Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών επιλέγει συσκευασία PET
 


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Σε όλο τον κόσμο, το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (γνωστό και ως PET) είναι το προτιμότερο υλικό συσκευασίας για τη βιομηχανία αναψυκτικών και μη αλκοολούχων ποτών. Μάλιστα, η δημοτικότητα του υλικού αυτού βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Σε σύγκριση με άλλους τύπους δοχείων αναψυκτικών, τα δοχεία από υλικό PET υπόκεινται σε ιδιαίτερα δυναμικές και καινοτόμες διεργασίες. Όλες οι βιομηχανίες που εμπλέκονται σε αυτή την αγορά επιδιώκουν να κρατούν το οικολογικό αποτύπωμά τους όσο το δυνατόν μικρότερο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να μειώσουν το βάρος των φιαλών. Το χαμηλό βάρος και η αντίσταση στη θραύση είναι βασικά ζητούμενα. Όλες οι νέες τάσεις στην κατασκευή και το σχεδιασμό μπουκαλιών PET παρουσιάστηκαν στο PETpoint της διεθνούς έκθεσης Drinktec 2013, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο εκθεσιακό κέντρο Messe München του Μονάχου.
Ο τεράστιος αριθμός μπουκαλιών ΡΕΤ που παράγεται κάθε χρόνο (το 2010 αυτός ο αριθμός ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια!) υπογραμμίζει το πόσο σημαντική παράμετρος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία κατασκευής μπουκαλιών. Κρίσιμος παράγοντας είναι το βάρος των μπουκαλιών ΡΕΤ . Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% του κόστους ενός μπουκαλιού καθορίζεται από τα υλικά κατασκευής του, ενώ μόλις το 15% έχει να κάνει με την διαδικασία παραγωγής του. Για κάθε 100 εκατομμύρια μπουκάλια που παράγονται, περίπου 100 τόνοι πρώτης ύλης θα μπορούσε να εξοικονομηθεί μειώνοντας ελάχιστα το βάρος κάθε μπουκαλιού κατά μόλις ένα γραμμάριο! Κατά τη διαδικασία της θερμικής διαμόρφωσης μπουκαλιών και κατά τη χρήση πεπιεσμένου αέρα, υπάρχει σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Η νέα γενιά μορφοποίησης φιαλών επιτυγχάνει εντυπωσιακές μειώσεις στην ενεργειακή κατανάλωση.

Ολοκληρωμένα συστήματα
Σύμφωνα με αναλυτές της βιομηχανίας συσκευασίας στο χώρο των αναψυκτικών, οι διάφορες καινοτομίες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους ακόμα περισσότερο στη συνολική εικόνα της παραγωγής της συσκευασίας αλλά και στους τρόπους ακόμα μεγαλύτερης βελτιστοποίησης τη συνολικής προστιθέμενης αξίας. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ενοποίηση και ακόμα πιο αποδοτική ομαδοποίηση των βημάτων στην παραγωγική διαδικασία.
Οι περισσότεροι πελάτες των βιομηχανιών παραγωγής φιαλών και μπουκαλιών για αναψυκτικά, τονίζουν ότι οι παράγοντες-κλειδιά είναι η παραγωγή και η διαδικασία βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας. Αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι δυνατό όμως ακόμα να ικανοποιούνται μόνο από μηχανήματα μορφοποίησης με ψεκασμό.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του συστήματος ΠΑΡΑΓΩΓΉς, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της αλυσίδας αξίας, καθώς και τις απαιτήσεις του τελικού προϊόντος. Μέρος της απάντησης βρίσκεται σε λύσεις που ρυθμίζουν με ακρίβεια τις ανάγκες του χρήστη και βελτιστοποιούν την τεχνολογία των μηχανημάτων προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση του συνολικού βάρους της συσκευασίας. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους επεξεργασίας μέσω της χρήσης των ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Πολλαπλές στρώσεις
Στην περασμένη drinktec 2013, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πολύ ενδιαφέρουσες νέες ιδέες και λύσεις από τους κατασκευαστές φιαλών για αναψυκτικά. Οι επιστρώσεις μπορούν να αποκλείσουν οποιαδήποτε υποβάθμιση της γεύσης του προϊόντος, και του προσδίδουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών των εν λόγω επιστρώσεων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη βιομηχανία του χώρου.
Σήμερα, όλα τα είδη των φιαλών PET - πολυστρωματικές, μείγμα ή όχι μείγμα - έχουν καθιερωθεί ως κατάλληλες συσκευασίες για ένα ευρύ φάσμα τύπων αναψυκτικών και ποτών. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν την εξαιρετική προστασία που προσφέρει αυτή η συσκευασία, αποτρέποντας την είσοδο του οξυγόνου και τη διάχυση του φωτός στα προϊόντα, μεταξύ άλλων και αυτών που περιέχουν ιδιαίτερα ευαίσθητους χυμούς φρούτων.

Μικρότερο βάρος
Η βασικότερη τάση στο χώρο του ΡΕΤ υλικού είναι η μείωση του βάρους της συσκευασίας. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι νέο, αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλη δυνατότητα επίτευξης νέων μειώσεων. Για τον κατασκευαστή, αυτή θα σημάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς ωστόσο να υποβαθμιστεί ούτε η αντοχή του σχήματος της συσκευασίας, ούτε η ασφάλεια του περιεχομένου του. Με ευαίσθητα ποτά, μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι η ζεστή πλήρωση των φιαλών, με τη χρήση αζώτου. Αυτή η εναλλακτική επιλογή για ζεστά ποτά, επιτρέπει τη χρήση ακόμα ελαφρύτερων ΡΕΤ φιαλών.

Ελκυστική συσκευασία
Απαιτείται λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο για έναν καταναλωτή προκειμένου να αποφασίσει να αγοράσει ή να μην αγοράσει κάποιο προϊόν. Ο σχεδιασμός της φιάλης πρέπει επομένως να προσελκύει την προσοχή των αγοραστών και να τους πείθει στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η συσκευασία PET γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τους καταναλωτές, αλλά των premium προϊόντων και του κέτερινγκ, το PET τείνει να παίζει μικρότερο ρόλο. Ο σχεδιασμός των φιαλών προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στην προσπάθεια για τη δημιουργία συσκευασίας υψηλής αξίας που φαίνεται και αισθάνεται καλά, και η οποία είναι σύμφωνη με το μακρο- τάση προς την εξατομίκευση.
 
 Τεχνικά Άρθρα / Αυτοματισμός
Ρομπότ συγκόλλησης με εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία
sdas
Ρουλεμάν: Παρακολούθηση και διάγνωση βλάβης
Τα συστήματα PLC είναι η «καρδιά» κάθε συστήματος αυτοματισμού
Αργύρης Σανίνος: Ο σύγχρονος αυτοματισμός παράγει φθηνότερο προϊόν
Βραβεία Red Dot σε εργαλεία και ρομπότ
Το μέλλον του PLC στη βιομηχανία
Ανακάμπτει η αγορά βιομηχανικού αυτοματισμού
Τύποι οργάνων μέτρησης στη βιομηχανική παραγωγή
Η «ευφυΐα» στην παραγωγή της μεταλλουργίας
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook