Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Η κρίση: Eυκαιρία ή καταστροφή;
 


Η ιστορία μας έχει διδάξει πως οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν είτε σε καταστροφή είτε σε αναζωογόνηση και ανάταξη. Στην καταστροφή οδηγούν όταν υπάρχει αδράνεια ή εμμονή σε δογματικές αντιλήψεις. Στην αναζωογόνηση και την ανάταξη οδηγούν όταν υπάρχει έξυπνη, ρεαλιστική και ευέλικτη προσέγγιση στα προβλήματα.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο υψηλών ελλειμμάτων και χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Η μεγάλη εξάρτησή της από τον εξωτερικό δανεισμό δημιούργησε ασφυκτικές πιέσεις από τις διεθνείς αγορές, τον διεθνή Τύπο, αλλά και τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Αυτό αντανακλάται στα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου, που έχουν αυξήσει υπέρμετρα το κόστος του δανεισμού.

Οι πληρωμές αυτών των υπέρογκων ποσών σε τόκους αφαιρούν πόρους από τις εγχώριες επενδύσεις και τις κοινωνικές δαπάνες, συμβάλλουν στη μείωση της ευημερίας του πληθυσμού, και στερούν από την κυβέρνηση έσοδα αλλά και πολύτιμους βαθμούς ελευθερίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πάντες σε αυτή τη χώρα επιθυμούν η κατάληξη αυτής της κρίσης να είναι η αναζωογόνηση και όχι η καταστροφή. Για να ελπίζουμε όμως βάσιμα σε αυτό πρέπει να τηρήσουμε μια ζωτικής σημασίας προϋπόθεση: Πως ο αγώνας πρέπει να έχει εξαρχής και διαρκώς διπλό στόχο: Τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανταγωνιστικότητα.

Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να τιθασεύσει τον διογκωμένο σε προσωπικό και αμοιβές δημόσιο τομέα, που δεν έχει αντίκρισμα στην ποιότητα και στην ποσότητα των υπηρεσιών που παρέχει προς το κοινωνικό σύνολο.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ξεχνιέται κι αυτό ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση και σε μεγαλύτερη ανεργία. Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει παράλληλα:
• Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αρχίζοντας από εκείνα που έχουν άμεση και σημαντική σχέση με το κόστος παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών.
• Στο άνοιγμα αγορών που ακόμη παραμένουν κλειστές ή οιονεί κλειστές λόγω ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους.
• Στη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με την κατάργηση των πλείστων όσων αδειών και διατυπώσεων που δεν συνάδουν με την εποχή της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
• Στο άνοιγμα των δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών στον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
• Στο άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό, την τεχνογνωσία και τα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Βούλα Μουρτά
Φεβρουάριος 2010
 
 Θέσεις
Κυριάκος Λουφάκης: "Να φθάσουν άμεσα τα χρήματα του ΕΣΠΑ στην αγορά"
Κωνσταντίνος Μπίτσιος: Στηρίζουμε την εξωστρέφεια και τους εξαγωγείς
Δημήτρης Λακασάς: Νέα μονάδα και άνοιγμα στη ναυτιλία από την Olympia Electronics
dsf
Τίνα Κουμάκη: Ανάπτυξη με σταθερά βήματα και ισχυρές συνεργασίες
Πολυδεύκης Τυφλιώρης: Θα ανακάμψει σταδιακά η ελληνική βιομηχανία
Ζητείται βιομηχανική πολιτική
Η αγορά εκπέμπει SOS
Μονόδρομος η καινοτομία
Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook