Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Συνάντηση ΣΕΒΕ - Πρωθυπουργού: "Ατμομηχανή" το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη μεταποίηση στη Β. Ελλάδα
 
Συνάντηση του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δρ. Κυριάκου Λουφάκη με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ως ελπίδα για μια ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας χαρακτήρισε την αύξηση κατά 18,2% των εξαγωγικών επιδόσεων της Ελλάδας το α’ εξάμηνο 2017 ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Κυριάκος Λουφάκης. Το αυξημένο κατά 20,7% εμπορικό έλλειμμα ωστόσο επιτάσσει την υπέρβαση της εσωστρέφειας και μια περισσότερο ανοιχτή οικονομία.

Πρόταση του συνδέσμου αποτέλεσε η εξαγωγική δραστηριότητα διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, ήτοι η υιοθέτηση μιας ειδικής πολιτικής στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και δη των παραγωγικών εξωστρεφών επιχειρήσεων με κίνητρα κατεξοχήν φορολογικά και ασφαλιστικά. Στις προτάσεις του ο σύνδεσμος συμπεριέλαβε τον καθορισμό προϊόντων προς εξαγωγή ως το μείζον κριτήριο ελάφρυνσης μιας επιχείρησης, προσβλέποντας στην προσέγγιση του κοινοτικού μέσου όρου των εξαγωγών επί του ΑΕΠ, τη στιγμή που η Ελλάδα υστερεί κατά σχεδόν 30%, τη μείωση της ανεργίας και τη διαμόρφωση μιας οιονεί ελεύθερης οικονομικής ζώνης παραγωγικών/μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ελληνικών συμφερόντων ή ξένων επενδυτών σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Λουφάκης έκανε αναφορά σε ποικίλους ακόμα σκοπέλους της παραγωγικής και κατά συνέπεια εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας, όπως την υπερφορολόγηση της εργασίας και την έλλειψη ρευστότητας λόγω των capital control που πλήττουν το ενδεχόμενο επανένταξης της Ελλάδας στη λίστα με τις εμπορεύσιμες χώρες. Προς αποκατάσταση της ρευστότητας κατατέθηκαν και προτάσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς του Ν. 128/75 για τα δάνεια που αφορούν τη χρηματοδότηση εξαγωγών και η άμεση εξόφληση του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα με προτεραιότητα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στις αναπτυξιακές λύσεις κυρίως για τη Β. Ελλάδα ο κ. Λουφάκης ενέταξε την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των υποδομών, αναμένοντας την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. και την υλοποίηση της παραχώρησης. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση θα ενισχύσει την μεταποίηση αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή της περιοχής. Επιπροσθέτως, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και η ανάπτυξη σιδηροδρομικών μεταφορών θα δημιουργήσουν, όπως ανέφερε, τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών συνδυασμένων μεταφορών.

Άξια αναφοράς για το ΣΕΒΕ αποτέλεσαν ακόμη η επιτάχυνση του επενδυτικού νόμου και της αξιοποίησης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, η πλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε το νέο, ακέφαλο ακόμη, Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης να γίνει απόλυτα λειτουργικό, καθώς και η πιστοποιημένη κατάρτιση/εξειδίκευση στελεχιακού δυναμικού σε θέματα εξαγωγών/διεθνοποίησης με υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διττής εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης αλλά και εκπρόσωποι των σημαντικότερων παραγωγικών φορέων της Β. Ελλάδας.
 
 Επικαιρότητα
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου
CRETA FARMS: Οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν ενεχυρίαση μετοχών, σημάτων και ευρεσιτεχνιών
Επέκταση συνεργασίας με την ισπανική Power Electronics s.l.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ: Αύξηση πωλήσεων κατά 3,6%
ΣΒΕ: Οι δέκα αποφάσεις που θα ενισχύσουν τη βιομηχανία
Αυτό είναι το νέο ΔΣ ΤΟΥ ΣΒΕ
HELLENIC STEEL: Χαμόγελα από ΣΒΕ για τη θετική έκβαση της υπόθεσης
ΣΒΑΠ: Άμεσο διάλογο με δημάρχους και Περιφερειάρχες ΣΒΑΠ Άμεσο διάλογο με δημάρχους και Περιφερειάρχες
ΕΦΕΤ: Επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων
Ακόμη ένα νέο κατάστημα από τη WATT+VOLT
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook