Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑρμόδιος Γιαν...

Αρμόδιος Γιαννίδης: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα στρατηγική για την βιομηχανία»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) κ. Αρμόδιος Γιαννίδης μιλάει για τα 30 χρόνια λειτουργίας και τις πρόσφατες δράσεις του συνδέσμου, και περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Συνέντευξη στο Γιώργο Μουσλή

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για το Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ),  ο οποίος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή την επετειακή αυτή συγκυρία αλλά και τις συνεχείς εξελίξεις στο βιομηχανικό κλάδο, το περιοδικό «Μετάδοση Ισχύος» συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΧΒ κ. Αρμόδιο Γιαννίδη, ο οποίος μιλάει για την δυναμική της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, επικροτεί την έκθεση Ντράγκι και σχολιάζει την επερχόμενη έκθεση Industry.tec για το βιομηχανικό εξοπλισμό.

 

–Η φετινή χρονιά, κ. Γιαννίδη, είναι ξεχωριστή για τον σύνδεσμό σας, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος και η αποστολή του Συνδέσμου και ποια η προσφορά των μελών σας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;

– H χημική βιομηχανία στη χώρα μας είχε αρκετές επιτυχίες σε αυτά τα 30 χρόνια, καθώς στον πυρήνα της κυριαρχούσαν οι αρχές της επιστημοσύνης, της εφευρετικότητας, της εργατικότητας και της εμπιστοσύνης. Τα προϊόντα μας σήμερα είναι καταλύτες αειφορίας, και οι άνθρωποί μας διακρίνονται, καθώς γίνονται πολλαπλασιαστές αξιών.

Η ελληνική χημική βιομηχανία περιλαμβάνει 960 περίπου επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 14.000 άμεσα εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και περισσότερους από 84.000 έμμεσα εργαζόμενους, συνεισφέροντας στο 6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης. Με εξαγωγές που ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ, κατατάσσεται στους κορυφαίους εξαγωγικούς κλάδους.

Τα χημικά προϊόντα και οι υπηρεσίες της χημικής βιομηχανίας αποτελούν ουσιώδεις εισροές σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ενώ διευκολύνουν την καινοτομία και την παραγωγικότητά τους. Αναφερόμαστε στον πρωτογενή τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τη βιομηχανία τροφίμων, τη βιομηχανία μετάλλων, τον τομέα της υγείας και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

 

– Ποιες δράσεις σχεδιάζετε προσεχώς με αφορμή το ορόσημο των 30 χρόνων παρουσίας στην ελληνική αγορά;

– Αρχικά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έγινε η παρουσίαση του οδικού χάρτη της ελληνικής χημικής βιομηχανίας έως το 2050, με αποτέλεσμα ο ΣΕΧΒ να είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός σύνδεσμος χημικής βιομηχανίας που δημοσίευσε τον δικό του εθνικό χάρτη.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μία εορταστική εσπερίδα με εστίαση στους ανθρώπους της χημικής βιομηχανίας και με αναφορές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.

Το Νοέμβριο θα φιλοξενήσουμε στην Αθήνα το Chemical Convention 2024, την ετήσια συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χημικής Βιομηχανίας (Conseil Europeen des Federations de l’Industrie Chimique [CEFIC]), μια διοργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια.

Στην ατζέντα των εργασιών του συνεδρίου κυρίαρχο θέμα είναι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων και των θεμάτων που θέτει η έκθεση Ντράγκι.

 

– Ποιες θεωρείτε πως είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου σας, δεδομένων των απαιτήσεων της πράσινης μετάβασης και της ευρωπαϊκής πολιτικής για στρατηγική αυτονομία σε κρίσιμες πρώτες ύλες; Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις και προτάσεις;

– Οι ελληνικές –όπως και οι ευρωπαϊκές– χημικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διπλής μετάβασης, δηλαδή την εκπλήρωση των στόχων της πράσινης συμφωνίας και την ψηφιοποίηση σε ένα περιβάλλον ταχέως μεταβαλλόμενων και μη προβλέψιμων εξελίξεων.

Η μετάβαση απαιτεί επένδυση σημαντικών κεφαλαίων, ενίσχυση της έρευνας, ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες, προσιτή τιμή πράσινης ενέργειας, καθώς και απλότητα στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η Ελλάδα αποτελεί τη νοτιοανατολική πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει να ανταγωνισθεί προϊόντα υποδεέστερων προδιαγραφών σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προϊόντα, τόσο σε αγορές τρίτων χωρών όσο και στο εσωτερικό με τα παρανόμως εισαγόμενα.

Η περίοδος κατά και μετά την υγειονομική κρίση, καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ανέδειξαν τη σημασία της αυτάρκειας και της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και το πρόβλημα της εξάρτησης από άλλες οικονομίες.

Η ελληνική χημική βιομηχανία είναι κατ’ εξοχήν εξαγωγικός κλάδος, καθώς εξάγει το 67% της παραγωγής του. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές των πρώτων υλών και υφίσταται το κόστος των ελλείψεων και των καθυστερήσεων.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η γενική διευθύντρια του Γενικού Χημείου του κράτους κ. Σοφία Ζήση, ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, η γενική γραμματέας της Βιομηχανίας κ. Βασιλική Λοίζου και Υπουργός Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως

– Ο Σύνδεσμός σας υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank [HDB]) για την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ποιες επιχειρήσεις αφορά και ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους;

– H χημική βιομηχανία και τα προϊόντα της αποτελούν κρίκους σε όλες σχεδόν τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Με την καινοτομικότητά της έχει αναδειχθεί σε πάροχο λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και το περιβάλλον.

Οι ευρωπαϊκές και πολύ περισσότερο οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και των επενδύσεων. Η συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στοχεύει στη διάθεση κεφαλαίων για την κάλυψη των αναγκών της πράσινης συμφωνίας, και θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, των start up και των ερευνητικών Οργανισμών.

 

– Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι και κατά πόσο θεωρείτε εφικτή την υλοποίηση των προτάσεων της έκθεσης, με βάση και το σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο;

– Επτά μήνες μετά τη διακήρυξη που προσυπέγραψαν στην Αμβέρσα για μία νέα βιομηχανική πολιτική 1.278 βιομηχανικές επιχειρήσεις από 25 κλάδους, η έκθεση Ντράγκι επιχειρεί να αφυπνίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η διάγνωση είναι σαφής: Η Ευρώπη υστερεί σε ανταγωνιστικότητα και είναι επιτακτική η ανάγκη μετασχηματισμού σε ό,τι έχει να κάνει με την επιτάχυνση της καινοτομίας και την κάλυψη της απόστασης που τη χωρίζει από Αμερική και Κίνα.

Η Ευρώπη, στην προσπάθεια για απανθρακοποίηση της ενέργειας έχει ανάγκη από ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές και πρέπει να καταστεί λιγότερο ευάλωτη στις απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η επίτευξη των στόχων επιβάλλει μία νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη, δραστική ενίσχυσης των επενδύσεων, απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και μείωση του κόστους, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό για τη χημική βιομηχανία.

Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα ενστερνιστούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη την έκθεση Ντράγκι, ώστε να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα.

– Το Φεβρουάριο θα διεξαχθεί η 2η διεθνής έκθεση Industry.tec για το βιομηχανικό εξοπλισμό. Πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του βιομηχανικού κλάδου;

– Οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ανάλογης εμβέλειας εκθέσεις, γιατί αυτές παρέχουν ένα βήμα επικοινωνίας και συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του εκσυγχρονισμού, της ψηφιοποίησης και της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Στηρίζουμε, λοιπόν, τη διενέργεια αυτών των εκθέσεων και ευχόμαστε στην Industry.tec να πετύχει τους στόχους της.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ