Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ζητείται βιομηχανική πολιτική
 


Συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες η Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνώντες αποφάσισαν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις ελληνικές βιομηχανίες που δίνουν σκληρό αγώνα για να κρατηθούν στη «ζωή», παρά την οικονομική κρίση. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες τέσσερις υπουργοί, δύο υφυπουργοί και κάποιοι ακόμα γενικοί γραμματείς κρίσιμων τομέων που αφορούν τη βιομηχανία, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ μαζί με άλλα σημαίνοντα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας.

Ζητούμενο ήταν τα τρία «Έψιλον», δηλαδή Έρευνα, Επιχειρηματικότητα, Ενέργεια. Πώς θα επιτευχθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ η μεταφορά πόρων και στην εφαρμοσμένη έρευνα, όπου δημιουργούνται προϊόντα, και πώς θα ενισχυθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων. Εκεί όμως που έγινε μεγάλη συζήτηση είναι το κόστος της ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Αυτά τα τρία «Έψιλον» στα 200 τεύχη που κλείνουμε με την παρούσα έκδοση του «Μετάδοση Ισχύος», όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας μας δίπλα στην ελληνική βιομηχανία, τα αναδεικνύουμε σταθερά και με προσήλωση, γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς την έρευνα, αλλά και την προσιτή ενέργεια δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα.

Βέβαια, για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε κάτι ιδιαίτερο, όσον αφορά τα πραγματικά ερωτήματα που θέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως στο ζήτημα της ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση στους κυβερνώντες και σε όλους αυτούς που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, ότι το κόστος της ενέργειας δημιουργεί μη ανταγωνιστική βιομηχανία, και αυτό με τη σειρά του φέρνει ανακύκλωση της κρίσης, και αποβιομηχάνιση της χώρας.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι κύριος άξονας και πυρήνας ανάπτυξης μιας χώρας πρέπει να είναι η βιομηχανική πολιτική της. Και ότι δεν αρκεί βέβαια απλώς η σύσταση από την κυβέρνηση ενός Συμβούλιου Βιομηχανικής Πολιτικής που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες. Αλλά απαιτείται η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» μείωσης του ενεργειακού κόστους που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα σπάσει το φαύλο κύκλο που συνιστά το «υψηλό λειτουργικό κόστος-ακριβό προϊόν-πτώση ανταγωνιστικότητας-συρρίκνωση παραγωγής».

Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα, όχι μόνο να ακούσουμε, αλλά να δούμε νέα μέτρα που θα κινούνται αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Βούλα Μουρτά
 
 Θέσεις
Κυριάκος Λουφάκης: "Να φθάσουν άμεσα τα χρήματα του ΕΣΠΑ στην αγορά"
Κωνσταντίνος Μπίτσιος: Στηρίζουμε την εξωστρέφεια και τους εξαγωγείς
Δημήτρης Λακασάς: Νέα μονάδα και άνοιγμα στη ναυτιλία από την Olympia Electronics
dsf
Τίνα Κουμάκη: Ανάπτυξη με σταθερά βήματα και ισχυρές συνεργασίες
Πολυδεύκης Τυφλιώρης: Θα ανακάμψει σταδιακά η ελληνική βιομηχανία
Η αγορά εκπέμπει SOS
Μονόδρομος η καινοτομία
Η κρίση: Eυκαιρία ή καταστροφή;
Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook