Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Αργύρης Σανίνος: Ο σύγχρονος αυτοματισμός παράγει φθηνότερο προϊόν
 


Συνέντευξη στο Δημήτρη Σταμούλη

Η Alpha Motion ως αρχικό της στόχο είχε να καλύψει τον εξειδικευμένο αυτοματισμό του ελέγχου κίνησης (motion control) και της έννοιας της ρομποτικής, σε παλιές και νέες εφαρμογές της βιομηχανικής παραγωγικής διαδικασίας. Πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές εταιρείες στον τομέα της, και σήμερα, παρά την οικονομική κρίση, όπως τονίζει ο κ. Αργύρης Σανίνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «φροντίζει πάντα να ανιχνεύει αυτούς που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση, αυτούς που βρήκαν λύσεις μέσα από την κρίση, αυτούς για τους οποίους η κρίση λειτούργησε ως πρόκληση για ουσιαστική και υγιή ανάπτυξη και όχι υπέρ του προσωρινού κέρδους, έτσι ώστε να συνεχίσει απλά και ξεκάθαρα το δημιουργικό της τεχνολογικό έργο». Στην Alpha Motion υπάρχει αισιοδοξία και οι άνθρωποί της δηλώνουν ότι θα τα καταφέρουν, καθότι «τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, και τα αποτελέσματα δείχνουν πως σωστά αρμενίζουμε ακόμα και σε στραβούς γιαλούς».

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα της εταιρείας και πώς κέρδισε την εμπιστοσύνη μερικών από τους πιο επώνυμους διεθνείς οίκους που αντιπροσωπεύει;

Ύστερα από αρκετά χρόνια εμπειρίας στο χώρο του κλασικού βιομηχανικού αυτοματισμού, στις εποχές πριν το 1994, και εργαζόμενος σε ανάλογου ύφους εταιρείες , γεννήθηκε η ιδέα της Alpha Motion. Μιας εταιρείας που θα κάλυπτε αφενός την προσωπική μου ανάγκη και φιλοδοξία για επιχειρηματικότητα, αφετέρου το κενό που υπήρχε μέχρι τότε στον εξειδικευμένο αυτοματισμό του ελέγχου κίνησης (motion control) και της έννοιας της ρομποτικής, σε παλιές και νέες εφαρμογές της βιομηχανικής παραγωγικής διαδικασίας. Επόμενο βήμα ήταν η στελέχωση της εταιρείας από ικανά μέλη που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος, ενώ η αντιπροσώπευση ηχηρών ευρωπαϊκών ονομάτων θα έδινε το απαιτούμενο κύρος σε μια καινούργια εταιρεία για να γίνει αποδεκτή από την αγορά. Από την άλλη πλευρά, η πρόκληση των νέων οριζόντων που θα άνοιγαν για τα ελληνικά δεδομένα, οδήγησε τους προμηθευτές μας, δηλαδή τους ξένους οίκους, να επιχειρήσουν και αυτοί μαζί μας, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα.

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της Alpha Motion;

Με γνώμονα πάντα το να εστιάζουμε στις πραγματικές ανάγκες των πελατών – συνεργατών μας, μπορώ να πω ότι η φιλοσοφία μας στην Alpha Motion έχει τρεις άξονες :
• Πρωτοπορία: στο να μπορούμε από νωρίς να δούμε πώς θα εξελιχθεί το αύριο σε απαιτήσεις, τεχνολογίες, συνεργασίες, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε έγκαιρα.
• Καινοτομία: ώστε πάντα να μπορούμε να παρουσιάζουμε εμείς πρώτοι το καινούργιο.
• Με βάση τα δύο προηγούμενα, διεκδικούμε την υπεροχή μας έναντι του ανταγωνισμού, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε πάντα την προτίμηση των υποψήφιων πελατών.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι με αυτά τα δεδομένα, η επιδίωξή μας είναι η καθημερινή καταξίωση της Alpha Motion ως ο «εξειδικευμένος συνεργάτης» που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη συνεργατών, κατασκευαστών, βιομηχανιών στην ανάπτυξη υψηλών εφαρμογών.

Μιλήστε μας για την «πρωτιά» της εταιρείας σας που ήταν αυτή που καθιέρωσε τον έλεγχο της κίνησης στην ελληνική βιομηχανία…

Δεν μπορώ να αναφερθώ σε μία εφαρμογή. Ήταν σειρά εφαρμογών που αναπτύχθηκαν την πενταετία 1995 -2000, πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα, που καθιέρωσαν την Alpha Motion ως τον ειδικό του motion control. Κάποιες από τις πιο σημαντικές που θα μπορούσα να αναφέρω είναι:
• κοπής εν κινήσει με σερβοκινητήρα
• καρτεσιανό παλετοποιητικό σύστημα 4 αξόνων με σερβοκινητήρες
• σύγχρονη κοπή παραγόμενου προϊόντος με “κινούμενο πριόνι” οδηγούμενο από σερβοκινητήρα.
• κάθετη γεμιστική μηχανής 2 αξόνων με σερβοκινητήρες.
• σύστημα συγχρονισμού 12 αξόνων servo, με ηλεκτρονικό έκκεντρο και ρυθμιζόμενη ολίσθηση θέσης (electronic cam control + shift position) σε μηχανές παραγωγής παιδικής πάνας.
Θα ήθελα να τονίσω πως ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές δεν αποτελούσαν μόνον ελληνική αλλά και πανευρωπαϊκή πρωτιά.

Ποιους διεθνείς οίκους σερβοκινητήρων και βηματικών κινητήρων αντιπροσωπεύετε στην ελληνική αγορά στις μέρες μας; Πόση ζήτηση έχουν στο χώρο της βιομηχανίας εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης;

Αντιπροσωπεύουμε εταιρείες όπως οι Parker Haniffin, Fuji Electric, Yaskawa, Baldor, Kollmorgen, RTA, Sanyo Denki, Delta Tau, Cirronet και Exor. Όσον αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση δεν μας επηρέασε. Παρόλα αυτά και λόγω των πολλών τομέων της βιομηχανίας στους οποίους μπορούμε να δώσουμε λύση, όπως τρόφιμο, φάρμακο, ξύλο, γυαλί, μέταλλο κ.α., έχουμε καταστεί ευέλικτοι, εύκολα προσαρμόσιμοι στα νέα δεδομένα και τελικά πάντα σταθερά ανερχόμενοι στην πορεία μας.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προσαρμογή της τεχνολογίας της ρομποτικής στα ελληνικά δεδομένα;

Στην ουσία, προτείναμε στην ελληνική αγορά νέα προϊόντα, τα οποία ήταν μεν γνωστά ως όνομα ή ως είδος, αλλά δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εφαρμογών. Παρόλο που στο εξωτερικό η τεχνολογία της ρομποτικής ήταν αρκετά προχωρημένη και γνωστή στην Ελλάδα κυρίως από τις εκθέσεις επίσης του εξωτερικού, στην εγχώρια αγορά υπήρχε δυσπιστία έως και άρνηση. Θα πρέπει να παραδεχθούμε από την άλλη, ότι και το κόστος τους δεν ήταν ευκαταφρόνητο για τα τότε δεδομένα. Η «μαγική» συνταγή που νομίζω ότι ισχύει μέχρι και σήμερα, παρότι τα κοστολόγια έχουν αλλάξει άρδην προς το καλύτερο, είναι ότι τελικά ο σύγχρονος αυτοματισμός – ρομποτική δημιουργεί μηχανές με καλύτερη ποιότητα παραγόμενου προϊόντος , μεγαλύτερη παραγωγή σε μικρότερο χρόνο , λιγότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού, άρα τελικά φθηνότερο τελικό προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι η όποια οικονομική επένδυση θα αποσβεστεί σε μικρό βάθος χρόνου.

Συχνά κάνετε λόγο ως εταιρεία για πρωτοποριακές εφαρμογές συστημάτων Βιομηχανικού Αυτοματισμού Υψηλής Τεχνολογίας. Μπορείτε να μας περιγράψετε τις πιο σημαντικές από αυτές;

Το όνομα της Alpha Motion όλα αυτά τα χρόνια έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις πρωτοποριακές εφαρμογές. Λόγω της δυνατότητάς μας αυτής καταφέραμε και κερδίσαμε εξέχουσα θέση στην ελληνική αγορά. Οι εφαρμογές που ανέφερα προηγούμενα και που μας καθιέρωσαν ως ειδικούς στο motion control ήταν πέρα για πέρα πρωτοποριακές, όπως επίσης:

Συγχρονισμός πολλαπλών αξόνων σε καρτονέτες , σε μηχανές thermoforming με ηλεκτρονικά έκκεντρα , ανάπτυξη ειδικών βιομηχανικών δικτύων (Ethernet Powerlink, EtherCAT, ProfiNET) για συγχρονισμό servo αξόνων, dicentralized συστήματα για λιγότερη καλωδίωση και συνεχίζουμε ακάθεκτοι…..

Ο βιομηχανικός αυτοματισμός τι βήματα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική βιομηχανία;

Μέχρι και πριν την κρίση θα έλεγα ότι είχε φτάσει σε πολύ καλό βαθμό, συγκρινόμενος και με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα. Θεωρώ ότι δεν είχαμε και δε έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από το εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι η κρίση «φρέναρε» λίγο την κατάσταση κάνοντας ενδεχομένως και ένα μικρό πισωγύρισμα. Πιστεύω όμως ότι αυτό προήλθε από εκείνους που χρησιμοποίησαν την κρίση ως δικαιολογία για να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Η γνώμη μου είναι ότι η σύγχρονη τεχνολογία ακόμη και εν μέσω κρίσης δίνει την δυνατότητα για καλύτερη και φθηνότερη παραγωγική διαδικασία. Αυτή την τεχνολογία προτείνουμε και εμείς. Αυτοί που γνωρίζουν, μας ακολουθούν και είναι και πάντα κερδισμένοι….

Πόσες εταιρείες συνολικά εκπροσωπείτε και ποιες κατηγορίες προϊόντων ας θα ξεχωρίζατε από την άποψη της απήχησης και της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά;

Καθιερωμένα η Alpha Motion εκπροσωπεί 12 ως 15 εταιρείες στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα προϊόντα, οι σερβοκινητήρες, οι σερβοενισχυτές και τα πολύ- αξονικά συστήματα ελέγχου θέσης (multi – axis controller), είναι αυτά που συνθέτουν τις ρομποτικές εφαρμογές του σύγχρονου βιομηχανικού αυτοματισμού. Μαζί με τα stepper motor & drives έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα οι ρυθμιστές στροφών (Inverters) βρίσκουν πολλαπλές εφαρμογές και σε πολλούς άλλους κλάδους (αντλίες, θέρμανση, ψύξη, εξαερισμός, ανελκυστήρες).

Το κομμάτι των ανελκυστήρων τι μερίδιο κατέχει στον κύκλο εργασιών σας;

Οι ανελκυστήρες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στον κύκλο εργασιών της Alpha Motion. Είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2004 παρέχοντας Inverters με ειδικά πιστοποιημένο λογισμικό για μηχανές ανελκυστήρων και από το 2009 και μετά και της νέας τεχνολογίας Μηχανές Ανελκυστήρων (PM Gearless Motors). Η μεγάλη μας εμπειρία στο χώρο της κίνησης μάς βοήθησε να γίνουμε η κατάλληλη εταιρεία στην προμήθεια και υποστήριξη του Inverter για τις εφαρμογές ανελκυστήρων. Ήταν θέμα χρόνου να αποκτήσουμε το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της αγοράς.

Ποια κριτήρια λαμβάνετε υπόψη σας προκειμένου να συνάψετε μια συνεργασία με κάποιον οίκο του εξωτερικού;

Πολλοί απορούν γιατί η Alpha Motion έχει τέτοια ευρεία γκάμα συνεργατών του εξωτερικού που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα. Όπως ανέφερα προηγουμένως, εστιάζουμε πάνω από όλα στις ανάγκες των πελατών μας. Αυτές οι ανάγκες εκφράζονται τις περισσότερες φορές για μια άρτια τεχνικο-οικονομική πρόταση από την δική μας πλευρά που θα δώσει λύση στην εφαρμογή τους. Για να πετύχουμε λοιπόν αυτό τον στόχο θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι μεταξύ πολλαπλών επιλογών που θα συνδυάζουν προηγμένα επίπεδα τεχνολογίας και βέλτιστου οικονομικού κόστους. Αυτό λαμβάνουμε υπόψη μας προκειμένου να συναφθεί μια συνεργασία με έναν οίκο του εξωτερικού. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα συνδυασμού υλικών από διαφορετικούς οίκους μάς δίνει το πλεονέκτημα να έχουμε πάντα λύσεις πρωτοποριακές και οικονομικές.

Ποιοι βιομηχανικοί κλάδοι αποτελούν τους πιο σημαντικούς πελάτες σας;

Έχουμε εργαστεί και πραγματοποιήσει εφαρμογές σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους της χώρας μας μεγαλύτερους ή μικρότερους. Πολλοί από αυτούς είχαν άνθιση συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, άλλοι με σταθερότερη και περισσότερο διαχρονική πορεία. Οι κλάδοι που θα μπορούσα να πω ότι έχουμε την μακροβιότερη συνεργασία μαζί τους είναι των τροφίμων & ποτών, του φαρμάκου, γενικότερα της συσκευασίας προϊόντων, του χάρτου, του πλαστικού, της επεξεργασίας σύρματος και μεταλλικής βέργας, της καπνοβιομηχανίας, και εξειδικευμένες βιομηχανίες όπως ξυριστικών μηχανών, κατασκευής μεταλλικών πηνίων, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, και πολλές άλλες.

Ποια είναι η after sales πολιτική που υιοθετεί η Alpha Motion;

Η στάση της Alpha Motion απέναντι στον πελάτη της, μετά την πώληση ενός προϊόντος ή την επιτυχή ολοκλήρωση μιας εφαρμογής, είναι ένα από τα δυνατότερα σημεία της, που εκτιμήθηκαν από την αγορά όλα αυτά τα χρόνια. Βρισκόμαστε πάντα δίπλα στον πελάτη για άμεση τεχνική υποστήριξη είτε τηλεφωνική, σε πρώτο επίπεδο, και με την παρουσία μας επί τόπου του προβλήματος σε δεύτερο επίπεδο. Δίνουμε πάντα λύσεις με αντικατάσταση υλικών, με εγγυημένες από το εξωτερικό επισκευές , και όπου υπάρχει λογισμικό δικές μας παρεμβάσεις, διορθώσεις, αλλαγές κ.α.

Πόσο άμεσα εξυπηρετείτε τους πελάτες από την άποψη της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών που διατηρείτε στα προϊόντα σας;

Στην Alpha Motion γίνεται προσπάθεια να διατηρείται πάντοτε απόθεμα (Stock) ανταλλακτικών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των εγκατεστημένων εφαρμογών μας. Σε περίπτωση που κάποιες φορές δεν μπορεί να γίνει αυτό εφικτό, δίνονται λύσεις άμεσης λειτουργίας του προβληματικού συστήματος με εναλλακτικές μεθόδους έως ότου εισαχθεί ή επισκευαστεί το υλικό που δημιούργησε το πρόβλημα. Η απάντηση, λοιπόν, στην ερώτησή σας είναι όσο άμεσα χρειαστεί.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει κατά τη γνώμη σας η συνεχής και ολοκληρωμένη τεχνική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σας;

Ίσως τον σημαντικότερο. Στην Alpha Motion μάθαμε να εκπαιδευόμαστε και να εκπαιδεύουμε. Να εκπαιδευόμαστε συνεχώς από τεχνικά σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό , αλλά και με προσωπική ενασχόληση και έρευνα εντός και εκτός της εταιρείας. Χωρίς τη συνεχή εκπαίδευση δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ούτε για πρωτοπορία ούτε για καινοτομία. Σημαντικό όμως είναι να τονίσουμε ότι ξέρουμε και να εκπαιδεύουμε. Σε μας μπορούν να βρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία όσοι νομίζουν ότι μπορούν και θέλουν να ασχοληθούν με το motion control και την ρομποτική. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας προς όφελος όλων μας.

Πώς παρακολουθείτε τις εξελίξεις και την έρευνα στις σύγχρονες τεχνολογίες; Αυτό πώς αντανακλάται στις επιχειρηματικές κινήσεις σας;

Το διαδίκτυο είναι σήμερα μεγάλη πηγή πληροφόρησης και από εκεί αντλούμε σημαντικές ειδήσεις και νέα γύρω από την τεχνολογία. Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται και οι οίκοι που αντιπροσωπεύουμε, αλλά και ο ανταγωνισμός. Επίσης, παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές εκθέσεις των κλάδων των προϊόντων που αντιπροσωπεύουμε, καθώς επίσης και όλα τα τεχνικά σεμινάρια που διοργανώνουν οι ευρωπαίοι συνεργάτες μας. Όλα αυτά, μας βοηθούν να βρισκόμαστε πάντα στο κέντρο των εξελίξεων, σωστά ενημερωμένοι και έτοιμοι για τις επόμενες κινήσεις μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, χτίζουμε το αύριο. Διαλέγουμε και ερευνούμε νέα προϊόντα και πως αυτά θα ενταχθούν και θα καλύψουν τις νέες ανάγκες της αγοράς. Μελετάμε και επιλέγουμε τους αυριανούς συνεργάτες του εξωτερικού που θα αντιπροσωπεύσουμε στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε πάντοτε σημαντικά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό και να υπερέχουμε σε προτάσεις ,υλικά , λύσεις.

Ποια είναι η πολιτική διασφάλισης της ποιότητας στην επιλογή και διάθεση των προϊόντων της που ακολουθεί η Alpha Motion;

H Alpha Motion φέρει πιστοποιητικό Διασφάλισης Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001/2010 στη διαδικασία διάθεσης των υλικών, παρακολούθησης παραγγελιοληψίας και παράδοσης υλικών, στο σχεδιασμό – εκπόνηση – ολοκλήρωση – και σωστή εκτέλεση έργων αυτοματισμού. Διαθέτει οργανωμένο λογιστικό σύστημα ERP και σύστημα διαχείρισης πελατολογίου CRM. Επίσης, όλα τα υλικά που εισάγονται και διατίθενται στην ελληνική αγορά, φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά εξασφάλισης των προδιαγραφών για τις λειτουργίες που είναι κατασκευασμένα να επιτελούν. Επιπλέον, συχνοί έλεγχοι ποιότητας πραγματοποιούνται από το τεχνικό μας τμήμα, ενώ σε προϊόντα που θα συνεργαστούν άμεσα με άλλα (για παράδειγμα, μειωτήρες σε προδιαγεγραμμένους κινητήρες ) υπάρχουν διαδικασίες άμεσου ελέγχου κατά την παραλαβή τους. Με αυτό τον τρόπο, ο πελάτης μας είναι σίγουρος για την ποιότητα των προϊόντων που θα αγοράσει από εμάς, παίρνοντας αυτό που πραγματικά χρειάζεται για την εφαρμογή του.

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής πόσο έχει επηρεάσει εταιρείες σαν τη δική σας;

Η απάντηση θα έλεγα ότι είναι σχετικά απλή: Η Alpha Motion φροντίζει πάντα να ανιχνεύει αυτούς που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση, αυτούς που βρήκαν λύσεις μέσα από την κρίση, αυτούς για τους οποίους η κρίση λειτούργησε ως πρόκληση για ουσιαστική και υγιή ανάπτυξη και όχι υπέρ του προσωρινού κέρδους, έτσι ώστε να συνεχίσει απλά και ξεκάθαρα το δημιουργικό της τεχνολογικό έργο. Νομίζω πως τα καταφέρνουμε , τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, και τα αποτελέσματα δείχνουν πως σωστά αρμενίζουμε ακόμα και σε στραβούς γιαλούς.
 
 Τεχνικά Άρθρα / Αυτοματισμός
Ρομπότ συγκόλλησης με εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία
sdas
Ρουλεμάν: Παρακολούθηση και διάγνωση βλάβης
Τα συστήματα PLC είναι η «καρδιά» κάθε συστήματος αυτοματισμού
Η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών επιλέγει συσκευασία PET
Βραβεία Red Dot σε εργαλεία και ρομπότ
Το μέλλον του PLC στη βιομηχανία
Ανακάμπτει η αγορά βιομηχανικού αυτοματισμού
Τύποι οργάνων μέτρησης στη βιομηχανική παραγωγή
Η «ευφυΐα» στην παραγωγή της μεταλλουργίας
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook