Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑκριτίδης Δημ...

Ακριτίδης Δημήτρης: «Οι άνθρωποί μας καθορίζουν τα όρια της εταιρείας»

Η εταιρεία Airblock δραστηριοποιείται εδώ και 45 χρόνια στον βιομηχανικό κλάδο ,
με προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας και ξεχωρίζει για την ανθρωποκεντρική
της φιλοσοφία, την τεχνική υποστήριξη που προσφέρει και όχι μόνο.

– Κύριε Ακριτίδη, εκπροσωπείτε μια εταιρεία με πολυετή εμπειρία στα συστήματα πεπιεσμένου αέρα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα σημαντικότερα γεγονότα που βοήθησαν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Airblock;

– Φέτος η εταιρεία μας κλείνει 45 χρόνια λειτουργίας από τότε που ο Χαράλαμπος Ακριτίδης ξεκίνησε την παραγωγή εμβόλων και βαλβίδων πεπιεσμένου αέρα σε μια μικρή βιοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Αν και είναι λίγο παράδοξο, τα περισσότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ανοδική μας πορεία συνέβησαν την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το 2008 ιδρύσαμε το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα του κλάδου μας, και στη συνέχεια προχωρήσαμε στη διεύρυνση των εμπορικών μας συνεργασιών τριπλασιάζοντας σχεδόν την γκάμα των προϊόντων που προσφέρουμε.

Το 2015 ανασχεδιάσαμε και εκσυγχρονίσαμε την οργανωτική δομή και τις διαδικασίες της εταιρείας ενώ την επόμενη χρονιά ιδρύσαμε την πρώτη θυγατρική εταιρεία στα Τίρανα, καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στην αγορά της Αλβανίας.

Το 2019 μεταφερθήκαμε στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης όπου στεγάζονται όλες οι λειτουργίες, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, τα γραφεία διοίκησης, οι κεντρικές αποθήκες και το τμήμα τεχνικής υποστήριξης.

Το 2021 ανακαινίσαμε πλήρως το κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ το 2022 αναδιοργανώσαμε το τμήμα πωλήσεων και marketing προσαρμοζόμενοι στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

– Η εταιρεία σας έχει συνάψει συνεργασίες με αρκετούς οίκους του εξωτερικού. Με ποιο τρόπο καταφέρατε να δημιουργήσετε και να επεκτείνετε το δίκτυο των συνεργατών σας;

– Οι συνεργάτες μας αποτελούν κύριο πυλώνα της Airblock, καθώς η συνεργασία μας δεν περιορίζεται απλώς στην προμήθεια προϊόντων. Διοργανώνουμε εκπαιδεύσεις τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών, μας παρέχουν υποστήριξη σε σημαντικά έργα, αναλύουμε τις νέες τάσεις του κλάδου και τους ανατροφοδοτούμε με πληροφορίες από τη χρήση των προϊόντων τους.

Αρκετές συνεργασίες μας είναι μακροχρόνιες και ξεκινούν από τη δεκαετία του 1980. Ενδεικτικά, αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά την Metal Work από το 1977, τη Mebra Plastik από το 1989 και τη Renner Kompressoren από το 1999, ενώ πρόσφατα η Omega Air μάς εμπιστεύτηκε τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα και στην Αλβανία με την ιδιότητα του επίσημου αντιπροσώπου.

Η διαδικασία διεύρυνσης των συνεργατών μας περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις σε κλαδικές εκθέσεις και στα εργοστάσια παραγωγής, στοχευμένη έρευνα στο διαδίκτυο και συστάσεις από υπάρχοντες προμηθευτές. Δε θα σας κρύψω ότι ενώ στην αρχή αποτελούσε μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι προμηθευτές που μας προσεγγίζουν οι ίδιοι, αναγνωρίζοντας τη θέση μας στην αγορά των Βαλκανίων.

– Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και σε ποιους κλάδους απευθύνεται η Airblock;

– Αναλαμβάνουμε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων μονάδων παραγωγής πεπιεσμένου αέρα, vacuum, αζώτου και οξυγόνου, που περιλαμβάνουν τους αεροσυμπιεστές, τα συστήματα επεξεργασίας, τα αεροφυλάκια, τον εξοπλισμό μέτρησης / ελέγχου, καθώς και το δίκτυο διανομής.

Επιπλέον, προσφέρουμε ό,τι περιλαμβάνεται σε ένα πνευματικό κύκλωμα, όπως έμβολα, βαλβίδες, βάνες, σωληνάκια και ρακόρ σύνδεσης. Οι υπηρεσίες που παρέχουμε αφορούν την εγκατάσταση και την άρτια τεχνική υποστήριξη όλων των παραπάνω συστημάτων. Όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, αλλά οι πιο χαρακτηριστικοί είναι οι βιομηχανίες τροφίμων, πλαστικών, χαρτιού και μετάλλου, καθώς επίσης ο κλάδος της συσκευασίας.

– Δίνετε μεγάλη έμφαση σε ό,τι αφορά την τεχνική υποστήριξη. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντάτε στις εγκαταστάσεις των πελατών σας και ποια είναι η τακτική σας ως προς την επίλυσή τους;

– Η τεχνική υποστήριξη δεν αποτελεί απλώς έναν τομέα στον οποίο δίνουμε έμφαση, αλλά πλαισιώνει όλες τις λειτουργίες μας. Εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης της Airblock, καθώς η θέση μας στη βιομηχανία εξασφαλίζεται μόνο εάν παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντάμε είναι ο ελλιπής χώρος και ο κακός εξαερισμός στο αεροστάσιο, η αστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου, οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, η παλαιότητα του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις, καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένων συντηρητών σε πολλές μονάδες παραγωγής.

Η δική μας «ολιστική» τακτική ξεκινάει από τη συμβουλευτική για την ορθή επιλογή εξοπλισμού, την εγκατάσταση και την εκπαίδευση του χρήστη. Ακολουθεί η προληπτική συντήρηση, η επισκευή και η ανακατασκευή, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με τις ειδικές μετρήσεις και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της συνεχούς βελτίωσης.

– Τα τελευταία χρόνια ο βιομηχανικός εξοπλισμός σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με κύριο γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας. Ποιες είναι οι προτάσεις της Airblock ως προς αυτή την κατεύθυνση;

– Η εξοικονόμηση ενέργειας ήρθε στο προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εταιρεία μας όμως προσφέρει εδώ και μια δεκαετία λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αεροσυμπιεστές τεχνολογίας inverter αποτελούν την πιο διαχρονική πρόταση ώστε να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη λύση, καθώς η ορθή επιλογή αεροσυμπιεστών προϋποθέτει τη μέτρηση, την καταγραφή και την ανάλυση των συνθηκών λειτουργίας, ώστε να δημιουργηθεί το πραγματικό προφίλ κατανάλωσης.

Έτσι, από το 2018 που ξεκίνησε η συνεργασία μας με τη CS Instruments, διαθέτουμε στην ελληνική αγορά μία σειρά αισθητήρων πίεσης, υγρασίας, κατανάλωσης, ποιότητας και διαρροών πεπιεσμένου αέρα.

Μια άλλη καινοτόμα πρόταση αποτελούν οι εναλλάκτες θερμότητας Airwatt που εξασφαλίζουν δωρεάν ζεστό νερό για την παραγωγή, τη θέρμανση ή τον ατμολέβητα μιας παραγωγικής μονάδας, καθώς ανακτούν τη θερμότητα που εκλύεται από τον αεροσυμπιεστή.

Τέλος, μια σειρά πολλών «έξυπνων» εξαρτημάτων όπως πιεσοστάτες, ρυθμιστές, βάνες ελέγχου, αυτόματες αφυδατώσεις μπορούν να πετύχουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

– Η εταιρεία σας προσφέρει την καινοτόμα υπηρεσία ανίχνευσης, καταγραφής και αποκατάστασης διαρροών. Θα θέλατε να μας δώσετε μερικές επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία;

– Οι διαρροές πεπιεσμένου αέρα αποτελούν τεράστια ευκαιρία εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία για δυο λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με το μέγεθος και τον αριθμό των μηχανημάτων που λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα, καθώς τα συγκεκριμένα μηχανήματα, σύμφωνα με μετρήσεις, συχνά υπερβαίνουν το 30% σε μια εγκατάσταση. Ενδεικτικά, σε μια βιομηχανία που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, αρκεί μία οπή 2mm για να επιβαρύνει το λογαριασμό ρεύματος κατά 2.000 ευρώ ετησίως, και το περιβάλλον κατά 7 τόνους εκπομπών άνθρακα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το χαμηλό κόστος αποκατάστασης, καθώς οι περισσότερες διαρροές βρίσκονται σε σωληνάκια, ταχυσυνδέσμους, εργαλεία και μικρά εξαρτήματα, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα και οικονομικά.

Η Airblock προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Ανάλυση των καίριων δεικτών απόδοσης (key performance indicators [KPI]) του εργοστασίου.
  2. Ανίχνευση των διαρροών και σήμανση κάθε σημείου διαρροής με leak tag.
  3. Αποτύπωση και κοστολόγηση της κάθε διαρροής ξεχωριστά.
  4. Δημιουργία αναφοράς και προτάσεων βελτίωσης.
  5. Αντικατάσταση των ελαττωματικών εξαρτημάτων από το τεχνικό τμήμα μας.

Τέλος, παρέχουμε τη δυνατότητα προβολής όλων των παραπάνω δεδομένων σε περιβάλλον cloud, ώστε ο τεχνικός υπεύθυνος να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της αποκατάστασης.

– Μιλήσατε για τους καίριους δείκτες απόδοσης (key performance indicators [KPI]) στις μονάδες παραγωγής. Ποιοι είναι αυτοί και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από έναν τεχνικό προϊστάμενο;

– Μια βασική αρχή στο management είναι ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί κάτι αν πρώτα δε μετρηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε από κοινού με τον τεχνικό διευθυντή μιας μονάδας παραγωγής όσον αφορά τους δείκτες που καθορίζουν την ομαλή λειτουργία της, και στη συνέχεια να θέσουμε τους στόχους και ορίσουμε τους τρόπους βελτίωσης. Μερικοί από τους δείκτες αυτούς είναι οι παρακάτω:

  • Η συνολική κατανάλωση ενέργειας σε kwh, η οποία είναι ο πιο απλός δείκτης για να σχηματιστεί η αρχική εικόνα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η ειδική ισχύς ενός αεροσυμπιεστή, η οποία είναι η σχέση παραγωγής πεπιεσμένου αέρα αναφορικά με την κατανάλωση ισχύος του συμπιεστή, και συνήθως αποτυπώνεται η αποτελεσματικότητα του αεροσυμπιεστή σε kW ανά m3/min.
  • Το κόστος παραγωγής πεπιεσμένου αέρα σε ευρώ ανά m3, ένας δείκτης βάσει του οποίου μπορούν να υπολογιστούν επιπλέον δείκτες, όπως η συμβολή του κόστους πεπιεσμένου αέρα ανά προϊόν, γραμμή παραγωγής, εργοστάσιο κτλ.
  • Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά m3, η μέτρηση των οποίων αρχίζει να γίνεται επιτακτική ανάγκη, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται πιο αυστηρό, ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι για μείωση των σχετικών εκπομπών.
  • Το μέγεθος και το κόστος των διαρροών σε κυβικά μέτρα ανά λεπτό και σε ευρώ ανά λεπτό, ένας σημαντικός δείκτης που αν αξιολογηθεί προσεκτικά, αποκαλύπτει μεγάλες ευκαιρίες για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας.

Άλλοι δείκτες, όπως η πτώση πίεσης, το σημείο δρόσου και η διαφυγή λαδιού και σωματιδίων, μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

– Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το μέλλον του βιομηχανικού κλάδου;

– Η βιομηχανία στη χώρα μας έχει περάσει μέσα από πολλές και διαφορετικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία κάποιοι κλάδοι –όπως αυτοί των τροφίμων και του μετάλλου– έδειξαν μεγάλες αντοχές. Θεωρώ ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν εξίσου σημαντικά.

Κατά τη γνώμη μου, ευκαιρία ανάπτυξης υπάρχει στους κλάδους των πλαστικών, των χημικών και κάποιων εξειδικευμένων μηχανημάτων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Με αφορμή την πρόσφατη πανδημία και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, πιστεύω ότι και η φαρμακοβιομηχανία θα έχει μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

– Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της εταιρείας σας;

– Ο βασικότερος στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη των ανθρώπων της Airblock μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης αλλά και μέσω της προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι άνθρωποί μας είναι αυτοί που καθορίζουν τα όρια της εταιρείας και ότι μόνο αυτοί μπορούν να τα διευρύνουν.

Η παροχή λύσεων στον αναπτυσσόμενο κλάδο της ρομποτικής αποτελεί μια προτεραιότητα που αποφασίστηκε τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης. Έτσι, σύντομα θα ανακοινώσουμε μια νέα συνεργασία με πολυεθνική εταιρεία, με την οποία θα προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για τη συγκράτηση και τη διαχείριση αντικειμένων με πεπιεσμένο αέρα και vacuum.

Τέλος, ένας πολύ σημαντικός στόχος είναι η επέκταση της δραστηριότητάς μας στην επεξεργασία αερίων όπως είναι το υδρογόνο, το διοξείδιο του άνθρακα, το πεπιεσμένο φυσικό αέριο (Compressed Natural Gas [CNG]), το μεθάνιο κ.ά. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι στο προσκήνιο, πιστεύω ότι η διαχείριση αυτών των αερίων θα παρουσιάσει αυξημένη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ