Παγκόσμια βιομηχανία: “Στροφή” σε “πράσινες” επενδύσεις

Επιταχύνονται τα επόμενα πέντε χρόνια στην παγκόσμια Βιομηχανία, οι προσπάθειες για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σύμφωνα με έρευνα της ΑΒΒ. Συγκεκριμένα, στην  Έρευνα Επενδύσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας 2022 που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζεται η σημασία υλοποίησης άμεσων ενεργειών από όλες τις χώρες για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αναφορικά με τα τρέχοντα και μελλοντικά πλάνα των εταιρειών στις επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, καταγράφεται πως το 90% των εταιρειών θα αυξήσουν τις σχετικές επενδύσεις τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 52% αυτών, στοχεύουν σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Σχεδόν τα 2/3 των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, αναβαθμίζουν τον εξοπλισμό τους με συσκευές καλύτερης ενεργειακής κλάσης, όπως ηλεκτροκινητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης με ρυθμιστές στροφών.

Ωστόσο, οι μισές από τις εταιρείες, υποστήριξαν ότι το κόστος αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο το 41% των εταιρειών πιστεύουν ότι έχουν διαθέσιμες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αναφορικά με τα μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση,

Επίσης, το  23% (κατά μέσο όρο) των ετήσιων λειτουργικών εξόδων των εταιρειών αφορούν στην χρήση ενέργειας.

Το 90% είπε ότι τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη αποτελούν μια μικρή απειλή για την κερδοφορία τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) τα χαρακτήρισαν ως μια “σφοδρή απειλή”.

Ελέγξτε επίσης

ΓΣΕΒΕΕ: Στην κοπή της πίτας του ΟΕΒΕΝΗ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας

Αυστηρή κριτική ως προς τα  μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της …