Σημαντικές ειδήσεις

Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά την ηλεκτρονική διασύνδεση Σαντορίνης –Νάξου

Με τη θεμελίωση του υποσταθμού υψηλής τάσης στο Μονόλιθο Σαντορίνης, δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη εργασιών που αφορά την ηλεκτρονική διασύνδεση του νησιού με τη Νάξο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 ενώ θα ακολουθήσει η ενεργειακή διασύνδεση με περισσότερα από 20  νησιά των Κυκλάδων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, μέχρι το 2024 η Σαντορίνη θα έχει διασυνδεθεί με  τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Διαχειριστής στη Σαντορίνη, με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου υποσταθμού.

Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο του νησιού, καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, για το οποίο, όπως είπε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις.

Ειδικότερα θα χρησιμοποιηθεί καλώδιο μήκους 82,5 χλμ., (Υψηλής Τάσης 150 kV) με ενσωμάτωση οπτικών ινών το οποίο θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και στη συνέχεια θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης. Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (Static VAR Compensator – SVC) με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables Αλέξης Αλεξίου από την πλευρά του σημείωσε ότι η εταιρεία συμβάλλει «μέσω των καλωδιακών λύσεων στην ποιοτική, αδιάλειπτη και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ενέργειας και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Damco Energy Χρήστος Δ. Κοπελούζος υπογράμμισε πως το έργο είναι  «ένα ακόμα γενναίο βήμα για την πετρελαϊκή απεξάρτηση των Κυκλάδων» και αυτό γιατί, όπως είπε, κατασκευάζεται σε συνεργασία με τον κινέζικο όμιλο Xian Electric τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, που θα περιλαμβάνει και ένα συγκρότημα αντιστάθμισης άεργου ενέργειας προηγμένης τεχνολογίας.

Το «παρών» στη θεμελίωση του Υποσταθμού και τη συνέντευξη τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Θήρας  Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της νέας διασύνδεσης που θα άρει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση του νησιού.

Ελέγξτε επίσης

Νέα Διευθυντικά στελέχη στη Sunlight Group

Στην τοποθέτηση νέων διευθυντικών στελεχών καθώς και τη δημιουργία γενικών διευθύνσεων προχώρησε η Sunlight Group. …