Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Παρασκευή φιαλών και αμπουλών ορού στην Demo AE
 


Από το παρασκευαστήριο ορού και τις μηχανές BFS ως το τεστ στεγανότητας και την τελική συσκευασία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Η φαρμακοβιομηχανία Demo AE είναι ένας βιομηχανικός και εμπορικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1965 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, με πολύ ισχυρή παρουσία στη νοσοκομειακή αγορά, όπου κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις όσον αφορά τις πωλήσεις σε μονάδες. Με κύκλο εργασιών πάνω από 96 εκατ. ευρώ και ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 22% τα τελευταία 8 χρόνια, η DEMO AE αναδεικνύεται σε μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα και ευρύτερα. Το πορτοφόλιο των προϊόντων της περιλαμβάνει πολλά ενέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα διαφόρων θεραπευτικών κατηγοριών, στις οποίες περιλαμβάνονται άσηπτες κόνεις καρβαπενέμης, άσηπτες κόνεις κεφαλοσπορίνης, λυοφιλισμένα σκευάσματα, αμπούλες και φιάλες τεχνολογίας blow-fill-seal (φούσκωμα – γέμισμα – σφράγιση, σκευάσματα σε πόσιμη μορφή κ.α. Όλα αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, μέσα από σύγχρονες γραμμές παραγωγής, τις οποίες επισκεφθήκαμε και σας παρουσιάζουμε στο παρόν τεύχος.

Παρασκευαστήριο
Στο εργοστάσιο μας υποδέχθηκε ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας κ. Γεώργιος Τσαπρούνης, ηλεκτρονικός μηχανικός, με τον οποίο επισκεφθήκαμε τους βασικούς χώρους παραγωγής και καταγράψαμε τις γραμμές παραγωγής των αμπουλών ορού και των φιαλών ορού.
Η γραμμή παραγωγής ξεκινά από το παρασκευαστήριο του προϊόντος, στην προκειμένη περίπτωση του ορού (εικ.1). Το παρασκευαστήριο αποτελείται από πολλές μεγάλες μεταλλικές δεξαμενές στις οποίες παρασκευάζεται ο ορός. Όλη η παραγωγή ελέγχεται με SCADA (supervisory control and data acquisition), δηλαδή ένα σύστημα βιομηχανικού αυτομάτου ελέγχου και τηλεμετρίας, που αποτελείται από τοπικούς ελεγκτές, που ελέγχουν όλα τα επί μέρους στοιχεία και μονάδες της εγκατάστασης παρασκευής του ορού, και οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι σε ένα κεντρικό Master Station (Κύριο Σταθμό Εργασίας) (εικ.2).

Μηχανές BFS
Στη συνέχεια το προϊόν οδηγείται στη γραμμή παραγωγής. Στο πρώτο στάδιο της γραμμής υπάρχουν οι μηχανές BFS (Blow, Fill, Seal) (εικ.3), δηλαδή οι μηχανές που μορφοποιούν, γεμίζουν και σφραγίζουν τις πλαστικές φιάλες ορού. Οι μηχανές BFS λειτουργούν σε περιβάλλον απολύτως αποστειρωμένο (το λεγόμενο clean room) και το προσωπικό εργάζεται ενδεδυμένο με ειδικές προστατευτικές στολές (εικ.4) σε όλο τους το σώμα και το πρόσωπο. Η BFS μηχανή λειτουργεί ως εξής: Το πλαστικό πολυπροπυλένιο (PP) ή πολυαιθυλένιο -σε μορφή κόκκων- μεταφέρεται από τον χώρο αποθήκευσης στη μηχανή, διαμορφώνεται, γεμίζεται με προϊόν και σφραγίζεται αμέσως (εικ.5). Η αυτοματοποιημένη διαδικασία γεμίσματος BFS εξαλείφει την ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή γεμίσματος μέσω της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας, δεν εκθέτει το προϊόν σε μη στείρο περιβάλλον οπότε και επιτυγχάνει υψηλότατα επίπεδα στειρότητας, και επιτρέπει αυξημένη απόδοση παραγωγής, με μικρούς χρόνους προετοιμασίας και ρυθμίσεων.
Αφού πληρωθούν οι φιάλες με ορό, δέχονται το πώμα, το οποίο συγκολλείται και με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος ανά δέκα τοποθετούνται σε μεταλλικά ράφια, σχήματος τελάρου (εικ. 6). Όταν τα ράφια γεμίσουν τοποθετούνται ανά 6 σε ειδικούς μεταφορείς και οδηγούνται σε κλίβανους (εικ.7)προκειμένου να αποστειρωθούν, στους 121ο C.
Όλα τα προϊόντα αφού περάσουν από τον κλιβανισμό και την διαδικασία αποστείρωσης, οδηγούνται στη συσκευασία, όπου με τη χρήση αυτόματων ρομποτικών συστημάτων, τοποθετούνται σε ταινιόδρομο και από κει καταλήγουν στα κουτιά και τη διαδικασία παλετοποίησης.

Τεστ στεγανότητας
Ένα ενδιαφέρον τμήμα της παραγωγής είναι ο χώρος όπου λαμβάνουν χώρα τα τεστ στεγανότητας του προϊόντος. Στην περιήγησή μας στην Demo είδαμε τη συγκεκριμένη γραμμή όπου διέρχονται οι περιέκτες –αμπούλες- αφού έχουν περάσει από την μηχανή BFS, και τον κλιβανισμό, και στο τμήμα αυτό γίνεται έλεγχος εάν τα φιαλίδια είναι τρύπια ή ένα έχουν άλλο είδους κακοτεχνία, όπου σε αυτή την περίπτωση απορρίπτονται (Εικ. 8). Στη συνέχεια το προϊόν προωθείται στην ετικετέζα, τη μηχανή όπου εκτυπώνεται και επικολλάται η ετικέτα πάνω στο προϊόν (εικ.9-10). Η διαδικασία αυτή ελέγχεται από ένα σύστημα καμερών και εάν εντοπιστούν λάθη σε αυτό το σημείο, τότε τα σκάρτα απορρίπτονται.
Η γραμμή παραγωγής των ορών στη φαρμακοβιομηχανία Demo είναι παρόμοια σχεδιασμένη, τόσο για τις μεγάλου όγκου φιάλες όσο και για τις μικρού όγκου, όπως είναι οι πλαστικές αμπούλες ή οι γυάλινες φύσιγγες, ανάλογα το ενέσιμο προϊόν που περιέχουν. Ειδικά οι γυάλινες φύσιγγες διέρχονται από ειδικό πλυντήριο για τη διαδικασία της έκπλυσης, προκειμένου να καθαριστούν, και στη συνέχεια διέρχονται από το τούνελ αποπυρετογόνωσης και αποστείρωσης των περιεκτών. Ακολούθως, οδηγούνται στη γραμμή παραγωγής και στις γεμιστικές/κλειστικές μηχανές, όπου σφραγίζονται, κατόπιν οδεύουν στον κλίβανο γι αποστείρωση και στο τέλος καταλήγουν στα μηχανήματα οπτικού ελέγχου και τεστ στεγανότητας προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν διαρροές. Σε αυτή την περίπτωση απορρίπτονται από τη γραμμή παραγωγής και οδηγούνται στα σκάρτα.
Ακολουθεί η εκτύπωση των ετικετών, η κόλλησή τους και στη συνέχεια οι αμπούλες τοποθετούνται σε πλαστικές θήκες, σε κουτιά και σε παλετάρισμα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά τη συσκευασία των προϊόντων, αυτά παραμένουν στις αποθήκες σε κατάσταση καραντίνας και υπόκειται σε αναλύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόλυτη ασφάλεια χρήσης των προϊόντων.

Σύστημα παρακολούθησης μηχανών
Σημαντική ώθηση στον ακριβή έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας στη Demo έχει δώσει ένα ειδικό σύστημα παρακολούθησης μηχανών που συνέλαβε ως ιδέα ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Δημήτρης Δέμος, και υλοποίησε η εταιρεία Σταματίου Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί σε συνεργασία με τον κ. Τσαπρούνη, τεχνικό διευθυντή της Demo. Το σύστημα παρακολούθησης περιλαμβάνει τον έλεγχο όλης της γραμμής παραγωγής και του εξοπλισμού, αλλά και των μεμονωμένων μηχανών του εργοστασίου on line και επί 24ωρης βάσης.
«Το σύστημα αυτό αποτελείται από αισθητήρια που έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις μηχανές», μας είπε ο κ. Τσαπρούνης. Τα αισθητήρια στέλνουν σήματα στον κεντρικό σέρβερ και μέσω αυτού σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες (διευθυντικά στελέχη, προϊστάμενοι κ.α.) Η πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος γίνεται μέσω κωδικού και η παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο δίνει τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων όπου και όταν χρειαστεί, ώστε να αποκαθίστανται άμεσα τα προβλήματα από το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας.
Η απεικόνιση όλων των δεδομένων γίνεται σε μια κεντρική οθόνη όπου κανείς μπορεί να βρει πλήρη στοιχεία για το ποιες και πόσες μηχανές λειτουργούν, ανά βάρδια, και να έχουν στη διάθεσή τους όλο το status τους, με αντίστοιχο χρώμα. Με πράσινο χρώμα απεικονίζονται οι μηχανές στη γραμμή παραγωγής που είναι σε λειτουργία, με κίτρινο χρώμα, όσες έχουν διακοπεί για μικρό χρονικό διάστημα, με κόκκινο χρώμα όσες είναι εκτός λειτουργίας και με γκρι όσες από την αρχή της βάρδιας είναι εκτός λειτουργίας. Στα μηχανήματα χρόνου κύκλου (δευτερόλεπτα) καταγράφεται η πρακτική απόδοση του μηχανήματος επί τοις εκατό, που αναπαριστά την πραγματική απόδοση σε σχέση με την θεωρητική που δίνει ο κατασκευαστής. Μια ένδειξη 70-80% είναι πολύ υψηλή ενώ μια ένδειξη 10% είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις δυνατότητες της μηχανής. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας.
Στα μηχανήματα που παρασκευάζουν τεμάχια, η στατιστική καταμέτρησή τους γίνεται ανά λεπτό. Ο τεχνικός προϊστάμενος σε αυτή την περίπτωση έχει πρόσβαση στα πλήρη στατιστικά στοιχεία on line αλλά και για τις παρελθούσες βάρδιες, για το πόσα σκάρτα υπάρχουν, τη συνολική παραγωγή ανά βάρδια ή ανά ημέρα, τα σταματήματα της παραγωγής και τις συνολικές διακοπές, τόσο σε ποσοστό επί του συνολικού χρόνου παραγωγής όσο και σε απόλυτο αριθμό. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που μετρά το σύστημα παρακολούθησης στην περίπτωση των μηχανών τεμαχίων είναι το πόσες φιάλες εισήλθαν στην γραμμή παραγωγής, πόσες εξήλθαν και πόσες κατέληξαν στα σκάρτα. Η εταιρεία ορίζει ένα ποσοστό αποδοχής σκάρτων που μπορεί να είναι π.χ. 4%. Εάν το πραγματικό ποσοστό των σκάρτων μετρηθεί πάνω από 4% π.χ. 7% τότε η ένδειξη κοκκινίζει και αυτό κινητοποιεί τη διεύθυνση του εργοστασίου προκειμένου να εκτιμηθεί και να εξηγηθεί η υπέρβαση του αποδεκτού ποσοστού σκάρτων προϊόντων.
 
 Γραμμή Παραγωγής
ΒΙΕΠΑ Παπαδόπουλος: Φτιάχνει μηχανές υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας
FlexPicker IRB 360: Το ρομπότ - «αράχνη»
Αυτοματοποιημένο…χειρουργείο
Ελαϊς: Επενδύσεις στην ποιότητα
«Πανεπιστημιακή» μονάδα επεξεργασίας χάρτου
Ο αυτοματισμός στην υπηρεσία των υλικών
«Αναγεννά» 15000 τόνους ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών
Άρωμα επιτυχίας και καθαριότητας
Η βιομηχανία της… γειτονιάς μας
Τα βιομηχανικά απόβλητα και η αξιοποίησή τους
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook