Χάρης Συγγενιώτης:"H στρατηγική μας είναι αντίθετη από τη λογική του super market"
Η «Αυτοματισμοί και Ισχύς Α.Ε.» έχει αναδειχθεί σε πρωτοπόρο προμηθευτή της ελληνικής βιομηχανίας σε συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου και κίνησης. Το επιχειρηματικό της πλάνο στηρίζεται στην εμπειρία, στην τεχνογνωσία και στη συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.
Ο κ. Χάρης Συγγενιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Αυτοματισμοί και Ισχύς Α.Ε.», μιλάει στη «Μετάδοση Ισχύος» για τη διαδρομή, τα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία. Ακόμη αναφέρεται στις σχέσεις της εταιρείας με τους πελάτες, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια.
– Η εταιρεία «Αυτοματισμοί και Ισχύς Α.Ε.» ιδρύθηκε το 2007. Ποια είναι η διαδρομή της μέχρι σήμερα;
– H «Αυτοματισμοί και Ισχύς Α.Ε.» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2007 ως εταιρεία διανομής βιομηχανικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Από την αρχή είχε ως πρωταρχικό στόχο της την τεχνική εξυπηρέτηση των πελατών της με κατάλληλα εκπαιδευμένους μηχανικούς. Η εταιρεία στο διάστημα 2012 - 2016 έκανε κάποια μικρά βήματα προς την κατεύθυνση των ολοκληρωμένων λύσεων και συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού.
Χρονιά-σταθμός ήταν το 2016, καθώς μετά από μία ριζική αναδιοργάνωση και αλλαγής της μετοχικής της σύνθεσης, η εταιρεία ξεκίνησε την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού 5-ετούς business plan, που την οδήγησε να διευρύνει την εμπορική της δραστηριότητα με νέες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και να αναπτύξει κατασκευαστική δραστηριότητα, υλοποιώντας έργα σε βιομηχανίες που αφορούν τον αυτοματισμό, το έλεγχο και την κίνηση.
– Ποιο είναι το προφίλ της εταιρείας και ποια τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι υπηρεσίες που προσφέρετε;
– Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψω το προφίλ της εταιρείας μας είναι οι τρεις λέξεις του Tagline της επωνυμίας μας “Your industrial partner”. Δηλαδή μία εταιρεία που είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας και των τεχνικών που ασχολούνται με έργα στη βιομηχανία, είτε αυτές οι ανάγκες αφορούν εξοπλισμό, είτε ολοκληρωμένες λύσεις, είτε υπηρεσίες είτε και τεχνικές εκπαιδεύσεις.
Αυτό που μας διαφοροποιεί και θα μας διαφοροποιήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι ότι ακολουθούμε μία στρατηγική εντελώς αντίθετη από τη «λογική του σούπερ μάρκετ», η οποία στρατηγική έχει αρχίσει να υιοθετείται από εταιρείες εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού: Όταν κάποιος επισκέπτεται την εταιρεία μας δεν βλέπει stand με προϊόντα, πάρα μόνο θέσεις εργασίες με μηχανικούς, με τους οποίους μπορεί να συζητήσει για την εφαρμογή που θέλει να υλοποιήσει ή για τα προϊόντα που χρειάζεται. Στην «Αυτοματισμοί και Ισχύς Α.Ε.» αφιερώνουμε χρόνο στους πελάτες μας, και το αποτέλεσμα το εισπράττουμε καθημερινά.
– Με ποιο τρόπο έχετε ισχυροποιήσει τη θέση της εταιρείας σας στον κλάδο εμπορίας και διάθεσης βιομηχανικών ηλεκτρολογικών συστημάτων και προϊόντων;
– Η ισχυροποίηση της θέσης μας στο κλάδο όπου δραστηριοποιούμαστε έχει επιτευχθεί μέσω ενός business plan που έχει προκύψει από εμπειρία ετών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η επί ετών ανάλυση της ελληνικής βιομηχανίας μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε σε ποιους τομείς πρέπει να επενδύσουμε. Και μέσω στρατηγικών συνεργασιών έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας προϊόντα, αλλά και πρωτοποριακές υπηρεσίες.
Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι η δυνατότητα επισκευής ηλεκτρονικού βιομηχανικού εξοπλισμού, χάρη στη συνεργασία μας με τη Unisgroup Ολλανδίας (www.unisgroup.gr). Με αυτή την υπηρεσία δίδεται η δυνατότητα στις βιομηχανίες να κρατήσουν λειτουργικό έναν παλιό εξοπλισμό που έχει πλέον σταματήσει η παραγωγή του και η διάθεση των ανταλλακτικών του. Μια άλλη ενδιαφέρουσα υπηρεσία είναι η δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων λύσεων, μέσω της οποίας αναλαμβάνουμε:
- Σχεδιασμό του συστήματος. - Κατασκευή των ηλεκτρικών πινάκων (διανομής, αυτοματισμού, κίνησης). - Προγραμματισμό PLC, Scada, Inverter, Servo, Robotics. - Ηλεκτρολογική εγκατάσταση. - Θέση σε λειτουργία του συστήματος.
– Πώς εκπαιδεύετε το εξειδικευμένο προσωπικό σας και πόσο σημαντικός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στην εξέλιξη της εταιρείας σας; Πάντα πίστευα –και εξακολουθώ να το πιστεύω– ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η βάση για την εξέλιξη μίας εταιρείας. Στόχος μου είναι να διατηρώ μία εταιρική κουλτούρα μέσω της οποίας να αναδεικνύονται οι ικανότητες κάθε εργαζόμενου.
– Ποιες είναι οι εισαγωγικές και οι εξαγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας;
– H «Αυτοματισμοί και Ισχύς Α.Ε.» έχει συνεργασία ως εμπορικός αντιπρόσωπος με τις κατασκευάστριες εταιρείες Gefran, Pepperl+Fuchs, Unisgroup, Cicmemotori, Emotron, Socomec, Stober. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με μεγάλες ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες διανομής βιομηχανικών προϊόντων. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αυτές τις συνεργασίες περαιτέρω στον ελλαδικό χώρο, είτε μόνοι μας είτε και σε συνεργασία μαζί τους.
Σχετικά με τις εξαγωγές, έχουμε κάποιες παραδοσιακές συνεργασίες στο εξωτερικό, τις οποίες συντηρούμε και εξελίσσουμε τα τελευταία 10 χρόνια. Παράλληλα κάναμε πέρσι μία μεγάλη επένδυση ανανεώνοντας το εταιρικό μας site και ενσωματώνοντας σε αυτό νέες τεχνολογίες που μας κάνουν πιο εμφανείς στη διεθνή αγορά. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, καθώς λαμβάνουμε καθημερινά νέες ζητήσεις από το εξωτερικό. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά μεγέθη μας, καθώς οι εξαγωγές το 2019 ήταν το 35% του κύκλου εργασιών μας.
– Πώς έχετε καταφέρει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των μεγαλύτερων κατασκευαστών για να εξυπηρετείτε ζήτηση με 90 μάρκες προϊόντων;
– Το να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη εταιρειών, ώστε να συνεργαστούν μαζί μας, δεν ήταν κάτι εύκολο. Η εμπειρία της επικοινωνίας και της συναλλαγής με εταιρείες στο εξωτερικό είναι το δυνατό μας σημείο. Μας εμπιστεύτηκαν ακόμη και εταιρείες που ενώ είχαν εμπορικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, δεν δίστασαν να συνεργαστούν απευθείας μαζί μας.
– Ποια είναι οι σχέση που έχετε διαμορφώσει με τους πελάτες σας όλα αυτά τα χρόνια; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα για την προσέλκυση νέων;
– Η σχέση μας με τους πελάτες μας είναι μία σχέση που κρατάει στο χρόνο και ανανεώνεται συνεχώς με τις νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες που τους προσφέρουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ευχαριστημένοι πελάτες δεν αλλάζουν εύκολα προμηθευτές. Είναι κάτι που το βιώνουμε κάθε χρόνο στα πλαίσια της διασφάλισης ποιότητας ISO, καθώς η ικανοποίηση των πελατών μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Όσο αφορά την προσέγγιση νέων πελατών, αυτή υλοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο από το τμήμα πωλήσεών μας, που είναι εκπαιδευμένο και εφοδιασμένο με σύγχρονα εργαλεία εξέλιξης πελατολογίου (CRM). Σε κάθε συνάντηση με νέους πελάτες, μας ενδιαφέρει καταρχήν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε και που είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
Επίσης, οι επενδύσεις που υλοποιήσαμε την προηγούμενη χρονιά, με το νέο site μας, με την προβολή μας στα social media καθώς και με το marketing concept που υλοποιούμε, είναι χρήσιμα εργαλεία για την προσέλκυση νέων πελατών.
– Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθήσατε μέσα στην κρίση και πώς βλέπετε το μέλλον μετά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία Covid-19;
– Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλοι βιώσαμε λόγω Covid-19, η προτεραιότητά μας ήταν μία και μοναδική: Να μη διακινδυνεύσουμε την υγεία του προσωπικού μας και των συνεργατών μας. Η ψηφιοποίηση των λειτουργιών της εταιρείας μας που υλοποιήσαμε τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε σύμμαχός μας έναντι της πανδημίας. Καθώς έμεινε στο σπίτι ένα μέρος του προσωπικού μας, και έχοντας στην εταιρεία προσωπικό ασφαλείας και σύμμαχό μας τις νέες τεχνολογίες, μείναμε πλήρως λειτουργικοί την περίοδο του lock-down.
Όσο αφορά το μέλλον και τις επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, είμαστε επιφυλακτικοί για τους επόμενους μήνες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και όντας προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που τυχόν θα προκύψουν.
– Θεωρείτε ότι είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την ελληνική βιομηχανία από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή;
– Με βάση την προσωπική μας εμπειρία, έχοντας πελάτες αλλά και έχοντας εκτελέσει έργα στο εξωτερικό, θα έλεγα ότι την τελευταία δεκαετία η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα στο να πλησιάσει τεχνολογικά τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Δυστυχώς υστερούμε ακόμη στο ότι οι ελληνικές βιομηχανίες δεν είναι αρκετά εξωστρεφείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο κύκλο εργασιών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κατά συνέπεια μικρότερο όγκο επενδύσεων και εκσυγχρονισμών.
Σκεφτείτε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες εκσυγχρονίζουν τις γραμμές παραγωγής τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες περίπου κάθε 8 έτη, ενώ στην Ελλάδα περίπου κάθε 15 έτη.
– Πόσο βοηθητική είναι η αλματωδώς εξελισσόμενη τεχνολογία στη νέα εποχή που διανύουμε;
– Η αλματωδώς εξελισσόμενη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης μόνο σε εταιρείες που μπορούν να παρακολουθήσουν και να ενσωματώσουν αυτές τις εξελίξεις. Εμείς στην «Αυτοματισμοί και Ισχύς Α.Ε.» είμαστε πραγματικά οπαδοί των νέων τεχνολογιών. Και δεν είναι τυχαίο ότι η καινοτομία αποτελεί μία από τις βασικές αξίες της εταιρείας μας.
Είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι σχετικά με νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες συμμετέχοντας σε εκπαιδεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και συμμετέχοντας ανελλιπώς σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου μας. Επίσης, σε ετήσια βάση, ένα μέρος του προϋπολογισμού μας αφορά την αγορά εξοπλισμού νέων τεχνολογιών, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές και εκπαιδεύσεις πριν ενσωματωθούν στα έργα μας.
– Ποιο είναι το όραμά σας και τι να περιμένουμε από σας τα επόμενα χρόνια;
– Το όραμά μας είναι η ισχυροποίηση της θέσης της εταιρείας στον κλάδο εμπορίας και διάθεσης βιομηχανικών ηλεκτρολογικών προϊόντων και συστημάτων, και παράλληλα η ταύτιση του ονόματος της εταιρείας ως πρωτοπόρου προμηθευτή της ελληνικής βιομηχανίας με προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, τα οποία ικανοποιούν σε απόλυτο βαθμό τις απαιτήσεις των πελατών.
Στα επόμενα χρόνια και με βάση το νέο μας business plan 2025+, έχουμε θέσει στόχους και προγραμματίζουμε επενδύσεις που θα μας ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, ενώ θα μας δώσουν και ώθηση για να ανάπτυξη στο εξωτερικό.
Μία επένδυση που έχει ήδη ξεκινήσει είναι η μετεγκατάσταση της εταιρείας μας σε κτίριο επί της λεωφόρου Αθηνών. Η επένδυση κρίθηκε αναγκαία, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε χώρους γραφείων, logistics και κατασκευών. Μέσω της μετεγκατάστασης, εκτός της προβολής της εταιρείας μας, θα έχουμε την ευκαιρία τα υλοποιήσουμε ένα νέο concept εξυπηρέτησης πελατών, μοναδικό στην Ελλάδα, που θα διαφοροποιήσει την εμπορική μας δραστηριότητα ακόμη περισσότερο σε σχέση με καταστήματα πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού.
Άλλα σχέδια προς υλοποίηση είναι η εξυπηρέτηση βιομηχανικών πελατών σε όλη την Ελλάδα, κι αυτό θα το πετύχουμε με τη δημιουργία υποκαταστημάτων και ομάδας πωλήσεων με μηχανικούς με τόπο διαμονής τις περιοχές στις οποίες έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε.
Τέλος, δεν ξεχνάμε την εξωστρέφεια, κυρίως για την κατασκευαστική μας δραστηριότητα. Στόχος μας είναι εντός της ερχόμενης πενταετίας η δημιουργία ενός τεχνικού γραφείου σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης, ώστε να έχουμε αμεσότερη πρόσβαση σε προμηθευτές και πελάτες του εξωτερικού.