Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Το μέλλον του PLC στη βιομηχανία
 


ΓΡΑΦΕΙ Ο HEINZ EISENBEISS

Στο μέλλον, η τάση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεπάρκεια φυσικών πόρων, θα σημάνει και μεγαλύτερες απαιτήσεις για τον αυτοματισμό στις παραγωγικές διεργασίες. Ταυτόχρονα, οι ολοκληρωμένες λύσεις στις οποίες οι εργασίες μπορούν να κατανέμονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μονάδων του εργοστασίου, γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Αυτό απαιτεί από τις λύσεις αυτοματισμού, ακόμα πιο εξελιγμένη, κατανεμημένη ευφυΐα με τη μορφή ελεγκτών διαφόρων τύπων, συστημάτων κίνησης και συσκευών δικτύου. Τα δοκιμασμένα και επιτυχημένα σενάρια που βασίζονται σε ένα κεντρικό PLC, μία συσκευή ΗΜΙ και σύνδεση στο ERP/MES της εταιρείας, θα φτάνουν όλο και πιο συχνά σε οριακά σημεία απόδοσης. Για τους παραπάνω λόγους, οι ειδικοί και οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν το PLC έχει μέλλον.

Βασικό δομικό στοιχείο
Στο ερώτημα αν το κλασικό PLC θα παραμείνει ένα βασικό δομικό στοιχείο μίας λύσης αυτοματισμού και πώς αυτό θα εξελιχθεί στο μέλλον, η απάντηση είναι πως ναι, θα παραμείνει βασικό στοιχείο και η εξέλιξή του θα είναι εξίσου σημαντική. Από την πλευρά του πελάτη, τα χαρακτηριστικά της απόδοσης, της αξιοπιστίας και της επεκτασιμότητας αποτελούν ξεκάθαρους λόγους για να προτιμηθεί η χρήση του PLC. Επιπλέον, το PLC είναι κατάλληλο για μια ευρεία κλίμακα εφαρμογών: από οικονομικές λύσεις για μικρούς/απλούς αυτοματισμούς, ευέλικτες λύσεις στη μεσαία κατηγορία, έως και υψηλού επιπέδου εφαρμογές, όπου οι απαιτήσεις υψηλής διαθεσιμότητας/εφεδρείας λειτουργίας και δυνατότητας συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του εργοστασίου παραμένουν παράγοντες μεγάλης σημασίας. Η ήδη εγκατεστημένη βάση παγκοσμίως - και πρακτικά σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας - είναι πολύ μεγάλη εδώ και πολλά χρόνια. Στο μέλλον, ο τομέας του λογισμικού, στο engineering και στη λειτουργία του εργοστασίου, θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, μαζί βέβαια με το hardware του αυτοματισμού. Πλήρως ανανεωμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων PLC που παρουσιάζονται, επιβεβαιώνουν την τάση αυτή.

«Κατανεμημένη ευφυΐα»
Σχετικά με την «κατανεμημένη ευφυΐα» που συζητείται συχνά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι κάτι καινούριο αλλά μπορεί να βρεθεί ήδη σε πολλές παραγωγικές διεργασίες. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής μπορεί να δοθεί λύση με κεντρική ή αποκεντρωμένη λογική ή και συνδυασμό των δύο. Η μεταξύ τους συμπληρωματική λειτουργία/συνεργασία είναι (ή πάντως οφείλει να είναι) απρόσκοπτη και αρμονική.
Μεγάλο βάρος δίνεται και θα συνεχίζει να δίνεται στον τομέα του engineering ο οποίος θα καταστεί πολύ αποφασιστικός παράγοντας επιλογής για τον χρήστη. Αν όλες οι εργασίες αυτοματισμού και όλες οι συσκευές μπορούν να προγραμματίζονται και να παραμετροποιούνται μέσα από μία κοινή πλατφόρμα με κοινή διαχείριση δεδομένων, η εξοικονόμηση χρόνου, η εξάλειψη σφαλμάτων και η ευκολία αλλαγών, θα οδηγήσουν σε ιδιαίτερα μεγάλες βελτιώσεις στο χρόνο (με εκτιμώμενο ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 30%) και στους πόρους που απαιτεί το engineering μιας λύσης αυτοματισμού. Όσο για την περίφημη «διαμάχη» PLC vs PC, συνεχίζουν να παρατηρούνται εξελίξεις και να εμφανίζονται νέα καινοτομικά, βελτιωμένα προϊόντα και στους δύο τομείς. Νέες αρχιτεκτονικές οικογένειες PLC από τη μία πλευρά, πολύ μικρών διαστάσεων compact “Nano” PC έως και μεγάλα πολύ ισχυρά rack PC από την άλλη. Για παράδειγμα, στις μηχανολογικές εφαρμογές αυτοματισμού, η ζήτηση για PC αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα στον τομέα αυτόν και σε πολλούς άλλους απαιτείται η χρήση PLC. Αυτό που διαφαίνεται σήμερα και από τη σκοπιά του χρήστη, είναι ότι είναι επιθυμητό και τα δύο συστήματα να συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να βελτιώνουν τα ισχυρά τους σημεία, ώστε να μπορεί να γίνει η βέλτιστη επιλογή κάθε φορά, ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου.

*Ο κ. Heinz Eisenbeiss, είναι Head of Simatic Marketing, της γερμανικής Siemens Industry Automation

Επιμέλεια/απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης, Μηχανικός Αυτοματισμού Τ.Ε. - Μηχανικός Πωλήσεων Βιομηχανικών Αυτοματισμών στη Siemens A.E. – Industry Automation
 
 Τεχνικά Άρθρα / Αυτοματισμός
Ρομπότ συγκόλλησης με εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία
sdas
Ρουλεμάν: Παρακολούθηση και διάγνωση βλάβης
Τα συστήματα PLC είναι η «καρδιά» κάθε συστήματος αυτοματισμού
Η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών επιλέγει συσκευασία PET
Αργύρης Σανίνος: Ο σύγχρονος αυτοματισμός παράγει φθηνότερο προϊόν
Βραβεία Red Dot σε εργαλεία και ρομπότ
Ανακάμπτει η αγορά βιομηχανικού αυτοματισμού
Τύποι οργάνων μέτρησης στη βιομηχανική παραγωγή
Η «ευφυΐα» στην παραγωγή της μεταλλουργίας
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook