Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Δημήτρης Λακασάς: Νέα μονάδα και άνοιγμα στη ναυτιλία από την Olympia Electronics
 


Συνέντευξη στο Μιχάλη Ροδίτη

Τη δημιουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ., οι οποίες θα είναι έτοιμες στο τέλος του 2017, δρομολογεί η Olympia Electronics, η οποία συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της παρά την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως λέει στη «Μετάδοση Ισχύος» ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας, η νέα επένδυση είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ και γίνεται για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για τα καινοτόμα προϊόντα της Olympia Electronics στις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού.

«Η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για να βελτιώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Λακασάς. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η ίδρυση θυγατρικής στην Πολωνία που θεωρείται ανερχόμενη αγορά, αλλά και το δυναμικό «άνοιγμα» μέσω της Hemexpo στον κλάδο της ναυτιλίας, όπου η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη πορεία της χώρας, ο κ. Λακασάς υπογραμμίζει ότι επείγει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και η επίσπευση του μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο δείχνει να έχει τελματώσει, ενώ επισημαίνει ότι η μόνη διέξοδος για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας είναι η αναγέννηση της εγχώριας παραγωγής και η τόνωση των εξαγωγών.

Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση, η οποία όπως λέει «είναι εξοργιστικά υψηλή και άδική για την επιχειρηματικότητα», ενώ θεωρεί ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα έχει αρνητική επίδραση, τόσο στην οικονομία όσο και στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

– Πώς αντιμετωπίζει η Olympia Εlectronics την παρατεταμένη κρίση και ποια είναι η πορεία της τελευταία δύσκολα χρόνια για τη χώρα; Πού έδωσε μεγαλύτερη έμφαση και πώς διαχειρίστηκε τις συνέπειες από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας;

– Η επίδοση των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθώς η οικονομική κρίση είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ρευστότητα, στη δραστηριότητα, στην κερδοφορία, στην αποδοτικότητα και στη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την πρόσφατη οικονομική κρίση, από αρνητικά έως πολύ αρνητικά.

Ωστόσο κάποιες ελάχιστες εταιρείες έχουν δει να πηγαίνουν καλύτερα οι επιχειρήσεις τους, και ανάμεσα σε αυτές και η Olympia Electronics A.E. που βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι ενέργειες της επιχείρησης, όπως η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για να βελτιώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη, δώσαμε μεγάλη έμφαση στον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της επιχείρησης και κυρίως στην ανταγωνιστική τιμή, στη σχέση εμπιστοσύνης, καθώς και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Βασίζουμε τη φιλοσοφία μας στο μότο: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα - Παράγουμε στην Ελλάδα».

– Πόσο δυσκόλεψε το έργο σας η επιβολή των capital controls; Τι προβλήματα δημιούργησε με τους ξένους προμηθευτές και πόσο έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σήμερα;

– Είναι γεγονός ότι τα capital controls αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ως εξωστρεφής επιχείρηση επηρεαστήκαμε σε μικρό βαθμό. Αυτό όμως που συνέβη ήταν απαράδεκτο και δεν πρέπει να επαναληφτεί, διότι η σημερινή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο και μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Olympia Electronics; Πού θα εστιάσει για την ανάπτυξή της;

– Ετοιμάζουμε μία νέα επένδυση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων 6.000 τ.μ., σε χώρο δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις μας, κατασκευή η οποία θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2017, ώστε να καλύψει τη ζήτηση των προϊόντων μας από τις διεθνείς αγορές. Τα τελευταία τρία χρόνια περίπου η εταιρεία μας έχει ανοίξει τους ορίζοντές της δυναμικά προς τον κλάδο της ναυτιλίας.

Μέσω της HEMEXPO (Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού) προσπαθεί να προωθήσει τα προϊόντα της στη ναυτιλία, αφού η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ναυτιλία. Επίσης πέρυσι (Ιούνιος 2016) η εταιρεία μας ίδρυσε την Olympia Polska και εισχώρησε στην Πολωνία με αντιπρόσωπό μας τον κ. Γιώργο Αθανασιάδη, δεδομένου ότι θεωρούμε την Πολωνία ανερχόμενη αγορά.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία εστιάζει τις προσπάθειές της στην ταυτόχρονη ανάπτυξή της με τους συνεργάτες και πελάτες της, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και εξαιρετικές υπηρεσίες. Κύριο χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας μας είναι η καθημερινή καλλιέργεια αξιών όπως είναι η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η επιχειρηματική ηθική, ο σεβασμός, η αλληλοεκτίμηση αλλά και η αφοσίωση, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας.

– Πότε βλέπετε να ανακάμπτει η αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε και εν γένει η ελληνική οικονομία;

– Η διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία, την οποία όλα τα μέρη και οι ιθύνοντες θα πρέπει να διαφυλάξουν και να παρακολουθήσουν πολύ προσεκτικά. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού –και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία– θα ανακάμψει όταν στην Ελλάδα συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη διέξοδος είναι η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας το οικονομικό μοντέλο «Παράγω και Εξάγω».

Δηλαδή θα πρέπει να αναγεννηθεί η Ελληνική παραγωγή και να γίνει εξωστρεφής. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση, η οποία είναι εξοργιστικά υψηλή και άδικη για την επιχειρηματικότητα.

– Πώς σχολιάζετε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές; Θεωρείτε πιθανό το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως εκτιμούν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου;

– Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές μέχρι στιγμής δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Θεωρώ ότι πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό έργο, με στρατηγική κατεύθυνση την αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης και την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

– Το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό και με ευθύνη κυβερνητικών στελεχών. Τι λέτε για αυτό; Πόσο θα επηρέαζε την οικονομία το ενδεχόμενων προσφυγής σε πρόωρες κάλπες;

– Το σενάριο πρόωρων εκλογών είναι σύνηθες στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ανατρέχοντας στις περιπτώσεις διεξαγωγής πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων (προτού δηλαδή ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος), κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι γενικά οι πρόωρες εκλογές φέρνουν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον ελληνικό λαό, ακόμη περισσότερα έξοδα και «πάγωμα» της αγοράς.

Πιστεύω ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα έχει αρνητική επίδραση, τόσο στην οικονομία όσο και στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, εφόσον προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Όμως, δυστυχώς, δεν βλέπω επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Αντίθετα, βλέπω ενδυνάμωση του κρατισμού. Συνεπώς, το πραγματικό δίλημμα είναι κρατισμός ή μεταρρυθμίσεις. Νομίζω θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, και αφού καταλήξουμε σε αυτό τότε έρχονται και οι επόμενες απαντήσεις.

Προσοχή όμως! Όταν λέω «μεταρρυθμίσεις» εννοώ ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει σε εθνικό επίπεδο εμείς ως Έλληνες για εμάς!

– Ως μια παραγωγική εταιρεία, τι θα θέλατε να κάνει η Πολιτεία για να διευκολύνει το έργο σας; Πόσο ικανοποιημένος είστε από τις προσπάθειες που γίνονται για να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή;

– Θα σας πω ότι είμαι του δόγματος Κένεντι: «Μην κοιτάς τι μπορεί να κάνει το κράτος για εσένα. Να κοιτάς τι μπορείς εσύ να κάνεις για την πατρίδα». Βάσει αυτού του δόγματος θα σας έλεγα το εξής: Εμείς οι Έλληνες εξαγωγείς παράγουμε στην Ελλάδα, εξάγουμε από την Ελλάδα, δημιουργούμε νέες θέσεις απασχόλησης και φορολογούμαστε στην Ελλάδα. Παρακαλούμε λοιπόν το κράτος απλά να μη μας ενοχλεί και να μην κάνει κινήσεις που δυσκολεύουν το έργο μας, όπως έγινε με τα capital controls. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Βιογραφικό

Ο Δημήτριος Λακασάς γεννήθηκε στις 14-04-1973 στον Κολινδρό Πιερίας. Είναι πρόεδρος Δ.Σ. της Olympia Electronics A.E., η οποία ιδρύθηκε το 1979 και απασχολεί συνολικά 180 εργαζόμενους. H εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία αιχμής, την καινοτομία, την ποιότητα και την υψηλή αξία, σε σχέση με την τιμή των προϊόντων που παράγει. Αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα και μία από τις δέκα μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Η κύρια δραστηριότητά της είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, με δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 72 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Λακασάς έχει διατελέσει:

* Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.). * Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. * Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων Βιοτεχνών Παραγωγής Ηλεκτρολογικού Υλικού (Π.Σ.Β.Β.Π.Η.Υ.). * Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.). * Μέλος Γ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.). * Μέλος Δ.Σ. ΕΔΑΠ / ΤΠΘ ΑΕ. * Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας (Ι.Σ.Α.Π.).

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Μ.Β.Α. στη Διοίκηση επιχειρήσεων (University οf Sheffield) με προπτυχιακές σπουδές (Bachelor) στον τομέα των Οικονομικών και του Marketing (City College, University Of Sheffield). Ακόμη, ο κ. Δ. Λακασάς έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε οικονομικό και κλαδικό τύπο.

Προφίλ Olympia Electronics

H Olympia Electronics ιδρύθηκε το 1979 από τους Νικόλαο Λακασά και Παναγιώτη Αρβανιτίδη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Το 1981 η Olympia Electronics μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία του εφεδρικού φωτισμού, και το 1985 αναπτύσσει παραγωγική μονάδα για τα συστήματα πυρανίχνευσης.

Το 1986 γίνεται η κυρίαρχη εταιρεία στην Ελλάδα στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, και το 1989 ξεκινά την εξαγωγική της δραστηριότητα. Μεταξύ 1990 και 1999, αυξάνει το προϊοντικό της μείγμα σε εννέα κατηγορίες, ενώ καταφέρνει να παραμείνει κυρίαρχη στην αγορά. Μέχρι το 2004 της απονέμονται πολλά βραβεία από διάφορα ινστιτούτα για τις επιτυχείς και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ το Φεβρουάριο του 2005 της απονέμεται η αναγνώριση από το EFQM (European Foundation for Quality Management).

Το ανθρώπινο δυναμικό της Olympia Electronics ανέρχεται στους 174 εργαζόμενους με 10% στο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η παρουσία της σε περισσότερες από 72 χώρες του εξωτερικού.
 
 Θέσεις
Κυριάκος Λουφάκης: "Να φθάσουν άμεσα τα χρήματα του ΕΣΠΑ στην αγορά"
Κωνσταντίνος Μπίτσιος: Στηρίζουμε την εξωστρέφεια και τους εξαγωγείς
dsf
Τίνα Κουμάκη: Ανάπτυξη με σταθερά βήματα και ισχυρές συνεργασίες
Πολυδεύκης Τυφλιώρης: Θα ανακάμψει σταδιακά η ελληνική βιομηχανία
Ζητείται βιομηχανική πολιτική
Η αγορά εκπέμπει SOS
Μονόδρομος η καινοτομία
Η κρίση: Eυκαιρία ή καταστροφή;
Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook