Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Τεχνολογίες μετρήσεων και αναλύσεων σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα
 Εάν δεν μετρήσεις για να αναλύσεις, ποτέ δεν είσαι σίγουρος για τα προβλήματα που αφορούν συσκευές και διατάξεις σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα.

Γράφει ο κ. Θεόδωρος Γιαμακίδης*

Στη σύγχρονη πρακτική για βελτίωση του τρόπου παρακολούθησης και εποπτικού ελέγχου σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα, βρίσκουν ολοένα και περισσότερο εφαρμογή διάφορες ευέλικτες λύσεις και κατάλληλα λογισμικά, χάρη στα οποία μπορεί να γνωρίζει η επιχείρηση, πρώτον, το λειτουργικό κόστος και, δεύτερον, τις ενδείξεις και τα προβλήματα του συστήματος, έτσι ώστε να λαμβάνονται οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες από την τεχνική υποστήριξη.

ISO 11011

Επιτέλους μία σωστή προδιαγραφή για μετρήσεις σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα…

Το τελευταίο ISO 11011 που βγήκε το 2013 καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια τον τρόπο και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να πιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα. Επίσης τονίζει το ρόλο του σημείου δρόσου (πόσο στεγνός πρέπει να είναι ο πεπιεσμένος αέρας), της πτώσης της πίεσης σε εξαρτήματα και σωλήνες, καθώς και της ταχύτητας ροής στη δημιουργία προβλημάτων ποιότητας και ενέργειας.

Με την γνώση αυτή είναι δυνατό να βελτιωθεί το σύστημα πεπιεσμένου αέρα και –εάν και εφόσον ο πελάτης / χρήστης το επιθυμεί– να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα εποπτικού ελέγχου, το οποίο θα επιτηρεί και θα αναδεικνύει το εκάστοτε πρόβλημα εκτελώντας μεθόδους ακόμη και προβλεπτικής συντήρησης.

Εάν παρακολουθήσουμε τη διακύμανση ενός διαγράμματος (π.χ. τη θερμοκρασία λαδιού του αεροσυμπιεστή), θα κατανοήσουμε σε περίπτωση κάποιας βλάβης / προβλήματος πού ακριβώς βρίσκεται η αιτία (π.χ. σε χαλασμένη θερμοστατική βαλβίδα ή βουλωμένο ψυγείο λαδιού).

Με την καταγραφή διαγραμμάτων και των KPI δεικτών το σύστημά μας μπορεί να επιτηρηθεί και να συγκριθεί είτε με τα αντίστοιχα μεγέθη άλλων πλάνων / εργοστασίων ενός ομίλου είτε με άλλα εργοστάσια του ίδιου αντικειμένου (π.χ. εταιρείες τροφίμων, εταιρείες πλαστικών).

Ολοένα και περισσότερο είναι αναγκαίο οι εταιρείες σήμερα να μετρούν την αποδοτικότητα (kW/m3/min), την κατανάλωση ισχύος και παροχής, το σημείο δρόσου, το διαφορικό πτώσης πίεσης, τις θερμοκρασίες λειτουργίας όπως και τη διακύμανση της περιεκτικότητας λαδιού, ειδικά σε κρίσιμες εφαρμογές όπως είναι εταιρείες τροφίμων.

Ο πεπιεσμένος αέρας μπορεί να στοιχίζει πολύ ακριβά σε ορισμένες εφαρμογές. Το κόστος της παραγωγής και της διανομής είναι ένας παράγοντας προς ανάλυση. Η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των εξαρτημάτων που απαρτίζουν ένα δομημένο σύστημα πεπιεσμένου αέρα είναι οφέλη τα οποία μπορούμε να έχουμε με ένα επανασχεδιασμό του συστήματος όπου χρειάζεται, και αυτό ισχύει σε πολλές εφαρμογές, εφόσον τα εργοστάσια λειτουργούν πολλά χρόνια τώρα (κάποια και πριν από 30-40 χρόνια) με άλλη αντίληψη και άλλες νοοτροπίες.

Σήμερα η πρόληψη, η γνώση και η στόχευση για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας πάγιου εξοπλισμού όπως είναι το σύστημα πεπιεσμένου αέρα, βοηθάει τη σύγχρονη επιχείρηση να μειώνει το λειτουργικό κόστος της.

Η λειτουργία σε φουλ φορτίο ενός καλοσχεδιασμένου και καλοδιαχειρισμένου συστήματος πεπιεσμένου αέρα είναι δυνατό να μας δώσει από 20 έως και 33% οικονομία στο κόστος λειτουργίας σε σχέση με ένα κακοδιαχειριζόμενο σύστημα.

Οι σημαντικότερες γνωστές δράσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση του πεπιεσμένου αέρα, είναι οι εξής:

* Μείωση της κατανάλωσης (από διαρροές και εξυδατώσεις).

* Καλύτερη διαχείριση (συστήματα ελέγχου, inverter).

* Χρήση μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων (αεριοφυλακίων).

* Βελτίωση του εξοπλισμού (αποδοτικότερα μηχανήματα).

* Χρήση συστημάτων επεξεργασίας βάσει των πραγματικών αναγκών (ξηραντών, φίλτρων γραμμής).

* Ανάκτηση θερμότητας, όπου αυτό μπορεί να εφαρμοστεί.

* Μείωση της πίεσης λειτουργίας.

* Τήρηση του προγράμματος προληπτικής συντήρησης.

* Σωστή διάταξη και διατομή στις σωλήνες της κεντρικής παροχής στο δίκτυο.

Ένας από τους εγκυρότερους τρόπους πιστοποίησης και προσδιορισμού του ακριβούς ποσοστού ειδικής κατανάλωσης (η οποία επιβαρύνει μία επιχείρηση με ένα επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας) μπορεί να επιτευχθεί με μέτρηση και ανάλυση των στοιχείων λειτουργίας ενός συστήματος πεπιεσμένου αέρα, με τη βοήθεια ειδικών καταγραφικών μηχανισμών. Η συγκεκριμένη μέτρηση θα βοηθήσει το σύγχρονο μηχανικό-μελετητή να παρατηρήσει το προφίλ της κατανάλωσης και να επιλέξει την αποδοτικότερη μέθοδο για πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας στη χρήση του πεπιεσμένου αέρα.

Οπότε, οι χρήστες των συστημάτων πεπιεσμένου αέρα δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στο τι αποδίδουν τα μηχανήματα, αλλά να εξετάζουν σφαιρικά όλο το σύστημα πεπιεσμένου αέρα ως μία ενότητα.

*Ο Θεόδωρος Γιαμακίδης είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους Διαχειριστές Ενέργειας (EUR.E.M. – EURopean Energy Manager), ειδικός σε θέματα ειδικών μετρήσεων και αναλύσεων σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα, διαχειριστής και τεχνικός διευθυντής της Green Air Energy.
 
 Τεχνικά Άρθρα / Κατασκευές & Υλικά
Μεταφορικές ταινίες: Η καρδιά της βιομηχανικής παραγωγής
Μοχλός παραγωγής τα έδρανα κύλισης
Η ελίτ της τεχνολογίας επεξεργασίας λαμαρινών στηv EuroBLECH 2014
AMB 2014: Οι εργαλειομηχανές θα λειτουργούν μέσα από τα πλήκτρα ενός smartphone!
ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ: Τα βασικά είδη μηχανουργικών κατεργασιών
Πιστεύουμε στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς
Εργαλειομηχανές CNC
EXTRUDERS : Τα πιο σημαντικά μηχανήματα επεξεργασίας των πλαστικών προϊόντων.
Καθαριστικό υγρό οξειδωμένων μετάλλων
Νέα φίλτρα πεπιεσμένου αέρα με υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερη πτώση πίεσης
Τόρνοι-φρέζες Monoblock
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook