Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Τίνα Κουμάκη: Ανάπτυξη με σταθερά βήματα και ισχυρές συνεργασίες
 


Σχέδια ανάπτυξης των εργασιών εντός και εκτός Ελλάδας υλοποιεί η «Εμμ. Κουμάκης», ύστερα από μια περίοδο αναδίπλωσης λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε για το μέλλον της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην επέκταση και διεύρυνση των υφιστάμενων συνεργασιών με μεγάλους οίκους του εξωτερικού, οι οποίες ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο και τη ανταγωνιστικότητάς της, ενώ παράλληλα δρομολογεί νέες κινήσεις για το επόμενο διάστημα.

Όπως λέει στη «Μετάδοση Ισχύος» η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Τίνα Κουμάκη, οι άνθρωποι της «Εμμ. Κουμάκη» εργάζονται σκληρά για την ενδυνάμωση της παρουσίας της και παρά τις δυσκολίες δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνει ωστόσο πως το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασφυκτικό, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και να εμποδίζει την αναθέρμανση της αγοράς· και δεν κρύβει την απογοήτευσή της για την υπέρμετρη φορολόγηση που καλείται να πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος.

– Η κρίση ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αρκετές, έβαλαν στον «πάγο» προγραμματισμένες επενδύσεις και έδωσαν έμφαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Πώς διαχειρίστηκε η «Εμμ. Κουμάκης» τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας;

– Όπως όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα, έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να προφυλάξουμε τα μερίδια και τη θέση μας στην αγορά, διατηρώντας στο ακέραιο τον αριθμών των εργαζομένων μας.

Αναγκαστήκαμε όμως να αναστείλουμε επενδυτικά σχέδια που είχαμε εκπονήσει πριν το ξέσπασμα της κρίσης υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, και επιδιώξαμε να αναδιαρθρώσουμε το δανεισμό μας, προκειμένου να μειώσουμε τα χρηματοοικονομικά έξοδα και να θωρακίσουμε τον ισολογισμό μας.

Μάλιστα, ύστερα από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού μας. Έχουμε συμφωνήσει με τις τράπεζες και τώρα απομένουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες.

– Η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 ήταν το δεύτερο μεγάλο σοκ που δέχθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Πόσο επηρέασαν τις εργασίες σας και πώς αντιμετωπίσατε τα προβλήματα που προέκυψαν;

– Όταν επιβλήθηκαν οι τραπεζικοί περιορισμοί, βιώσαμε καταστάσεις αντίστοιχες του 2012, όταν τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη (Grexit) είχαν φθάσει στο απόγειό τους.

Ως μια καθαρά εισαγωγική εταιρεία, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα με τους ξένους οίκους που συνεργαζόμαστε. Και αυτό γιατί οι ξένοι προμηθευτές φοβήθηκαν πως θα χάσουν τα χρήματά τους.

Παρότι ήμασταν διατεθειμένοι να πληρώσουμε τοις μετρητοίς, εντούτοις δεν ήθελαν να στείλουν εμπορεύματα σε εταιρείες που είχαν έδρα στην Ελλάδα.

Ωστόσο εμείς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά, καταφέραμε να βρούμε λύση και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας, εισάγοντας προϊόντα από τις θυγατρικές που έχουμε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

– Σε τι βαθμό έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σήμερα; Πόσο έχει βοηθήσει η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή τους;

– Οι συνέπειες των capital controls είναι μακροπρόθεσμες, και δεν αφορούν μόνο τη στιγμή που επιβάλλονται. Δυστυχώς, πολλά επενδυτικά σχέδια παραμένουν ανενεργά λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για το μέλλον, ενώ βλέπουμε ξανά να αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Βέβαια, δεν ευθύνονται μόνο τα capital controls για αυτή την εικόνα. Ο βασικός λόγος που η οικονομία παραμένει καθηλωμένη και δεν υλοποιούνται νέες επενδύσεις είναι η οικονομική και πολιτική αστάθεια. Για να πάρει μπροστά η οικονομία, χρειάζεται σταθερότητα.

Λόγω της γενικότερης ανασφάλειας, υπάρχουν πελάτες που είτε ακυρώνουν τελείως τις παραγγελίες τους είτε τις μειώνουν, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

– Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης της «Εμμ. Κουμάκη» και ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει;

– Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκάλεσαν τα capital controls, χάρη στους χειρισμούς της διοίκησης, προχωράμε στην υλοποίηση των σχεδίων που χαράξαμε το 2014 και αναγκαστήκαμε να «παγώσουμε» λόγω της έντονης αβεβαιότητας στο πρώτο μισό του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούμε την επέκταση και διεύρυνση των υφιστάμενων συνεργασιών που έχουμε με μεγάλους οίκους του εξωτερικού, ενώ σχεδιάζουμε νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, κατόπιν συμφωνίας με τους συνεργάτες μας, αναλάβαμε τη συναρμολόγηση κάποιων προϊόντων που σήμερα γίνονται στο εξωτερικό. Αυτό μας κάνει πιο ευέλικτους και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία παραδίδουμε τα προϊόντα μας.

Την ίδια στιγμή, όπως όλες οι εταιρείες, έχουμε αυστηροποιήσει την πολιτική των πιστώσεων. Έτσι, ανάλογα με το μέγεθος της βιομηχανίας, η διάρκεια της πίστωσης που δίνουμε κυμαίνεται από 30 έως 90 μέρες, ενώ μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις υπερβαίνουμε αυτό το όριο. Επιπλέον, για εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά και δεν γνωρίζουμε, έχουμε καθιερώσει την προπληρωμή. Μάλιστα, δεν διστάσαμε να διακόψουμε τη συνεργασία με βιομηχανίες οι οποίες επέμεναν να έχουν πίστωση από 120 έως 130 ημέρες.

Η «Εμμ. Κουμάκης», μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, έμαθε στα δύσκολα και συνεχίζει –κόντρα στις αντιξοότητες– να εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξή της.

Είμαι αισιόδοξη ότι έχουμε αφήσει πίσω τα πολύ δύσκολα και έχουμε εισέλθει σε τροχιά ανόδου. Φέτος, αναμένεται να κλείσουμε με αύξηση πωλήσεων και κερδοφορία. Πιστεύω πως γυρίσαμε οριστικά σε θετικό έδαφος.

– Τι σκοπεύετε να κάνετε με το δίκτυο των καταστημάτων σας; Υπάρχει πλάνο επέκτασης για το επόμενο διάστημα σε Ελλάδα και εξωτερικό;

– Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου των καταστημάτων. Ύστερα από τη σημαντική κίνηση επέκτασης που κάναμε πέρυσι στην Τουρκία και η οποία απαίτησε σημαντικά κεφάλαια, δεν σχεδιάζουμε κάτι άλλο.

Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε με σταθερά βήματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου και πραγματοποιείται το 30% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου μας.

– Κλείνοντας, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την κριτική που ασκούν επαγγελματικοί φορείς και εκπρόσωποι της αγοράς για την υπέρμετρη φορολόγηση που καλείται να πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που μιλούν για ένα περιβάλλον που τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους. Τι λέτε για όλα αυτά;

– Δυστυχώς, δεν βλέπουμε να δίδεται κάποιο κίνητρο και κάποια επιβράβευση στις συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο.

Αντίθετα, δεν βλέπουμε καμία στήριξη και παράλληλα καλούμαστε να πληρώσουμε –όπως και όλες οι επιχειρήσεις– μια υπέρμετρη φορολογία, ενώ την ίδια ώρα το Δημόσιο εξακολουθεί να καθυστερεί τις οφειλές στον ιδιωτικό τομέα.

Αναρωτιέμαι, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς μπορεί ένας ιδιώτης να προμηθεύσει το Δημόσιο, όταν δεν ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματά του.

Θεωρώ λοιπόν πως πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική μεταχείριση στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μείνει, προκειμένου να μην υποκύψουν κι αυτές στον πειρασμό να εγκαταλείψουν τη χώρα για κάποια γειτονική, με λιγότερη φορολογία και πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

 
 Θέσεις
Κυριάκος Λουφάκης: "Να φθάσουν άμεσα τα χρήματα του ΕΣΠΑ στην αγορά"
Κωνσταντίνος Μπίτσιος: Στηρίζουμε την εξωστρέφεια και τους εξαγωγείς
Δημήτρης Λακασάς: Νέα μονάδα και άνοιγμα στη ναυτιλία από την Olympia Electronics
dsf
Πολυδεύκης Τυφλιώρης: Θα ανακάμψει σταδιακά η ελληνική βιομηχανία
Ζητείται βιομηχανική πολιτική
Η αγορά εκπέμπει SOS
Μονόδρομος η καινοτομία
Η κρίση: Eυκαιρία ή καταστροφή;
Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook