Η επόμενη μέρα των ρομποτικών συστημάτων στη βιομηχανία

 

Άρθρο του Ανδρέα Μωυσιάδη*

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται και η βιομηχανία καταγράφει σημαντικές ζημίες λόγω του Covid-19, οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές για τον κλάδο των ρομποτικών συστημάτων παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, δεδομένου ότι η αυτοματοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών θεωρείται σήμερα πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Μεταξύ των σύγχρονων τεχνολογιών που συμβάλλουν στη βιομηχανική δραστηριότητα, τα ρομποτικά συστήματα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές τεχνολογίες.

Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει σχετικά μικρό αριθμό ρομπότ, 17 ανά 10.000 εργαζόμενους (IFR), στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η εγκατάσταση ρομπότ στο χώρο εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι που συνέβαλαν σε αυτό ποικίλλουν, και σχετίζονται κατά βάση με την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής.

Οι αυτοματοποιημένες γραμμές αυξάνουν την αποδοτικότητα αντικαθιστώντας μέρος του ακριβού εργατικού δυναμικού, και επιτυγχάνουν σταθερή παραγωγική διαδικασία με λειτουργίες υψηλής ακρίβειας. Οι αυτοματισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας μεταποιητικής βιομηχανίας εδώ και δεκαετίες και προσδίδουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στους συντελεστές αποδοτικότητας.

Πέρα από τα αριθμητικά πλεονεκτήματα, όμως, η πλήρης ή μερική αυτοματοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών μοιάζει απαραίτητη περισσότερο από ποτέ.

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση του Covid-19, αναπάντεχη για πολλούς, δεν επηρέασε μόνο τους κλάδους αναψυχής και την προσωπική μας ζωή. Επηρέασε σφοδρά τη βιομηχανική δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της, από το σχεδιασμό της παραγωγής μέχρι την αποθήκευση και τη διανομή των αγαθών. Για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών, καταστάθηκε αναγκαία η υιοθέτηση νέων πρότυπων κοινωνικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς, πρόληψης και υγιεινής, τα οποία πλέον λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα επιχειρηματικά πλάνα, έτσι ώστε κάθε εταιρεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Οι βιομηχανίες πλέον οφείλουν να εφαρμόσουν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων –μέσω της οριοθέτησης αποστάσεων για την ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης επαφής– αλλά και αυστηρότερες μεθόδους ατομικής υγιεινής. Αυτό το γεγονός οδηγεί στην αναπροσαρμογή του περιβάλλοντος της παραγωγής και ενδεχομένως των μέχρι πρότινος συνηθισμένων παραγωγικών διαδικασιών.

Η εφαρμογή ρομποτικών αυτοματισμών στις βιομηχανικές διαδικασίες είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για την προσαρμογή των εταιρειών στις νέες συνθήκες. Αποτελούν την ιδανική επιλογή για την υποστήριξη της βιομηχανικής δραστηριότητας, ως ο συνδετικός κρίκος της ασφαλούς συνεργασίας του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν διάφορες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι η ρομποτική επιτρέπει την άρτια εκτέλεση εργασιών, διευκολύνοντας το έργο των χειριστών.

Τα τελευταία χρόνια, ήδη, η ρομποτική αυτοματοποίηση στη βιομηχανία έχει αναπτυχθεί στις διαδικασίες αποθήκευσης και διανομής των αγαθών, με υψηλούς συντελεστές απόδοσης. Οι προβλέψεις υπολογίζουν πως οι εγκαταστάσεις αυτόματων ρομποτικών γραμμών θα αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα 2 έτη.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό  είναι το γεγονός ότι η ικανότητα αύξησης και μείωσης της παραγωγικότητας είναι ζωτικής σημασίας σε καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε. Καθώς η ζήτηση είναι απρόβλεπτη σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οι μονάδες παραγωγής πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν σε ελάχιστο χρόνο.

Τα ρομποτικά συστήματα προσαρμόζονται εύκολα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες φόρτου εργασίας, ενώ οι γραμμές παραγωγής γίνονται ευέλικτες, αποδίδουν σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις και παραμένουν ανεπηρέαστες από οποιαδήποτε επιβαλλόμενα πρότυπα υγιεινής.

Η βιομηχανική αυτοματοποίηση και όλα τα είδη τεχνολογιών που επιτρέπουν την ασφαλή και αποδοτική εργασία αποτελούν εργαλεία για τη μείωση των κινδύνων προσωπικού και ταυτόχρονα την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ο αντίκτυπος του Covid-19 στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα ήταν ανυπολόγιστος· και στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υιοθετηθούν τα νέα κατάλληλα παραγωγικά πρότυπα, μετατρέποντας την απειλή σε ευκαιρία και τη στασιμότητα σε δυναμική ανάπτυξη.

Η κρίση να γίνει ευκαιρία

Ο Owen Nicholson, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής start-up «SLAMcore» που ειδικεύεται στα ρομποτικά συστήματα, έστειλε πρόσφατα μέσω του περιοδικού “The Manufacrurer” (2/4/2020) το δικό του μήνυμα για το πώς η κρίση που ξέσπασε λόγω της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για το διευρυμένο δίκτυο των start-up του κλάδου.

Ο Nicholson περιγράφει ως εξής την τρέχουσα κατάσταση για τον κλάδο:

«Η βιομηχανία μας προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όλο και περισσότεροι ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν τη δύναμη και τη δυναμική των ρομποτικών λύσεων στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως αυτή που βιώνουμε. Την ίδια ώρα όμως η οικονομική επιβράδυνση, οι συνέπειες από τον ιό και η απαίτηση για τήρηση των αποστάσεων ασκούν μεγάλη πίεση στις πιο καινοτόμες από τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κλάδου».

»Ο κλάδος θα ανακάμψει ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα καταγράψει κάμψη, κυρίως γιατί οι βιομηχανίες θα αναζητήσουν λύσεις στα ρομποτικά συστήματα για να αντισταθμίσουν τις ζημίες της κρίσης και γιατί η κοινή γνώμη, ειδικά μετά την κρίση, αρχίζει να συνειδητοποιείότι τα ρομπότ είναι μια δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό.

»Για αυτό πρέπει οι βιομηχανίες να επενδύσουν στην προοπτική των ρομποτικών λύσεων, οι εταιρείες των ρομποτικών συστημάτων να αναζητήσουν συνεργασίες μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα και οι επενδυτές να συνεχίσουν να επενδύουν στις εταιρείες ρομποτικής που δημιουργούν τάχιστα λύσεις για την αντιμετώπιση της σημερινής αλλά και μελλοντικών κρίσεων».

*Ο κ. Ανδρέας Μωυσιάδης είναι διπλωματούχος μηχανικός μεταλλουργός Ε.Μ.Π.

 

Ελέγξτε επίσης

3D Εκτύπωση – Τυπικές εφαρμογές για τη ΜΜ κατασκευαστική

Η 3D εκτύπωση εδραιώνεται σταδιακά διεθνώς, στον κατασκευαστικό κόσμο και όχι μόνο. Ακόμη και σήμερα …

Τα Περιοδικά μας