Τα ρομπότ αποκτούν χέρια και μάτια: Οι φιναλίστ του 16ου Βραβείου Καινοτομίας

Οι φιναλίστ του 16ου Βραβείου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στη Ρομποτική & τον Αυτοματισμό (IERA) παρουσιάζουν τις τελευταίες δεξιότητες που έχουν αποκτήσει τα ρομπότ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην εργασία:

Ο υποψήφιος της δανέζικης OnRobot είναι μια έξυπνη λαβή που ονομάζεται RG2-FT: Με τα δάχτυλά της “αισθάνεται” και επιλέγει ευαίσθητα υλικά όπως λεπτό γυαλί ή ιατρικά δείγματα και τα δίνει στον άνθρωπο.

Ο Ενρίκο Κρογκ Ίβερσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της OnRobot εξηγεί: «Η λαβή μας χειρίζεται πολύ ευαίσθητα κομμάτια, όπως λεπτό γυαλί ή ιατρικά δείγματα – ακόμη και χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή θέση σε ένα κουτί. Για να γίνει αυτό, το RG2-FT χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες εγγύτητας και ροπής δύναμης. Ο τρόπος που λειτουργεί μπορεί να συγκριθεί με τον άνθρωπο που παίρνει ένα μολύβι με κλειστά μάτια: Οι αισθητήρες εγγύτητας «αισθάνονται» το αντικείμενο έως ότου η λαβή είναι τέλεια – αντικαθιστώντας το ανθρώπινο μάτι. Στη συνέχεια, η λαβή παραλαμβάνει το αντικείμενο, το μεταφέρει με ασφάλεια στους ανθρώπους, γνωρίζοντας πού να το αφήσει.»

Ο δεύτερος φιναλίστ είναι το MotionCam-3D υψηλής ανάλυσης της Photoneo με έδρα τη Μπρατισλάβα. Αυτός ο τρισδιάστατος σαρωτής συλλαμβάνει γρήγορα κινούμενα αντικείμενα και προσφέρει τα πιο ευκρινή μάτια στον κόσμο για βιομηχανικά ρομπότ.

Ο Γιαν Ζίζκα, Διευθύνων Σύμβουλος της Photoneo αναφέρει: «Η κάμερά μας είναι σε θέση να ελέγχει αντικείμενα που κινούνται με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων ανά ώρα. Οι ιδιότητές της είναι χρήσιμες σε τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και η εφοδιαστική, η διαλογή αντικειμένων και τα αυτόνομα συστήματα παράδοσης. Η κάμερα βοηθά επίσης στην επεξεργασία τροφίμων και τη διαλογή απορριμμάτων καθώς και τη συγκομιδή στη γεωργία. Τα ρομπότ μπορούν επίσης να αναλύσουν αντικείμενα με εικόνες υψηλής ανάλυσης, κάτι που είναι σημαντικό στον ποιοτικό έλεγχο.»

«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από τη δημιουργικότητα που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στο Βραβείο IERA 2020», δήλωσε ο Μίλτον Γκάρι, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR). «Οι φετινοί φιναλίστ δείχνουν και πάλι μεγάλη εφευρετικότητα στην πράξη: Και οι δύο εφαρμογές δείχνουν πώς ο αυτοματισμός μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και τα ρομπότ συνεργάζονται στη βιομηχανία».

Το Βραβείο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στη Ρομποτική & Αυτοματισμός είναι μια από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στον κόσμο της ρομποτικής. Χρηματοδοτείται από κοινού από την IEEE Robotics and Automation Society (IEEE / RAS) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής.

Καθιστώντας τον αυτοματισμό προσιτό για τις ΜΜΕ

Οι έξυπνες εφαρμογές cobot, όπως οι φιναλίστ του βραβείου IERA, μειώνουν σημαντικά τα εμπόδια για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες να χρησιμοποιούν ρομποτική για αυτοματοποίηση. «Ένα παραδοσιακό βιομηχανικό ρομπότ μπορεί εύκολα να εξοπλιστεί με νέα εργαλεία για να τα μετατρέψει σε πραγματικούς συνεργάτες», δήλωσε ο Μίλτον Γκάρι, Πρόεδρος του IFR.

Η Σύνοδος για τα Βραβεία έγινε στη διάρκεια του 52ου Διεθνούς Συμποσίου για τη Ρομποτική ISR – στις 9 Δεκεμβρίου 2020 και η τελετή απονομής στις 10 Δεκεμβρίου.

Το διήμερο έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν οι τελευταίες υπερσύγχρονες τεχνολογίες ρομπότ σε συμμετέχοντες τόσο από τη βιομηχανία όσο και από την έρευνα.

Πηγή: https://ifr.org/ifr-press-releases/news/robots-get-hands-and-eyes-like-humans

Ελέγξτε επίσης

Σεμινάριο του ΣΒΕ για την κλιματική αλλαγή

Σεμινάριο εργασίας για την προετοιμασία των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις του Νέου Κλιματικού Νόμου, πραγματοποίησε ο …