Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣΒΑΠ: Άμεσες ...

ΣΒΑΠ: Άμεσες ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας με τελικό ορίζοντα μειώσεις των φόρων

«Με δεδομένο  ότι  στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών ξεπερνάει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι μέγα λάθος να παραγνωρίζουμε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν αυξάνει μόνον τις τελικές τιμές. Το υψηλό ενεργειακό κόστος προκαλεί και κατάσταση «συναγερμού» και σε υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες, μέχρι να σχεδιάσουν και το κλείσιμό τους, περιορίζουν την παραγωγή τους. Έτσι όμως πάμε σε ελλείψεις σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία ή η οικοδομή, με συνέπεια την περιορισμένη προσφορά που καταλήγει σε νέο γύρο ανατιμήσεων».

Τα παραπάνω σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση «με ότι αυτό σημαίνει και σε εξελίξεις μονόδρομου προς τον στασιμοπληθωρισμό», όπως είπε, προσθέτοντας και τα εξής:

«Η μείωση του ενεργειακού κόστους επείγει. Αλλά πρέπει να γίνει με μελετημένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες όχι σε βάρος της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του επιχειρείν.  Χρειάζεται    ρυθμιστική ταχύτητα με έξυπνες δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που θα έχουν τελικό ορίζοντα την μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Μόνο έτσι θα μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος Τα  έσοδα που θα λείψουν, από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επανακτηθούν μεσοπρόθεσμα από την αύξηση της κατανάλωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ