγωγής είναι –όπως και σε κάθε εργοστάσιο- η παραλαβή των πρώτων υλών, η οποία γίνεται με κατάλληλα βυτία. «Οι πρώτες ύλες προέρχονται είτε από την Ελλάδα προκειμένου για τα ελαιόλαδα είτε από το εξωτερικό προκειμένου για τα σπορέλαια. Η προσπάθεια του εργοστασίου είναι να εξασφαλίσει την ποιότητα των παραλαμβανομένων πρώτων υλών μέσω πληθώρας ελέγχων στο εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου που είναι μεταξύ των ελάχιστων διαπιστευμένων εργαστηρίων στην Ελλάδα», λέει ο κ. Τσαγκλιώτης.

Ο ποιοτικός έλεγχος καλύπτει κάθε εισερχόμενη πρώτη ύλη ή υλικό συσκευασίας. Η Ελαΐς έχει ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο σύστημα ποιότητας συμβατό με το ISO 9001, 14001, 18001, και το HACCP. Η μεγάλη έμφαση δίνεται στην διασφάλιση της ποιότητας η οποία εξασφαλίζεται με μια σειρά αρχείων ποιότητας που τηρούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και στηρίζονται κατά πολύ στα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των κρίσιμων ποιοτικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια της παραγωγής (on line / real time).

«Το τμήμα του εξευγενισμού των ελαίων είναι αυτοματοποιημένο και χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Ο εξευγενισμός των ελαίων περιλαμβάνει αποκομμίωση, λεύκανση, απόσμηση και αποξίνιση. Ειδικά στα παρθένα ελαιόλαδα εφαρμόζεται οι διαδικασία της φίλτρανσης με κυτταρινικό υλικό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος», εξηγεί ο κ. Τσαγκλιώτης.

Στο τμήμα προετοιμασίας προϊόντων γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες (προετοιμασία λιπαρής φάσης, προετοιμασία υδατικής φάσης , κρυστάλλωση μαγειρικών λιπών) με σκοπό την αποστολή τους στην Τυποποίηση. Τα στάδια κάθε διεργασίας ελέγχονται μέσω αυτοματισμών και υπολογιστών ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές. Το προσωπικό του τμήματος κάνει συγκεκριμένους ποιοτικούς ελέγχους στα ενδιάμεσα και τελικά στάδια των διεργασιών.

Το τμήμα τυποποίησης έχοντας συνολικά 10 γραμμές συσκευασίας έχει την δυνατότητα παραγωγής σπορέλαιων, ελαιόλαδων και μαργαρινών τόσο σε διαφορετικές ποικιλίες και καταναλωτικές χρήσεις όσο και σε διαφορετικές συσκευασίες. Η νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται δίνει την δυνατότητα αυτόματου ελέγχου ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων ενώ συστήματα όπως το ISO , HACCP και το TPM συγκροτούν ένα πολύ καλό σύστημα διαχείρισης προϊόντων, εξοπλισμού και ανθρώπων.

Το τμήμα παλλετοποίησης πλήρως αυτοματοποιημένο δίνει την δυνατότητα κατ’ ευθείαν φόρτωσης των προϊόντων ή αποθήκευσής τους σε ψυγεία ανάλογα με την ζήτηση των πελατών. Η ρύθμιση χαμηλών stock προϊόντων και υψηλής εξυπηρέτησης των πελατών ξεκινά από το τμήμα προγραμματισμού και καταλήγει στην Αποθήκη όπου είναι και το τελευταίο τμήμα του εργοστασίου που έρχεται σε επαφή με τις φορτώσεις – διανομή.

Special Award

Στις 29 Ιουνίου του 2007 το εργοστάσιο της «Ελαΐς» πέρασε με επιτυχία τον προ-έλεγχο για την υψηλή τιμητική διάκριση του Special Αward, που έγινε από τον Kunio Shirose του JIPM και τον καθηγητή Toyoshiro Inamura του Nagoya Institute of Technology.

Οι δυο ελεγκτές μελέτησαν προσεκτικά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο εργοστάσιο στον τομέα της εξυπηρέτησης των πελατών, της ποιότητας, της βελτίωσης του προγραμματισμού και συντονισμού των λειτουργιών του εργοστασίου και των προμηθευτών του στα πλαίσια της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, της παραγωγικότητας και αξιοπιστίας του εξοπλισμού, της τεχνολογίας για την παραγωγή του pro-activ, της ανάπτυξης και διάδοσης της στρατηγικής και των οικονομικών αποτελεσμάτων.

«Στάθηκαν με επιμονή στα συστήματα και τους ανθρώπους που τα λειτουργούν για να επιβεβαιώσουν ότι οι βελτιώσεις και τα αποτελέσματά τους έχουν παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον. Έδειξαν μεγάλη ευαισθησία στη διαπίστωση της ομαδικής εργασίας, της καθολικής συμμετοχής στα έργα βελτίωσης και της δέσμευσης όλων στην κοινή στρατηγική και τους στόχους που απορρέουν από αυτή. »Ενθάρρυναν και συνεχάρησαν κάθε καλή προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη και εξάλειψη των απωλειών σε χρόνους και υλικά, τη γρήγορη εισαγωγή νέας τεχνολογίας και την εμπέδωση ασφαλούς συμπεριφοράς», καταλήγει ο κ. Τσαγκλιώτης.

Η επιτυχία αυτή του εργοστασίου της Ελαΐς το έφερε πολύ κοντά στο υψηλό βάθρο που κατέχουν 28 εργοστάσια της Unilever στον κόσμο, τα οποία μέχρι το 2006 είχαν κατακτήσει το Special Award. Ας σημειωθεί ότι η ανώτατη διάκριση που δίνει το JIPM είναι το World Class Award, που μέχρι πέρσι τουλάχιστον την είχαν κατακτήσει δύο εργοστάσια της Unilever.
Οι δεξαμενές μέσα στις οποίες συντελείται η προετοιμασία της λιπαρής φάσης των μαργαρινών.
Οι δεξαμενές μέσα στις οποίες συντελείται η προετοιμασία της λιπαρής φάσης των μαργαρινών.

TPM

Η Ελαϊς εφαρμόζει το πρωτοποριακό Σύστημα Ελέγχου Ολικής Ποιότητας ΤΡΜ (Total Perfect Manufacturing) στην παραγωγή των προϊόντων της, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης και υιοθέτησης συστημάτων ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια παραγωγής.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από το 1996 το εργοστάσιο της Ελαΐς, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην εφαρμογή της φιλοσοφίας και της μεθοδολογίας της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, επέλεξε να συνεχίσει με την εφαρμογή του Ιαπωνικού μοντέλου του ΤΡΜ. To TPM αναπτύχθηκε σαν φιλοσοφία ποιοτικής οργάνωσης της παραγωγής από το Japanese Institute for Productive Maintenance (JIPM). Μέχρι σήμερα το εργοστάσιο διακρίθηκε με το Excellence Award το 2000 και το Consistency Award το 2002», τονίζει ο κ. Τσαγκλιώτης.

 
 Γραμμή Παραγωγής
ΒΙΕΠΑ Παπαδόπουλος: Φτιάχνει μηχανές υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας
Παρασκευή φιαλών και αμπουλών ορού στην Demo AE
FlexPicker IRB 360: Το ρομπότ - «αράχνη»
Αυτοματοποιημένο…χειρουργείο
«Πανεπιστημιακή» μονάδα επεξεργασίας χάρτου
Ο αυτοματισμός στην υπηρεσία των υλικών
«Αναγεννά» 15000 τόνους ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών
Άρωμα επιτυχίας και καθαριότητας
Η βιομηχανία της… γειτονιάς μας
Τα βιομηχανικά απόβλητα και η αξιοποίησή τους
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook