Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ανακάμπτει η αγορά βιομηχανικού αυτοματισμού
 
Αρκετές δυτικές εταιρείες παρουσιάζουν προϊόντα μεσαίας κλίμακας προκειμένου να εξυπηρετήσουν ευαίσθητες αγορές από την άποψη του κόστους.
Αρκετές δυτικές εταιρείες παρουσιάζουν προϊόντα μεσαίας κλίμακας προκειμένου να εξυπηρετήσουν ευαίσθητες αγορές από την άποψη του κόστους.

Η αγορά για εξοπλισμό βιομηχανικού αυτοματισμού προβλέπεται ότι θα αυξηθεί 6,2% το τρέχον έτος και να ανέλθει σε περίπου 170 δισ. δολάρια, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας βιομηχανίας κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Αυτό εκτιμά έρευνα με τίτλο «Η παγκόσμια αγορά για τον εξοπλισμό βιομηχανικού αυτοματισμού», που διενεργήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό IMS Research.

Οι πιο θετικές προοπτικές που διατυπώνονται στο πλαίσιο της έρευνας του 2013, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αναιμικές συνθήκες που επικρατούσαν στην διεθνή αγορά κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, όπως τόνισε και ο κ. Jenalea Howell, διευθυντής ερευνών για τον βιομηχανικό αυτοματισμό.

«Η αλληλεξάρτηση των βιομηχανικών αγορών του κόσμου ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του 2012 και έκανε αισθητή την παρουσία της ως ασθενική ζήτηση σε ορισμένες περιοχές, έπληξε και τις εξαγωγές των άλλων χωρών, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον βιομηχανικό εξοπλισμό αυτοματισμού να αυξηθούν μόνο 3,7%», σημείωσε ο κ. Howell.

Επιπλέον, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε διάφορες βιομηχανικές αγορές, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης στην Κίνα, οδήγησε σε μείωση των αποστολών φορτίων κατά περισσότερο από 2%. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο ένα πλεονέκτημα παρά μια απαίτηση για το 2013.

Αύξηση παραγγελιών
Οι προϋποθέσεις στη διεθνή αγορά έχουν πλέον βελτιωθεί. Όσον αφορά τις παραγγελίες μηχανημάτων και κατασκευαστικής δραστηριότητας, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πρόοδος στις αγορές της Κίνας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ο κλάδος του εξοπλισμού βιομηχανικού αυτοματισμού οδεύει προς μια ανανέωση.

Στην Κίνα, οι δείκτες μεταποίησης δείχνουν ότι μια αργή και σταθερή βελτίωση που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 συνεχίστηκε και τους πρώτους πέντε μήνες του 2013. Στην Κίνα, επίσης, σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, η αναπλήρωση αποθεμάτων έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις αγορές εξοπλισμού του περασμένου έτους.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι αυξήσεις στις παραγγελίες της γερμανικής βιομηχανίας εργαλειομηχανών επίσης δείχνουν πως η διστακτική αλλά σταθερή ενίσχυση της ζήτησης θα μπορούσε να προσδώσει ώθηση στην αγορά εξοπλισμού βιομηχανικού αυτοματισμού.

Σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης αναδύονται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η μεγαλύτερη ανάπτυξη απορρέει από μια ποικιλία παραγόντων, - όπως η άνοδος της αναζήτησης για φυσικό αέριο και της παραγωγής, η ενίσχυση της αγοράς κατοικίας, η αύξηση των εξαγωγών. Αυτή η κατάσταση εκτιμάται ότι θα ωθήσει σε αύξηση της ζήτησης για εξοπλισμό βιομηχανικού αυτοματισμού και να ενισχύσει την παγκόσμια αγορά του κλάδου.

Επιπλέον, η παγκόσμια αλληλεξάρτηση που παρεμπόδισε τη διεύρυνση της αγοράς κατά το περασμένο έτος, θα αποδειχθεί ότι είναι ένα όφελος αυτή τη φορά, κυρίως επειδή η ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το 2013 δεν θα είναι πλέον η βασική προϋπόθεση για την συνολικότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού βιομηχανικού αυτοματισμού.

Μαθήματα από την κρίση
Η οικονομική ύφεση που χαρακτήρισε την αγορά εξοπλισμού βιομηχανικού αυτοματισμού το 2012 οδήγησε σε μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο θέμα των δαπανών στον κλάδο, καθώς πολλοί φοβούνται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εμφάνιση μιας νέας οικονομικής ύφεσης. Άλλωστε οι επενδυτές τώρα διαθέτουν μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων της αγοράς και πολλές εταιρείες βιομηχανικού αυτοματισμού έχοντας πάρει ένα μάθημα από το σπάταλο παρελθόν, διατηρούν πλέον σημαντικά κεφάλαια σε μετρητά.

Σε αντιστοιχία με την τακτική των συγκρατημένων δαπανών, οι δομές της τιμολόγησης και οι στρατηγικές μάρκετινγκ των προμηθευτών εξοπλισμού βιομηχανικών αυτοματισμών, αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Ενώ οι προμηθευτές αυτοματισμών κατά το παρελθόν προσέγγιζαν μόνο συγκεκριμένα τμήματα της βιομηχανίας, πολλοί πλέον αποτολμούν να διεισδύσουν σε περιοχές πέρα από τις παραδοσιακές σφαίρες δραστηριότητάς τους, προκειμένου να αναπτύξουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη τους.

Ένας αριθμός από δυτικές εταιρείες προμήθειας, για παράδειγμα, παρουσιάζουν προϊόντα μεσαίας κλίμακας προκειμένου να εξυπηρετήσουν ευαίσθητες αγορές από την άποψη του κόστους. Παράλληλα, οι κινεζικές εταιρείες του κλάδου αναπτύσσουν προϊόντα με υψηλότερη λειτουργικότητα προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικές σε περιοχές που παραδοσιακά εξυπηρετούν οι δυτικές εταιρείες.

Η σημερινή κυρίαρχη τάση, ωστόσο έχει και την άλλη της πλευρά. Ενώ όλο και περισσότερα υψηλής λειτουργικότητας προϊόντα αυτοματισμού παρουσιάζονται στην αγορά, όλο και λιγότερα λειτουργικά προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως εκτιμά η έρευνα της IMS Research , μπορεί να είναι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς εξοπλισμού βιομηχανικού αυτοματισμού.
 
 Τεχνικά Άρθρα / Αυτοματισμός
Ρομπότ συγκόλλησης με εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία
sdas
Ρουλεμάν: Παρακολούθηση και διάγνωση βλάβης
Τα συστήματα PLC είναι η «καρδιά» κάθε συστήματος αυτοματισμού
Η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών επιλέγει συσκευασία PET
Αργύρης Σανίνος: Ο σύγχρονος αυτοματισμός παράγει φθηνότερο προϊόν
Βραβεία Red Dot σε εργαλεία και ρομπότ
Το μέλλον του PLC στη βιομηχανία
Τύποι οργάνων μέτρησης στη βιομηχανική παραγωγή
Η «ευφυΐα» στην παραγωγή της μεταλλουργίας
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook