ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπαγγελματικά...

Επαγγελματικά δικαιώματα: Ώρα για δικαίωση στην πράξη

Εμμανουήλ Διαμαντάκης – Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου.

Δυο εκπρόσωποι του ΔΣ του ΠΣΜΠΔ μιλούν στο ΜΙ για τις τελευταίες αγωνιστικές κινήσεις του συλλόγου τους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟ

Μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΠΣΜΠΔ) στις 9 Απριλίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε τη διαχείριση του Συλλόγου. Για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τις ενέργειες του νέου Δ.Σ. μιλούν στο «ΜΙ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διαμαντάκης Εμμανουήλ και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αναγνωστοπούλου Θεοδώρα.

– Ποιες ήταν οι πρώτες ενέργειες της νέας διοίκησης;

– Εμμανουήλ Διαμαντάκης: Πρώτο μέλημα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η ενημέρωση όλων των φορέων (Υπουργεία και ΑΕΙ) για τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια αναγνωρίστηκε η ανάγκη επίλυσης των μακροχρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν το Σύλλογο σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

– Ποια είναι τα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμα;

– (Ε.Δ.):Υπάρχουν εξελίξεις σε δύο προβλήματα. Αυτό της εγγραφής των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην επιτροπή των ΜΕΚ στις κατηγορίες των Μηχανολόγων Μηχανικών και το πρόβλημα της άρνησης τριών από τα 64 νομαρχιακά τμήματα για τη χορήγηση των αδειών για την εκτέλεση ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και εγκαταστάσεων.

– Ξεκινώντας από τα Μητρώα Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ), τι ενέργειες έχουν γίνει ως προς την εγγραφή των ΜΠΔ στα ΜΕΚ;

– (Θ.Α.): Στις 6 και στις 10 Μαΐου, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου συναντήθηκε με την κ. Μπάιλα απ’ τη διεύθυνση Δ15 του ΥΠΟΜΕΔΙ και με την Επιτροπή των ΜΕΚ προκειμένου να συζητήσει το θέμα και να επιλυθεί αυτό οριστικά με την εγγραφή των ΜΠΔ στα ΜΕΚ. Από τη συζήτηση στις 6 Μαΐου προέκυψε ότι το θέμα της εγγραφής των ΜΠΔ στα ΜΕΚ θα εξεταζόταν από την αρμόδια Επιτροπή στις 10 Μαΐου. Επίσης, μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια ήταν η ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την απόφαση 608/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η αρνητική απόφαση εγγραφής της Επιτροπής των ΜΕΚ διπλωματούχου μηχανικού εξωτερικού, με το σκεπτικό ότι διπλωματούχοι μηχανικοί εγγράφονται στις σχετικές με το περιεχόμενο των σπουδών τους κατηγορίες έργων. Η απόφαση αυτή κατά τη γνώμη μας αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό στοιχείο στην πληθώρα των αποφάσεων που επιβεβαιώνουν την αυτοδίκαιη απαίτηση των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης να εγγράφονται στα ΜΕΚ.

SeparatorBetweenMainTexts– Ποιες ήταν οι εξελίξεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής των ΜΕΚ στις 10 Μαΐου;

– (Ε.Δ.) Στις 10 Μαΐου ο Σύλλογος, με την υποστήριξη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μελών του Συλλόγου και του προέδρου των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζωντός Σωτήρης, εγώ ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ευάγγελος Μπενέτος και ο πρόεδρος των φοιτητών ΜΠΔ του ΠΚ. Κατά τη συνεδρίαση, αν και το θέμα των ΜΠΔ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, μας δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσουμε τα μέλη της Επιτροπής για τις αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας που μας δικαιώνουν. Επίσης τονίσαμε ότι όπως η παλιά, έτσι και η νέα διοίκηση του ΤΕΕ υποστηρίζει τους ΜΠΔ, αφού σύμφωνα με το έγγραφο του προέδρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη (με αρ. πρωτ. 9774/28- 4-11) οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ στο ΜΕΚ και ΜΕΕΠ ενημερώνονται για άλλη μια φορά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΜΠΔ και καλούνται να γνωστοποιήσουν και να τεκμηριώσουν εγγράφως το σκεπτικό σχετικής απόφασης σε περίπτωση άρνησης εγγραφής.

– Τελικά στις 10 Μαΐου τι αποφάσεις πάρθηκαν;

– (ΕΔ) Τελικά και σε αυτή τη συνεδρίαση, όπως και σε όλες τις συνεδριάσεις εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, δεν πάρθηκε καμία απόφαση σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης. Το αποτέλεσμα ήταν μόνο η υπόσχεση του αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής και της υπεύθυνης της Διεύθυνσης Δ15 ότι θα μελετήσουν τις αποφάσεις των Δικαστηρίων και των άλλων φορέων του Δημοσίου.

– Μετά την 10η Μαΐου έχουν γίνει άλλες ενέργειες;

– (ΘΑ) To ΔΣ εκπροσωπούμενο από 4 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θέλησε να παραβρεθεί και σε τρίτη συνεδρίαση μια εβδομάδα μετά, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς για μια ακόμα φορά το θέμα των ΜΠΔ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Όμως, μετά από κατ’ ιδίαν συζητήσεις με την κ. Μπάιλα, πληροφορηθήκαμε για τη διάθεση της Επιτροπής για την πραγματική ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, με σχετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

– Μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί καμία πρόοδος στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος της εγγραφής;

– (ΘΑ) Μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί ακόμα καμία απόφαση από την Επιτροπή των ΜΕΚ όσον αφορά τις αιτήσεις των ΜΠΔ για εγγραφή τους, ενώ υπάρχουν τόσα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το αίτημά μας είναι εύλογο, δίκαιο και στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης απέναντι σε όλα τα μέλη του ΤΕΕ. ʼλλωστε αυτό περιγράφεται ξεκάθαρα και στο έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο προκύπτει ευθέως το δικαίωμα των ΜΠΔ να εγγράφονται στα ΜΕΚ και ειδικότερα στις κατηγορίες που εγγράφονται οι Μηχανολόγοι.

Το ΔΣ, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ η επίλυση του προβλήματος, υποστηρίζει οικονομικά την απόφαση μέλους του Συλλόγου να κινηθεί δικαστικά, θεωρώντας ότι η δικαστική επίλυση θα επιφέρει και την οριστική επίλυση του προβλήματος. Εμείς πάντως συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία με το ΥΠΟΜΕΔΙ, με σκοπό την πλήρη και άμεση ενημέρωσή μας για τις εξελίξεις στο θέμα των ΜΕΚ.

SeparatorBetweenMainTexts– Υπάρχει κάποιο άλλο Υπουργείο που να έχει ανταποκριθεί στο πρόβλημα με τα ΜΕΚ;

– (ΕΔ) Μια πολύ θετική εξέλιξη έχει γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ενημερωθεί από το προηγούμενο ΔΣ με την 54/06.12.2010 επιστολή του, για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με αρ. πρωτ. 3416/Γ.Ε. σχετικά με την εγγραφή των ΜΠΔ στις κατηγορίες των ΜΕΚ. Συγκεκριμένα είχε πάρει απόφαση ότι νομολογιακά το θέμα της εγγραφής έχει λυθεί, και υπάρχουν οι σχετικές διατάξεις και προηγούμενες αποφάσεις του ΝΣΚ σύμφωνα με τις οποίες οι ΜΠΔ πρέπει να εγγραφούν στα ΜΕΚ.

Το Υπουργείο προφανώς, αποδεχόμενο τις αποφάσεις του ΝΣΚ, προώθησε με έγγραφό του (αρ.πρωτ 17081/2010) την απόφαση αυτή προς τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας.

«Μάχη» και για τη χορήγηση αδειών (Ένθετο)

– Μπορείτε να μας αναλύσετε το πρόβλημα σχετικά με τη χορήγηση των αδειών για την εκτέλεση ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και εγκαταστάσεων;

– (Θ.Α.) Το πρόβλημα που παραμένει είναι σχετικά με τρία από 64 νομαρχιακά τμήματα: του Κεντρικού τομέα Αθήνας, του Δυτικού Τομέα Αθήνας και του Πειραιά. Οι διοικήσεις των τριών τμημάτων αρνούνται να εκδώσουν τις άδειες για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η άρνηση χορήγησης των αδειών από αυτές τις Νομαρχίες δημιουργεί πρόβλημα στους Μηχανικούς Παραγωγής & Διοίκησης, διότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν με το αντικείμενο των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών στον ιδιωτικό τομέα. Πόσο μάλλον σήμερα που οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας και το πρόβλημα της ανεργίας επηρεάζει όλους τους τομείς εργασίας. Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν είναι λογικό οι διοικήσεις των συγκεκριμένων τμημάτων να αρνούνται να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, τη στιγμή μάλιστα που τα υπόλοιπα 61 τμήματα έχουν εναρμονιστεί πλήρως.

– Τι ενέργειες έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση;

– (Ε.Δ.): Η προηγούμενη διοίκηση του Συλλόγου είχε ενημερώσει με επιστολή της (με α.π. 53/6.12.2010) τον Υπουργό Εσωτερικών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την άρνηση χορήγησης των αδειών από αυτά τα νομαρχιακά τμήματα. Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στην επιστολή του Συλλόγου προωθώντας την στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και μέσω αυτής στις αρμόδιες Νομαρχίες, ζητώντας την επανεξέταση των αποφάσεών τους δεδομένων των αποφάσεων των δικαστηρίων. Η απόφαση αυτή, όπως και οι άλλες του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα ΜΕΚ, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική και δείχνει τη διάθεση του Υπουργείου για επίλυση του ζητήματος. Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση των Νομαρχιών στο αίτημά μας και στην επίλυση του προβλήματος, παρ’ όλη την καθυστέρηση που παρουσιάζεται, αφού από 15 Απριλίου οι Νομαρχίες του κεντρικού και δυτικού τομέα Αθηνών και του Πειραιά δεν έχουν απαντήσει ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ