Ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις Ρομπότ

 

Η αξία των πωλήσεων των ρομπότ παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 32% στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως (2018-2019).

Η πανδημία COVID-19 θα ενισχύσει περαιτέρω την αγορά. Η υψηλή ζήτηση για ρομπότ στην απολύμανση, στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εργοστάσια και αποθήκες ή ρομπότ για παράδοση στο σπίτι είναι παραδείγματα αυτής της τάσης.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, τα ρομπότ στον ιατρικό κλάδο αντιπροσωπεύουν το 47% του συνολικού κύκλου εργασιών. Αυτό οφείλεται κυρίως σε συστήματα ρομποτικής χειρουργικής, τα οποία είναι ο πιο ακριβός τύπος στην κατηγορία. Οι πωλήσεις σημείωσαν νέο ρεκόρ στα 5,3 δισ. δολάρια  αύξηση 28%.

Μέχρι το 2022, οι πωλήσεις ιατρικών ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να υπερδιπλασιαστούν φτάνοντας τα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 90% των ιατρικών ρομπότ προέρχονται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους προμηθευτές.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση World Robotics 2020 – Service Robots.

Επαγγελματικά ρομπότ εξυπηρέτησης – logistics

Η αξία των ρομπότ στα logistics που πωλήθηκαν ή εκμισθώθηκαν αυξήθηκε κατά 110% στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν όλος ο κύκλος εργασιών δημιουργήθηκε από ρομπότ για εσωτερική χρήση. Τα αυτόνομα κινητά ρομπότ έχουν αρχικά χρησιμοποιηθεί σε αποθήκες, αλλά με την ψηφιοποίηση της παραγωγής, αποτελούν επίσης μέρος του λεγόμενου «έξυπνου» εργοστασίου.

Διαφαίνεται κατά συνέπεια μια συνεχής και ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 40% ή και περισσότερο ετησίως.

«Η επένδυση σε ρομπότ υπηρεσιών για την εφοδιαστική αλυσίδα σε διαδικασίες κατασκευής αποσβένεται γρήγορα», λέει ο πρόεδρος της International Federation Robotcs, Μίλτον Γκουέρι. «Υποθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε με 24ωρη λειτουργία, η επένδυση σε ρομπότ εξυπηρέτησης για την εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να «εξοφληθεί» εντός 2-3 ετών και συχνά πολύ πιο γρήγορα. Με δεδομένη τη διάρκεια ζωής των 15 ετών, το λειτουργικό κόστος ανέρχεται περίπου στο 5% της ετήσιας επένδυσης. Τα εξαιρετικά ανεπτυγμένα συστήματα παρέχουν συχνά λειτουργική διαθεσιμότητα στο εύρος συν 98%.»

Το νέο trend επιχειρηματικού μοντέλου Robotics-as-a-Service (RaaS) μειώνει το εμπόδιο για την αυτοματοποίηση των πελατών με ρομπότ.

Το κέρδος είναι ότι δεν απαιτείται επένδυση σε hardware, επομένως οι εταιρείες δεν έχουν σταθερό κεφάλαιο, δεν έχουν σταθερό κόστος και δεν χρειάζονται χειριστές ρομπότ. Η χρήση συστημάτων logistics σε μη μεταποιητικές βιομηχανίες οδηγείται έντονα από λύσεις αποθήκης για μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ισχυρή δυναμική υπάρχει επίσης και για τα νοσοκομεία που «τρέχουν» τα logistics τους με τη βοήθεια επαγγελματικών ρομπότ εξυπηρέτησης.

Στο τμήμα της ρομποτικής επαγγελματικής εξυπηρέτησης, περίπου το 90% των ρομπότ logistics του δείγματος παρήχθησαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική – περίπου 10% στην Ασία.

Επαγγελματικά field robotics

Το τμήμα της field robotics αφορά τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή, στην παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων, στην κτηνοτροφία κλπ.

Εδώ η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3% σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έχει αντίκτυπο στην περαιτέρω παροχή τέτοιων ρομπότ. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, οι οποίοι συνήθως ταξιδεύουν στη Δυτική Ευρώπη κατά την περίοδο συγκομιδής, προκάλεσαν έλλειψη προσφοράς εργασίας. Οι αγρότες μπορεί να το αντισταθμίσουν με τη χρήση ρομπότ. Διαφαίνονται και σε αυτή την περίπτωση ισχυροί ρυθμοί αύξησης αξίας πωλήσεων άνω του 30%.

Προσωπικά και οικιακά ρομπότ παροχής υπηρεσιών

Η συγκεκριμένη κατηγορία ρομπότ που παράγονται για μαζική αγορά, αφορά κυρίως στους τομείς των οικιακών ρομπότ. Περιλαμβάνει τα ρομπότ ηλεκτρικής σκούπας και καθαρισμού δαπέδων, ρομπότ κοπής γκαζόν ή ρομπότ ψυχαγωγίας. Ο συνολικός τους αριθμός αυξήθηκε κατά 34% σε περισσότερες από 23,2 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν το 2019. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20% στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η τιμή μονάδας για τα δύο μεγάλα τμήματα, τα ρομπότ ηλεκτρικής σκούπας και τα ρομπότ παιχνιδιών, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, οι βασικές ηλεκτρικές σκούπες είναι ήδη διαθέσιμες για λιγότερο από 100 δολάρια ΗΠΑ. Το 2019, το 75% των ρομπότ οικιακής χρήσης του δείγματος – ηλεκτρικές σκούπες για δάπεδα, χλοοκοπτικές μηχανές και άλλα οικιακά ρομπότ – παρήχθησαν από αμερικανικές εταιρείες. Οι ασιατικές εταιρείες είχαν μερίδιο 19% – ευρωπαϊκές εταιρείες 6%.

Μια αναπτυσσόμενη αγορά είναι η χρήση ρομπότ παροχής βοήθειας για ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η εκτιμώμενη αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 17% στα 91 εκατομμύρια δολάρια. Αρκετά ερευνητικά έργα σε πολλές χώρες εστιάζουν σε αυτήν την τεράστια μελλοντική αγορά ρομπότ υπηρεσιών. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ρομπότ ψυχαγωγίας, αυτά τα ρομπότ είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

 

Πηγή: International Federation of Robotics

 

Ελέγξτε επίσης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τις εργασίες της 5ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου

Σήμερα στις 14.00 ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανοίξει τις εργασίες της …