binary comment

Στράτος Αργυρίου: «Στη δουλειά μας, εκτός από γνώση και εμπειρία, χρειάζεται και μεράκι για αυτό που κάνεις»

Η «Μετάδοση Ισχύος» επικοινώνησε με μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα στα ρομποτικά συστήματα, την Condor Robotics, ο διευθύνων σύμβουλος  της οποίας έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Ο κ. Στράτος Αργυρίου Στράτος εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική βιομηχανία, μιλάει για τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία και αναφέρεται στη ραγδαία εξέλιξη των ρομποτικών συστημάτων στην εποχή της 4η βιομηχανικής επανάστασης.

 

– Η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τα τελευταία 15 χρόνια, και αποτελεί μια αμιγώς ρομποτική εταιρεία. Κατά τη γνώμη σας, τι σας κάνει να ξεχωρίζετε σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

– Η εταιρεία μας ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο χώρο του βιομηχανικού αυτοματισμού και της ρομποτικής το 2008. Κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η αγορά εκείνη την περίοδο και εδραιώθηκε ανάμεσα στις άλλες εταιρείες του κλάδου της.

Το βασικό όραμά μας όλα τα χρόνια ήταν ένα: να εγκαθιστούμε ρομποτικά συστήματα που να λειτουργούν και, ως συνέπεια αυτού, να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες. Η φήμη των έργων που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και η εφαρμογή καινοτομιών είναι τα δυο σημαντικότερα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε.

Μάλιστα δεν δραστηριοποιούμαστε μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχοντας εγκαταστήσει συστήματα σε σειρά χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα, η Ιταλία και –πρόσφατα– οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στην δουλειά μας χρειάζεται, εκτός από τη γνώση και την εμπειρία, να έχεις και μεράκι για αυτό που κάνεις. Χρειάζεται να σου αρέσει να βρίσκεις λύσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις του κάθε έργου. Γνωρίζοντάς το αυτό, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μπορούμε έτσι και προσφέρουμε έργα αντάξια του οράματος της εταιρείας, αποκτώντας δεσμούς και συνεργασίες με μεγάλες βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίες μας εμπιστεύονται και επιστρέφουν πάλι σε εμάς για να βρούμε λύση σε κάθε νέα τους ανάγκη.

 

– Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους συνεργάτες σας αναφορικά με την ενεργειακή κρίση –η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επιδεινωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες– και κατά πόσο επηρεάζει αυτή το δικό σας έργο;

– H ενεργειακή κρίση είναι σαφώς ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας αυτή τη στιγμή υφίστανται πιέσεις, που είχαν ξεκινήσει από την περίοδο των λοκ ντάουν, και τώρα αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καταστήσει τον κλάδο της ρομποτικής ελάχιστα ενεργοβόρο σε σχέση με το παρελθόν και κυρίως σε σχέση με άλλες μηχανές που συμμετέχουν στη γραμμή παραγωγής. Έτσι, η επένδυση σε ένα ρομποτικό σύστημα δεν καθίσταται απαγορευτική, ακόμα και για την περίοδο που διανύουμε. Αντίθετα, μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να αποτελεί και λύση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Όσον αφορά το κόστος των κατασκευών, αυτό είναι κάτι που επηρεάζει και εμάς. Για παράδειγμα, η τιμή του αλουμινίου έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε και έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής το κόστος αυτό να μην έχει τελικό αποδέκτη τους αγοραστές μας. Στόχος μας δεν είναι να μετακυλήσουμε στις ήδη πιεσμένες βιομηχανίες την πίεση που και εμείς υφιστάμεθα. Αντίθετα, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την κατάσταση και να απορροφήσουμε ένα σημαντικό μέρος του τελικού κόστους.

 

– Θεωρείτε ότι οι σύγχρονες βιομηχανίες –που πραγματικά αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα λόγω της πανδημίας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια– διστάζουν να επενδύσουν σε ρομποτικά συστήματα και δίνουν προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα;

– Η περίοδος της πανδημίας πίεσε τη βιομηχανία στον τομέα του εργατικού δυναμικού. Ολόκληρες μονάδες –ιδιαίτερα του εξωτερικού– κλείσανε τελείως για μήνες, ή μείωσαν σημαντικά την παραγωγή τους εξαιτίας του κορονοϊού. Έτσι, μικρές και μεσαίες βιομηχανίες που δεν είχαν εξοικειωθεί με την αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής και τη ρομποτική, άρχισαν να ψάχνουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Η πανδημία, λοιπόν, έκανε κάποιες εταιρείες να σκεφτούν να αυτοματοποιήσουν ένα μέρος της γραμμής παραγωγής τους, και είδαν ότι οι ρομποτικές εφαρμογές δεν είναι κάτι εξεζητημένο ή απαγορευτικό για αυτές. Οπότε θεωρώ πως η πανδημία δεν επηρέασε τον κλάδο μας αρνητικά, αλλά αντίθετα ώθησε προς αυτόν πολλές βιομηχανίες που μπορεί να νόμιζαν πως δεν τις αφορά η αυτοματοποίηση.

Όσον για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, όπως ανέφερα και προηγουμένως, αυτές δεν θα έπρεπε να αποτρέπουν τις βιομηχανίες από τα ρομποτικά συστήματα, καθώς οι σχετικές επενδύσεις είναι συμφέρουσες ακόμα και στην περίοδο που διανύουμε. Μια ρομποτική μονάδα μπορεί να εξοικονομεί σημαντική ενέργεια, ειδικά όταν αντικαθιστά απαρχαιωμένα συστήματα.

 

– Θεωρείτε ότι θα μπορέσουν στο μέλλον τα ρομποτικά συστήματα να αντικαταστήσουν εξολοκλήρου την ανθρώπινη εργασία;

– Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας που φαίνεται όμως να γίνεται πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια που γίνεται για να αναπτυχθούν ανθρωπόμορφα ρομπότ. Στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ ακόμα από την εποχή που θα μπορούσαμε να μιλάμε για αντικατάστασή μας από ρομπότ.

Τα ρομποτικά συστήματα δεν μπορούν από μόνα τους να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία. Η ανάπτυξη όμως της τεχνητής νοημοσύνης και του Internet of things (IoT) θα μπορούσε να οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση –ή το Industry 4.0, όπως αλλιώς λέγεται– ξεκίνησε, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν αρκετές ακόμα προκλήσεις. Ακόμα όμως κι αν αυτές αντιμετωπιστούν, θεωρώ και πάλι πως τα ρομποτικά συστήματα δεν θα μας αντικαταστήσουν γενικά. Θα μπορούν να αναλάβουν επίπονες για τον άνθρωπο εργασίες και να λειτουργούν συμπληρωματικά με εμάς· όχι όμως να μας αντικαταστήσουν εξολοκλήρου.

 

– Ποιο πιστεύετε πως είναι το μυστικό της απήχησής σας στις βιομηχανικές μονάδες της εγχώριας αγοράς;

– Δεν νομίζω πως υπάρχει μυστικό επιτυχίας, ειδικά στον κλάδο μας. Η καταξίωσή μας στο χώρο των βιομηχανικών αυτοματισμών και της ρομποτικής ήρθε μετά από μεγάλη προσπάθεια και επιμονή. Οπότε θα έλεγα ότι η δουλειά, το μεράκι και η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε είναι αυτά που μας οδήγησαν και μας διατήρησαν στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, έχοντας τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να παρέχουμε σ’ αυτές ολοκληρωμένες λύσεις και υποστήριξη.

 

– Θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάποια πρόσφατη συνεργασία σας;

– Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνεργαζόμαστε με δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας και της Αμερικής, προσφέροντάς τους ρομποτικά συστήματα εγκιβωτισμού και παλετοποίησης κυπέλλων γιαουρτιού. Τα συγκεκριμένα συστήματα μάλιστα είναι πλήρως ανοξείδωτες κατασκευές, ειδικές για βιομηχανίες τροφίμων, και μερικά από αυτά θα τα παρουσιάσουμε και στο περίπτερό μας στην έκθεση «Syskevasia Expo 2022» που θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Expo, 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου.

 

–Βρίσκεστε σε διαδικασία σχεδιασμού νέων προϊόντων στην παρούσα χρονική περίοδο;– Πράγματι, βρισκόμαστε σε διαδικασία κατασκευής ενός νέου ρομποτικού συστήματος που μπορεί να βρει εφαρμογή στον τομέα των Logistics, ικανοποιώντας ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο κλάδο.

Το σύστημα αυτό, μέσω της χρήσης ειδικού 3D vision system, πραγματοποιεί αυτόματα λειτουργίες όπως αποπαλετοποίηση διαφόρων προϊόντων ανεξαρτήτως μεγέθους και συσκευασίας, χωρίς να χρειάζεται διαφορετικό πρόγραμμα για κάθε προϊόν. Επίσης μπορεί να παλετοποιεί διαφορετικά προϊόντα σε μια παλέτα, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο.

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Ενώνουν τις δυνάμεις τους Sabo και Siemens

Η CEO του Ομίλου SABO, κα Ματίνα Κοίλιαρη, και ο Επικεφαλής του Τμήματος Προμηθειών, κος …