«Με υπομονή και επιμονή
«Με υπομονή και επιμονή

Γεώργιος Τσιρδήμος «Ο επιμένων νικά»

Συνέντευξη στη Μιλένα Μπαχαρνίκου

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να ζητήσουμε από αυτούς που είναι διορισμένοι από εμάς και διοικούν αυτό τον τόπο να δουν ποιο είναι το συμφέρον και το δικό τους και της Ελλάδας γενικότερα. Γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα, κάνουν ποιοτικό έλεγχο και παλεύουν καθημερινά για να αντέξουν μέσα στη δύσκολη αυτή κατάσταση» λέει μεταξύ άλλων στον «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μεταλλοβιοτεχνών κ. Γιώργος Τσιρδήμος.

– Πώς βλέπετε να κινείται ο κλάδος σας τα τελευταία χρόνια;

– Οι ελληνικές μεταλλοβιοτεχνίες, όπως η Cherbros, η Brassform ή ο Γκλεζάκος, έχουν κάνει πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια σε νέα προϊόντα και υπερσύγχρονους εξοπλισμούς, κυρίως στους τομείς της ύδρευσης και της θέρμανσης. Το μόνο που ίσως δεν επιδίωξαν είναι η εξωστρέφεια, καθώς δημιούργησαν επανάπαυση η οικοδομική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και η μεγάλη εσωτερική ζήτηση. Κατασκευάστηκαν υπερσύγχρονα εργοστάσια, αποκτήθηκε τεχνογνωσία και δημιουργήθηκαν μεγάλες και σημαντικές υποδομές.

– Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε κατά τη λειτουργία σας;

– Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η νοοτροπία των κυβερνήσεων. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή και οι επόμενες που θα έρθουν, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν εύκολα αυτή τη νοοτροπία, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούν βέβαια να βελτιωθούν, αλλά δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες υπουργοί μπορούν να βοηθήσουν τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είναι μόνος του στον αγώνα που δίνει.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων γίνονται με μεγάλη προχειρότητα, μόνο και μόνο για να απορροφηθούν κονδύλια που εκκρεμούν. Για παράδειγμα, εμείς στον κλάδο χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο μηχάνημα, ενώ το κάθε πρόγραμμα μάς υποχρεώνει να πάρουμε μαζί με αυτό και ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε. Έτσι, ενώ πρέπει να κάνουμε μια συγκεκριμένη επένδυση, τα προγράμματα μάς υποχρεώνουν να κάνουμε παράλληλα πολλές άλλες επενδύσεις, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες που εντάσσονται σε κάποια προγράμματα να μην μπορούν μετά να τα υλοποιήσουν. Γιατί τις ανάγκες του επιχειρηματία τις ξέρει καλά μόνο ο ίδιος· δεν τις ξέρει ο εκάστοτε υπουργός, ούτε το επιτελείο του.

Θα έπρεπε επίσης να υπάρχει ένας οργανισμός που να έχει άμεση σχέση με τους επιχειρηματίες και στον οποίο να απευθύνεται ο κάθε επιχειρηματίας και να εκθέτει τα προβλήματά του. Θα έπρεπε για παράδειγμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης να υπάρχει μια Υπηρεσία που να συνεργάζεται και με τις επιχειρήσεις και με τους συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε να υπάρχει μια συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, και να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.

– Δηλαδή η Πολιτεία δεν συμβάλλει όσο θα θέλατε στις προσπάθειές σας για ανάπτυξη;

– Ο ρόλος της Πολιτείας είναι μηδαμινός, καθώς οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της αρμοδιότητάς τους. Θα έπρεπε να τις επισκέπτονται συχνά με καλά ενημερωμένα επιτελεία, γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και θα έπρεπε να το ξέρουν αυτό. Αυτές οι επιχειρήσεις με το προσωπικό των 50, 60 ή 70 ατόμων είναι αυτές που έχουν τη δύναμη να προσφέρουν και τεράστιο κοινωνικό έργο, γιατί δίνουν δουλειά σε κόσμο, πληρώνουν στο κράτος εισφορές και ενισχύουν την οικονομία της χώρας.

Αν αυτό το είχαν εκτιμήσει σωστά οι ιθύνοντες, θα είχαν αγαπήσει αυτούς τους επιχειρηματίες και θα τους είχαν βοηθήσει να «ανοίξουν τα φτερά τους» και στο εξωτερικό· γιατί ο Έλληνας είναι έξυπνος, έχει δυνατό μυαλό και μπορεί να καταφέρει πολλά.

– Έχει συμβάλει στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών σας ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου – ΟΠΕ;

– Η λειτουργία του είναι προβληματική, καθώς ο ΟΠΕ δεν έχει αλλάξει φιλοσοφία τα τελευταία 25 χρόνια και δεν μπορεί να βοηθήσει στην πράξη τους Έλληνες επιχειρηματίες. Αναλώνεται μόνο στις εκθέσεις κυρίως του εξωτερικού, και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο στόχο, αφού πρόκειται για γενικές εκθέσεις που δεν καλύπτουν πάντα τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Οι Κινέζοι, όμως, οι Ταϊβανέζοι κ.ά. έχουν τη βοήθεια του κράτους, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τα καλύτερα προϊόντα, έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί στο εξωτερικό οι αντίστοιχοι οργανισμοί λειτουργούν συντονισμένα και αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, ενώ προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους και μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχει δηλαδή η υποδομή ώστε κάποιος που αναζητά κάτι συγκεκριμένο να το βρίσκει εύκολα και γρήγορα, με όλες τις πληροφορίες και με σχετικά βίντεο. Αυτές τις ενέργειες, λοιπόν, τις χρηματοδοτεί το κράτος προκειμένου να βοηθήσει τα προϊόντα του να εξαχθούν και να μην περιορίζονται στη δική του αγορά.

Όταν όμως μπεις στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΟΠΕ, δεν βρίσκεις τίποτα. Και δεν ξέρω γιατί κανένας αρμόδιος δεν αναρωτιέται πού πήγαν τα χρήματα που απορρόφησε ο φορέας αυτός. Και μπορεί να αδιαφορεί ο κάθε υπουργός για το σήμερα, αλλά το αύριο θα είναι ζοφερό για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

– Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί εσείς οι ίδιοι για την ανάπτυξη και το μέλλον του κλάδου σας;

– Ο δικός μας τομέας, η ορειχαλκουργία, ασχολείται με eco ανάπτυξη στην πράξη, καθώς είμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των εξαρτημάτων Ecobrass για τη θέρμανση και κυρίως για την ύδρευση. Πρόκειται για εξαρτήματα που συνδέουν τους σωλήνες του νερού ύδρευσης και λέγονται Freebrass επειδή δεν έχουν μόλυβδο. Αυτό σημαίνει ότι αφενός βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής μας και αφετέρου, μέσα από την οικολογική συνείδηση του καθενός μας, θα προκύψουν και θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

– Είσαστε αισιόδοξος για το μέλλον των επιχειρήσεών σας και της χώρας μας γενικότερα;

–Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να ζητήσουμε από αυτούς που είναι διορισμένοι από εμάς και διοικούν αυτό τον τόπο να δουν ποιο είναι το συμφέρον και το δικό τους και της Ελλάδας γενικότερα. Γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα, κάνουν ποιοτικό έλεγχο και παλεύουν καθημερινά για να αντέξουν μέσα στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για ένα καλύτερο «αύριο», και η ορειχαλκουργία είναι ένας από τους κλάδους που δουλεύουν πολύ. Από μια ράβδο μετάλλου δημιουργεί εξαρτήματα που τα βλέπουμε και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, παντού. Θεωρώ λοιπόν ότι σιγά – σιγά η Πολιτεία θα σκύψει πάνω μας και θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε.

Προφίλ

Ο Γιώργος Τσιρδήμος ξεκίνησε την καριέρα του ιδρύοντας δική του επιχείρηση από τα 21 του χρόνια. Σήμερα είναι 53 χρόνων έχοντας κάνει μια διαδρομή πολλών ετών στον τομέα του ορείχαλκου και γενικότερα της μεταποίησης των μεταλλικών εξαρτημάτων. Η εταιρεία του έχει αυτόματους τόρνους και ηλεκτρονικά μηχανήματα κοπής, και μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια εξάγει στη γερμανική αγορά το 90% της παραγωγής της.

Εκτός από το εργοστάσιο κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων, ο κ. Τσιρδήμος έχει και μια εμπορική εταιρεία που πουλάει κοπτικά εργαλεία και μηχανήματα για μέταλλα, αντιπροσωπεύοντας μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο, όπως είναι η Huyndai στον τομέα των εργαλειομηχανών και πολλές άλλες.

Εδώ και μια δεκαετία είναι πρόεδρος της Ένωσης Μεταλλοβιοτεχνών, η οποία έχει πολλές επιχειρήσεις-μέλη, όπως είναι η Viospiral, η Brassform, η Υδρομαρίν, η Cherbros, η Γκλεζάκος και πολλές άλλες.

Ελέγξτε επίσης

ΓΣΕΒΕΕ: Στην κοπή της πίτας του ΟΕΒΕΝΗ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας

Αυστηρή κριτική ως προς τα  μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της …