Αλέξανδρος Σαραφίδης: Λύσεις αυτοματισμού για τη βιομηχανία

0
97

Το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας «ΤΕΒΕΞ – Α. Σαραφίδης Ι.Κ.Ε.», η οποία ιδρύθηκε το 1982 από το χημικό μηχανικό κ. Αλέξανδρο Σαραφίδη, είναι η πώληση και υποστήριξη οργάνων και συστημάτων βιομηχανικού αυτοματισμού, καθώς και η παροχή συναφών υπηρεσιών.

Συνέντευξη στο Λάμπρο Κατσαρό

Μετά από 37 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά, η εταιρεία TΕΒΕΞ έχει αποκτήσει αναγνωρισμένη εμπειρία στη διαχείριση οργάνων και συσκευών αυτοματισμού, αναλαμβάνοντας προγραμματισμό εργασιών, εργασίες διακρίβωσης, έκδοση πιστοποιητικών, διατήρηση αρχείου για την ιστορική παρακολούθηση των οργάνων, επισκευές και εκπαίδευση προσωπικού.
Όπως τονίζει ο ιδρυτής, κύριος μέτοχος και διευθυντής της «ΤΕΒΕΞ – Α. Σαραφίδης Ι.Κ.Ε.» κ. Αλέξανδρος Σαραφίδης, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε ένα μεγάλο εύρος της βιομηχανίας, από τα πετροχημικά έως τα φάρμακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

– Η εταιρεία TΕΒΕΞ αποτελεί μία από τις πιο γνωστές εταιρείες στον ελληνικό βιομηχανικό χώρο, και συγκεκριμένα στον τομέα του αυτοματισμού. Σε ποιους άξονες στηρίχθηκε η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας;

– Η εταιρεία μας στηρίχθηκε σε τρεις βασικές αρχές, που είναι οι εξής:

α) Η συνεργασία με τον πελάτη. Στόχος μας είναι πάντα, σε μία αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων με τους πελάτες μας, να βρίσκουμε και να προτείνουμε τις καλύτερες δυνατές τεχνικο-οικονομικά λύσεις για τις εφαρμογές τους.

β) Η αξιοπιστία. Βασικές προτεραιότητές μας είναι η υπερκάλυψη των υποχρεώσεων που αναλαμβάνομε κάθε φορά, τόσο για την προμήθεια υλικών όσο και για την παροχή υπηρεσιών (ποιότητα, χρόνος εκτελέσεως), καθώς και η έγκαιρη πληροφόρηση των πελατών μας για την πορεία της εκτέλεσης των παραγγελιών. Για το λόγο αυτό, αντίστοιχα, οι προμηθευτές μας είναι εταιρείες με μεγάλο κύρος διεθνώς στον τομέα τους.

γ) Η ειδίκευση. Από την ίδρυση της εταιρείας μας εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας αποκλειστικά στον τομέα του βιομηχανικού αυτοματισμού. Αυτό μας επέτρεψε να συσσωρεύσουμε γνώση και εμπειρία στον τομέα αυτό, και έτσι να εξυπηρετούμε καλύτερα και τους δύο παραπάνω στόχους. Βασική παράμετρος σε αυτό είναι και το προσωπικό της εταιρείας μας: η μακροχρόνια συνεργασία με τους συνεργάτες μας και η διαρκής εκπαίδευσή τους.

– Υπήρξατε, κ. Σαραφίδη, ο πρωτεργάτης αυτού του εγχειρήματος. Πώς πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε στην ίδρυση της εταιρείας;

– Η ίδρυση της ΤΕΒΕΞ έγινε το 1982, όταν μου προτάθηκε συνεργασία από τη γνωστή εταιρεία παραγωγής οργάνων βιομηχανικού αυτοματισμού «Rosemount». Εγώ είχα ήδη εμπειρία στην πώληση βιομηχανικού αυτοματισμού, καθώς εργαζόμουν στην εταιρεία «Πολίτης ΕΠΕ».

– Δραστηριοποιείστε σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας. Ποιος είναι ο τομέας που σας αποφέρει τα περισσότερα έσοδα; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

– Ο τομέας με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών είναι η βιομηχανία πετρελαίου, τόσο η διύλιση όσο και η παραγωγή. Οι βιομηχανίες του τομέα αυτού αναζητούν λύσεις αύξησης της παραγωγικότητάς τους και τρόπους οικονομικότερης λειτουργίας. Κι εκεί ανοίγουν σημαντικές προοπτικές ενόψει και των συνεχών τεχνολογικών εξελίξεων.

– Ποια είναι είναι τα βασικά προϊόντα σας;

– Η ΤΕΒΕΞ διαθέτει όργανα και συστήματα μετρήσεως ροής, πιέσεως, στάθμης, θερμοκρασίας, συστάσεως αερίων και υγρών κλπ., συστήματα ρυθμίσεως φυσικών και χημικών παραμέτρων βιομηχανιών, καθώς και συστήματα προστασίας και διαγνώσεως καταστάσεως μηχανών. Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες μελέτης, εγκατάστασης, εκκίνησης, συντήρησης και βαθμονόμησης των συστημάτων αυτών.

– Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την εταιρεία στην εξυπηρέτηση των πελατών της μετά την πώληση (after sales service). Χαίρει εκτίμησης αυτή η δραστηριότητα από τον πελάτη;

– Όπως σας ανέφερα, βασική αρχή μας είναι η αξιόπιστη συνεργασία με τους πελάτες μας. Στον τομέα όπου ειδικευόμαστε, η υποστήριξη των προϊόντων σε βάθος χρόνου είναι κρίσιμη παράμετρος, γιατί στηρίζει την επένδυση του πελάτη μας στα προϊόντα και στις λύσεις αυτές.

– Ποια είναι η πολιτική ποιότητας που ακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια;

– Εξαρχής είχαμε εγκαταστήσει εσωτερικό σύστημα ποιότητας, με βάση το οποίο μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε την όλη «κίνηση» των προϊόντων / υπηρεσιών μας και να εντοπίσουμε τυχόν ατέλειες στη δουλειά μας. Από το 2015 εφαρμόζουμε το σύστημα ποιότητας ISO9001.

– Γιατί κάποιος θα έπρεπε να δείξει την προτίμησή του στη δική σας εταιρεία;

– Γιατί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του πελάτη ως δικό μας πρόβλημά, θα συνεργαστούμε μαζί του και θα επιδιώξουμε να δώσουμε τη λύση που θα αποφέρει την καλύτερη απόδοση της επένδυσης του πελάτη μας.

–Θα θέλαμε, κ. Σαραφίδη, να μας αναφέρετε ποιο είναι το δίκτυο των συνεργατών σας στο εξωτερικό, και, αν σκοπεύετε να το επεκτείνετε, σε ποιες χώρες στοχεύετε.

– Η κυριότερη συνεργασία μας είναι με εταιρείες που ανήκουν στην General Electric, όπως είναι οι Bently Nevada, Panametrics και Druck. Συνεργαζόμαστε ακόμη και με εταιρείες που παρέχουν προϊόντα για πιο ειδικές εφαρμογές, όπως είναι η Fluid Components International και η McCrometer από τις ΗΠΑ, η Amhenol Kaye από τη Γερμανία, η Tercom από την Ιταλία, η Galvanic από τον Καναδά και η JCT από την Αυστρία.

Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε προτάσεις για συνεργασία με χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.

– Η εταιρεία σας έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε πολύ σημαντικά έργα σε Ελλάδα και Κύπρο. Δώστε μας μία εικόνα για την πορεία αυτών των έργων.

– Τα σημαντικότερα τρέχοντα έργα είναι η τριετής ανανέωση του συμβολαίου υποστηρίξεως μηχανημάτων των ΕΛ.ΠΕ., στο Bently της Nevada, και τα έργα βαθμονομήσεως οργάνων πεδίου στο εργοστάσιο της Elpedison στη Θίσβη της Θεσσαλονίκης και σε αυτό της Protergia στον ʼγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα θα παραδώσουμε ένα σύνολο ροομέτρων στην ΤΕΡΝΑ για τον υπό κατασκευή σταθμό της Πτολεμαΐδας μεταξύ των οποίων και ροόμετρο για σωλήνα 2.800mm, που θα είναι ίσως το μεγαλύτερο εγκατεστημένο ροόμετρο στην Ελλάδα.

– Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία που έχει διαγράψει μέχρι τώρα η εταιρεία;

– Το 1982, όπως είπαμε, ιδρύθηκε η εταιρεία, και το 1986 προμηθεύσαμε με όργανα πιέσεως, στάθμης και ροής την τότε εξαιρετικά σημαντική επένδυση των «Ελληνικών Πετρελαίων».

Το 1992 εγκαταστήσαμε δύο από τα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα βιομηχανικού αυτοματισμού DCS στην Ελλάδα, στην «Ελαΐς» και στα «Ελληνικά Πετρέλαια» στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το 2009 εγκαταστήσαμε πλήρη συστήματα μετρήσεως αερίων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2015 συνάψαμε το συμβόλαιο εκτεταμένης υποστηρίξεως των μηχανών των «Ελληνικών Πετρελαίων» στα εργοστάσια Ασπροπύργου και Ελευσίνας.

– Ποια είναι η στρατηγική που υιοθετήσατε για τη διαχείριση της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια και ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στο μέλλον;

– Προσπαθήσαμε να διαφοροποιήσουμε το καλάθι των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, καλύπτοντας κυρίως τις ανάγκες των πελατών που αναζητούσαν οικονομικότερες λύσεις στην παραγωγική διαδικασία –όπως π.χ. εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση του κόστους συντηρήσεως κλπ.– και μεγαλύτερη αποδοτικότητα των παγίων τους.

– Τελειώνοντας, θα θελαμε να μας αναφέρετε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας.

– Βραχυπρόθεσμα αποβλέπουμε φυσικά στο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τα ανειλημμένα έργα αλλά και να αυξήσουμε τη συμμετοχή της εταιρείας μας στην εκτέλεσή τους με την ανάληψη περισσότερων υπεργολαβιών, τόσο στον κατασκευαστικό τομέα –π.χ. στην κατασκευή δειγματοληπτικών συστημάτων για αναλυτές αερίων– όσο και στην παροχή υπηρεσιών, με περαιτέρω εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού μας στη διάγνωση καταστάσεως μηχανών.

Στο μελλοντικούς στόχους μας περιλαμβάνονται η περαιτέρω ανάπτυξη του καλαθιού των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, η παροχή ολοκληρωμένων διαγνωστικών υπηρεσιών περιστρεφόμενων μηχανών, η ανάπτυξη της δυνατότητάς μας να κατασκευάζουμε συστήματα ειδικά για εφαρμογές πελατών, όπως τα δειγματοληπτικά συστήματα που αναφέραμε παραπάνω και, τέλος, η επέκταση των παραπάνω και σε αγορές εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου.