Εκτύπωση  Αποστολή TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Τεχνικά Άρθρα
 Γραμμή Παραγωγής
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ικανοποίηση Ε.Β.Ε.Π. για την άρση των εμποδίων στους εφοδιασμούς
 


Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδης, με επιστολές του στον Υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ναυτιλίας, Ι. Πλακιωτάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνδρομή τους στην άρση των τελωνειακών εμποδίων στην εξαγωγική δραστηριότητα του εφοδιασμού πλοίων. Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου, είναι θετικό που τελικώς καταργείται η εφαρμογή του «Ειδικού Προορισμού» και εφαρμόζεται η διαδικασία της επανεξαγωγής. Επίσης, απόλυτα δικαιολογημένα, ορθώς χορηγείται απαλλαγή χωρίς διακρίσεις για τα τροφοεφόδια σε πολεμικά πλοία που εκτελούν πλόες εξωτερικού και σε αλιευτικά υπερπόντιας αλιείας.
Το Ε.Β.Ε.Π., σε συνεργασία με τον Π.Σ.Ε.Π.Ε. και τον Πρόεδρο Ν. Μαυρίκο, κατέθεσε στο ΥΠ.ΟΙΚ προτάσεις ενσωμάτωσης βελτιωτικών παρεμβάσεων επί 5 σημείων του, σε διαβούλευση νομοσχεδίου «Φορολογικές Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας», με στόχο την «Άρση των εμποδίων σε εφοδιασμούς πλοίων και εξαγωγές». Όπως επισημαίνεται, το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει αρκετά θολά σημεία, αλλά απαιτούνται οι απαραίτητες προσθήκες προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά ερμηνευτικές δυσκολίες, οι οποίες θα αδικούν ελληνικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις, έναντι των άλλων κρατών μελών που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια. Μάλιστα, τονίζεται ότι για κάθε ένα σημείο προτείνονται σαφείς διατυπώσεις, αναλυτικές παρατηρήσεις και ξεκάθαρες περιγραφές, που πηγάζουν από την καθημερινότητα με παραδείγματα που επισυνάπτονται σε αναλυτικό υπόμνημα.
Σύμφωνα με το Ε.Β.Ε.Π., στο προτεινόμενο Σ/Ν επιλύονται σημαντικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διατάξεις που διατηρούν επιφυλάξεις ή δημιουργούν προϋποθέσεις σύγχυσης. Ως εκ τούτου, για να έχει ο νέος νόμος διαχρονική ισχύ, να μην επιτρέπει παρερμηνείες και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενισχύοντας το εξαγωγικό προϊόν του εφοδιασμού πάσης φύσεως πλοίων από τη χώρα μας, προτείνεται να ενσωματωθούν οι παρακάτω βελτιωτικές προτάσεις των εφοδιαστικών επιχειρήσεων, στα εξής πέντε σημεία:
1. Στο ισχύον άρθρο 10 του ν. 438/76, προτείνεται να καταργηθεί η παράγραφος 2, όπως καταργήθηκε η παράγραφος 1, καθόσον δημιουργεί ερμηνευτικά προβλήματα.
2. Ο ορισμός των τροφοεφοδίων στην παράγραφο 3, δεν είναι σωστά διατυπωμένος και μπορεί να ερμηνευθεί ότι δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα. Προτείνεται μία ξεκάθαρη διατύπωση για όλα τα υλικά.
3. Στη διάταξη δ) της παραγράφου 3 δεν περιλαμβάνονται οι μηχανές, μηχανισμοί και διάφορα υλικά όπως σχοινιά, συρματόσχοινα, αλυσίδες. Προτείνεται να περιλαμβάνει μηχανές, μηχανήματα και πάσης φύσεως υλικά.
4. Στη διάταξη (5) της παραγράφου 3 αποκλείονται από την απαλλαγή για τροφοεφόδια τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία που εκτελούν πλόες στο εξωτερικό. Προτείνεται να αλλάξει η διάταξη που είναι σε βάρος των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων και ευνοεί οικονομίες γειτονικών χωρών.
5. Προτείνεται να ενσωματωθεί στο Ν/Σ, αφού πρώτα αναμορφωθεί η εγκύκλιος 2088/15-6-20 και προσαρμοστεί στο διατακτικό της Απόφασης C-526/2013 της ΕΕ που αναφέρεται στην απαλλαγή ΦΠΑ, όταν εφόδια πωλούνται σε μεσάζοντες υπό τον όρο της έκδοσης τιμολογίου πώλησης ταυτόχρονα με την παράδοση των εφοδίων σε πλοίο και να απαλειφθούν οι περιορισμοί στο είδος των εφοδίων και στη χώρα εγκατάστασής τους.
Επιπρόσθετα, το Ε.Β.Ε.Π. και ο Π.Σ.Ε.Π.Ε. επισημαίνουν πως, με τη ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου, εκκρεμεί και αναμένεται η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών για την αντικατάσταση ή τροποποίηση της Απόφασης ΠΟΛ. 1184/2018 της Α.Α.Δ.Ε. ώστε να ρυθμίζει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τη διαδικασία της τελωνειακής αποταμίευσης για την αναστολή ΕΦΚ και ΦΠΑ εγκεκριμένου αποθηκευτή, στο πλαίσιο του καθεστώτος της ελεύθερης ζώνης.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, αφού ευχαρίστησε τους αρμόδιους Υπουργούς και τα στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ για τις αποφάσεις και ενέργειες που επιτέλους ικανοποιούν πάγια και χρόνια αιτήματα του Επιμελητηρίου, ζήτησε την ενσωμάτωση όλων των τεκμηριωμένων παρεμβάσεων για την ουσιαστική ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται δυναμικά στον εφοδιασμό της παγκόσμιας ναυτιλίας από το λιμάνι του Πειραιά.
 
 Επικαιρότητα
Ξεκινάει το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ» από το πανεπιστήμιο Πατρών με την υποστήριξη των ΣΕΒ και ΣΕΒΠΕΔΕ
ΣΕΒ:ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕΒ-HELLASCERT ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΙΝDUSTIAL SOLUTION: DC drives για οδήγηση κινητήρων συνεχούς ρεύματος
ΜΑΓΚΡΙΝΟΞ Α.Ε: Προϊόν WEG motor Scan
GIZELIS ROBOTICS:Στις τοπ 5 νεοσύστατες ρομποτικές εταιρίες του κόσμου για βιομηχανικές εφαρμογές
Χάρης Συγγενιώτης:"H στρατηγική μας είναι αντίθετη από τη λογική του super market"
Η SIEMENS ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ GREAT PLACE TO WORK
ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΣΕΒΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΒΑΠ Δ. Μαθιός : Η βιομηχανία να αποτελέσει τη βάση μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη
Η 4η διεθνής έκθεση “VERDE.TEC” 9 - 11 Οκτωβρίου 2020 στο MEC Παιανίας Αναμένεται πιο δυναμική και πληρέστερη από κάθε προηγούμενη!
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook