Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜάζα & ΕνέργειαΆζωτο στις βι...

Άζωτο στις βιομηχανίες: Η λύση βρίσκεται στην αυτόνομη παραγωγή

Οι βιομηχανίες έχουν στραφεί στην αυτόνομη παραγωγή αζώτου, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο συνεχή επάρκεια άριστης ποιότητας αυτού του χημικού στοιχείου.

Του κ. Στράτου Λαδένη*

Το άζωτο (Ν) είναι το πέμπτο πιο διαδεδομένο χημικό στοιχείο στο σύμπαν και το κυριότερο συστατικό της ατμόσφαιρας της γης, αποτελώντας περίπου το 78% του ατμοσφαιρικού αέρα που την περικλείει.

Ως χημικό στοιχείο, είναι ελαφρύτερο από το οξυγόνο (O2) και υπό κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος (στους 25°C) είναι διαφανές, άχρωμο και άοσμο. Το συναντάμε σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, μια και ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες το εντάσσουν στις γραμμές παραγωγής τους, καθώς αποτελεί αδρανές στοιχείο και πολύτιμο συστατικό σε εφαρμογές όπου η υγρασία και το οξυγόνο απουσιάζουν, με σκοπό να αποφεύγεται η αλλοίωση των πρώτων υλών.

Παλαιότερα συνηθιζόταν οι επιχειρήσεις να προμηθεύονται άζωτο από συνεργάτες. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες έχουν επιλέξει την αυτόνομη παραγωγή αζώτου και αυτό γιατί η αυτόνομη παραγωγή αζώτου έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως είναι τα εξής:

  • Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα & έλεγχος: Η αυτόνομη παραγωγή αζώτου προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και διαχείριση των χρονοδιαγραμμάτων της εκάστοτε επιχείρησης. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να ελέγχουν πιο άμεσα και αποτελεσματικά την απαιτούμενη ποιότητα του στοιχείου.
  • Αυξημένη ποιότητα & ασφάλεια: Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων απαιτεί πολύ υψηλή καθαρότητα αζώτου για τις διεργασίες που εκτελούνται εντός της παραγωγής. Διατηρώντας τη δική τους αυτόνομη μονάδα παραγωγής αζώτου, οι εταιρείες διασφαλίζουν –με τη χρήση και αναλυτών– την καθαρότητα και την υψηλή ποιότητα του στοιχείου.
  • Αίσθηση ανεξαρτησίας: Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν την αυτόνομη μονάδα παραγωγής αζώτου εξασφαλίζουν ανεξαρτησία στην παραγωγική τους διαδικασία. Αυτό συμβαίνει, διότι η ίδια η επιχείρηση ορίζει το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που παρουσιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η χρήση της γεννήτριας αζώτου ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα, είτε αναφερόμαστε σε συστοιχίες φιαλών είτε σε δεξαμενές με υγρό άζωτο. Η καθαρότητα του αζώτου μπορεί να φτάσει το 99,999%, ενώ μπορούν να παράγονται πολλά κυβικά αερίου ανά ώρα, προκειμένου να καλυφθούν και οι πιο απαιτητικές ανάγκες.

Εφαρμογές

Μερικές από τις εφαρμογές που βρίσκει το άζωτο στις βιομηχανίες είναι οι εξής:

  1. Αδρανοποίηση και κάλυψη: Εφαρμογές σε τρόφιμα και ποτά (γαλακτοκομικά, κρασί, αναψυκτικά & χυμοί) για τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων.
  2. Ελεγχόμενη ατμόσφαιρα: Εφαρμογές σε τρόφιμα (φρούτα και λαχανικά) για την αποθήκευση προϊόντων.
  3. Τροποποιημένη ατμόσφαιρα: Εφαρμογές σε φάρμακα και τρόφιμα – ποτά (προμαγειρεμένα φαγητά, κρέας, κρασί και γαλακτοκομικά) κατά τη διαδικασία συσκευασίας.
  4. Βιομηχανική χρήση: Εφαρμογές στη βιομηχανία μετάλλου και στην παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Γεννήτρια παραγωγής αζώτου PSA

Γεννήτριες PSA

Η αυτόνομη παραγωγή αζώτου επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, και ο πιο συνηθισμένος από αυτούς είναι η χρήση γεννητριών PSA (Pressure Swing Absorption: προσρόφηση με εναλλαγή πίεσης). Με τη γεννήτρια PSA πραγματοποιείται διαχωρισμός του αζώτου από τον ατμοσφαιρικό αέρα, μέσω προσρόφησης και χρήσης ενός συγκεκριμένου ορυκτού υλικού CMS (Carbon Molecular Sieve), το οποίο έχει την ιδιότητα να συγκρατεί όλα τα μόρια του ατμοσφαιρικού αέρα εκτός από το άζωτο. Κατόπιν τα μόρια του αζώτου διοχετεύονται στην παραγωγή, ενώ τα υπόλοιπα αέρια εκτονώνονται στο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεννήτριες PSA, εφόσον συντηρούνται σωστά, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Καθώς το άζωτο παράγεται υπό πίεση, απαιτείται συγκεκριμένος εξοπλισμός, ο οποίος προηγείται της γεννήτριας αζώτου και ακολουθεί την παρακάτω διάταξη:

  1. Κοχλιοφόρος αεροσυμπιεστής για τροφοδοσία πεπιεσμένου αέρα.
  2. Ξηραντής ψυκτικού τύπου για αφαίρεση συμπυκνωμάτων από τον αέρα.
  3. Φίλτρα γραμμής για συγκράτηση στερεών σωματιδίων και σταγονιδίων λαδιού .
  4. Πύργος άνθρακα για συγκράτηση υπολειπόμενων ιχνών λαδιού .
  5. Αεροφυλάκιο για αποθήκευση του παραγόμενου πεπιεσμένου αέρα.

Τέλος, ο πεπιεσμένος αέρας, εφόσον απαλλαχθεί από συμπυκνώματα και ίχνη λαδιού, τροφοδοτείται στη γεννήτρια αζώτου, με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής με την καθαρότητα που ορίζουν οι απαιτήσεις κάθε βιομηχανίας.

Ολοκληρωμένη λύση

Η αυτόνομη παραγωγή αζώτου, με τον κατάλληλο πάντα εξοπλισμό, αποτελεί αναμφισβήτητα μία εξαιρετικά ωφέλιμη επιλογή σε πολλές βιομηχανίες, καθώς παρέχει μία ολιστική και ολοκληρωμένη λύση για κάθε ανάγκη. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, η αυτόνομη παραγωγή αζώτου αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική και προσβάσιμη, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο χρήσης του αζώτου σε όλους τους τομείς.

*Ο κ. Στράτος Λαδένης είναι μηχανικός πωλήσεων και Business Development της εταιρείας Airblock Ε.Π.Ε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ