Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιώργος Ευφραιμίδης: «Να ενισχύσουμε το βιομηχανικό μας αποτύπωμα σε διεθνές επίπεδο»

Η Hellenic Maintenance Society αποτελεί έναν εθνικό φορέα με αντικείμενο τη συντήρηση, ο οποίος ασχολείται με τα βιομηχανικά ζητήματα και προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ο πρόεδρος της Hellenic Maintenance Society κ. Γιώργος Ευφραιμίδης μιλάει στο περιοδικό «Μετάδοση Ισχύος» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο βιομηχανικός κλάδος, αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον σύγχρονο εξοπλισμό και παραθέτει την άποψή του σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η εγχώρια βιομηχανία ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής.

– Κύριε Ευφραιμίδη, δώστε μας μερικές πληροφορίες σχετικά με την Hellenic Maintenance Society (HMS). Πότε ιδρύθηκε, ποια είναι η αποστολή της και ποιος είναι ο ρόλος της σε ό,τι έχει να κάνει με τον κλάδο της βιομηχανίας;

– H HMS ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό να αναδείξει το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η συντήρηση στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την βελτίωση των συνθηκών ασφαλούς εργασίας.

Είμαστε η 23η χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε έναν εθνικό φορέα με αντικείμενο τη συντήρηση, ο οποίος μέσα στα 15 χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει πλούσια δράση και έχει συμμετάσχει στις περισσότερες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποκορύφωμα των σημαντικών δράσεων της HMS είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Κοινοτήτων Συντήρησης (European Federation of National Maintenance Societies [EFNMS]) από τον μέλος της HMS και διευθύνοντα σύμβουλο της Atlantis Engineering κ. Κοσμά Βάμβαλη.

– Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις-μέλη σας και ποιες είναι οι δράσεις που σχεδιάζετε;

– Η πρόκληση είναι μία και γνωστή: η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον. Είναι αλήθεια ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας δημιουργεί υψηλά κόστη στην ίδρυση και λειτουργία παραγωγικών μονάδων, καθιστώντας δυσκολότερη την προσέλκυση αντίστοιχων επενδύσεων. Η απάντηση δεν πρέπει να βρίσκεται στην προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού, αλλά στην ανάδειξη της καινοτομίας ως εργαλείου ανταγωνιστικότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ ελπιδοφόρα η επιστημονική κατάρτιση μεγάλου μέρους του νέου εργατικού δυναμικού, γεγονός που ενισχύει την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στο χώρο της τεχνολογίας. Σε μία τέτοια πορεία είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει και η βιομηχανία.

– Το τελευταίο διάστημα η ελληνική βιομηχανία έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης, παρά τις όποιες δυσκολίες της εποχής. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους ειδικούς του χώρου και πώς κρίνετε το μέλλον του κλάδου;

– Η βιομηχανία στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει το ίδιο μερίδιο στη διαμόρφωση του εθνικού πλούτου όπως στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά είναι αναγκαίο να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Κι αυτό διότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερή και διαρκή ανάπτυξη της χώρας, μειώνοντας τις συνέπειες των διεθνών κρίσεων. Ιδανικό πεδίο δραστηριοτήτων αποτελεί η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τα οποία χάρη στην υψηλή τους ποιότητα έχουν αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές τους.

– Κατά τη γνώμη σας, με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να αναβαθμιστεί το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο;

– Βλέποντας εκ των έσω τη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας για περισσότερα από 25 χρόνια, έχω διαπιστώσει την ιδιαίτερη ευφυΐα του Έλληνα εργαζόμενου στην επίλυση προβλημάτων, πολλές φορές και μέσα από «πατέντες». Από την άλλη πλευρά διαπιστώνω χαμηλό επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων.

Συνεπώς, υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό αλλά είναι προφανής η ανάγκη εκτεταμένης εφαρμογής ανθρωποκεντρικών μοντέλων οργάνωσης, όπως είναι η «ολική παραγωγική συντήρηση» (Total Productive Maintenance [TPM]), που αποτελεί σύστημα αυτόνομης συντήρησης.

Οπωσδήποτε, ένας δεύτερος πυλώνας σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι οι στοχευμένες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες με τη λογική που επιτάσσει η νέα εποχή του Industry 4.0. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτό τον τομέα οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ γρήγορες, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται ως χώρα να ενισχύσουμε διεθνώς το βιομηχανικό μας αποτύπωμα.

– Ποια είναι τα σύγχρονα μέσα και οι τεχνολογίες αιχμής σχετικά με την συντήρηση του βιομηχανικού εξοπλισμού, και ποιες αλλαγές έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο;

– Η ανάπτυξη των IoT (Internet of things) τεχνολογιών έχει επιτρέψει να λαμβάνονται πλέον με πολύ μικρό κόστος σήματα από τη λειτουργία των μηχανών μέσω της τοποθέτησης αισθητήρων. Παράλληλα οι δυνατότητες διαχείρισης μεγάλων δεδομένων (big data), καθώς και η ανάπτυξη αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, μας επιτρέπουν να προβλέψουμε εγκαίρως και με πολύ μεγάλη αξιοπιστία τις επερχόμενες βλάβες.

Όλα αυτά αποτελούν επανάσταση για το χώρο της συντήρησης. Μπορούμε πλέον να μεταβούμε από το μοντέλο της προληπτικής συντήρησης όχι απλώς στο condition monitoring (παρακολούθηση κατάστασης) αλλά στην προβλεπτική συντήρηση, μειώνοντας δραστικά τα κόστη της συντήρησης του παραγωγικού εξοπλισμού και ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους.

Το ευχάριστο σε αυτή την πορεία είναι ότι πολλές ελληνικές εταιρείες πληροφορικής με εξειδίκευση τη συντήρηση έχουν να επιδείξουν αξιόλογα προϊόντα διαγνωστικής συντήρησης, τα οποία εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο.

– Τον ερχόμενο Νοέμβριο η T-Press διοργανώνει την Industry.tec 2023, την 1η διεθνή έκθεση βιομηχανικού εξοπλισμού στη χώρα μας. Κατά πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλει η συγκεκριμένη έκθεση στην εξέλιξη και ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου;

– Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι προκλήσεις –αλλά και οι νέες τεχνολογικές ευκαιρίες– είναι πολλές. Ο χρόνος αντίδρασης όμως της ελληνικής βιομηχανίας θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Η εγρήγορση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών αλλά και του στελεχιακού δυναμικού της βιομηχανίας αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Ακριβώς σε αυτό το σημείο η έκθεση Industry.tec που θα διοργανωθεί το Νοέμβριο θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο της συντήρησης να παρακολουθήσει από κοντά λύσεις από το χώρο της προγνωστικής συντήρησης αλλά και αποτελέσματα από βιομηχανίες που ήδη τις εφαρμόζουν, και να ετοιμαστούν για να κάνει το δικό του επόμενο βήμα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου, του περιοδικού “Μετάδοση Ισχύος”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ