Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Οι νέες τάσεις στη ρομποτική για το 2023

Το απόθεμα των ρομπότ σε όλο τον κόσμο σημείωσε νέο ρεκόρ περίπου 3,5 εκατομμυρίων μονάδων, ενώ η αξία των εγκαταστάσεων έφτασε τα 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής αναλύει τις πέντε κορυφαίες τάσεις που διαμορφώνουν τη ρομποτική και τον αυτοματισμό για το 2023.

Πηγή: International Federation Robotics

«Τα ρομποτικά συστήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις αυξανόμενες απαιτήσεις των κατασκευαστών παγκοσμίως» υποστηρίζει η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής κ. Μαρίνα Μπιλ, η οποία τονίζει ότι οι νέες τάσεις στην ρομποτική θα προσελκύσουν χρήστες ακόμα και από τις μικρές επιχειρήσεις.

Ενεργειακή απόδοση

Η ενεργειακή απόδοση είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών, την ώρα που το ενεργειακό κόστος αυξάνεται συνεχώς. Η υιοθέτηση της ρομποτικής βοηθά με πολλούς τρόπους στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τις εταιρείες παραγωγής. Μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας στις γραμμές παραγωγής, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ταυτόχρονα, τα ρομπότ εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς, αυξάνοντας έτσι τους ρυθμούς παραγωγής, ώστε η κατασκευή να γίνεται πιο αποδοτική από άποψη χρόνου και ενέργειας. Πλέον τα ρομπότ σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο λειτουργικό κόστος.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες θέτουν συγκεκριμένους στόχους βιωσιμότητας· και για να τους πετύχουν, μια από τις πρακτικές που ακολουθούν είναι να χρησιμοποιούν βιομηχανικά ρομπότ εξοπλισμένα με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας. Τα ρομπότ έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν την κινητική ενέργεια π.χ. σε ηλεκτρισμό και να επανατροφοδοτούν το ηλεκτρικό δίκτυο. Χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, μειώνεται σημαντικά η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία ενός ρομπότ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η έξυπνη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία ελέγχει την κατανάλωση ενέργειας του ρομπότ καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας.

Δεδομένου ότι οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την κατανάλωση ενέργειας, τέτοιοι συνδεδεμένοι αισθητήρες ισχύος είναι πιθανό να γίνουν βιομηχανικό πρότυπο για ρομποτικές εφαρμογές.

Επαναπατρισμός επιχειρήσεων

Η ανθεκτικότητα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που λαμβάνουν υπόψη οι σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες οι οποίες επιθυμούν να κρατήσουν την παραγωγή στη χώρα που εδρεύουν. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές αυτοκίνητων επενδύουν αρκετά σε μικρές γραμμές παραγωγής, ώστε να μπορέσουν οι πελάτες να βρίσκονται πιο κοντά στην γραμμή παραγωγής.

Οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ρομπότ για την κατασκευή μπαταριών χαμηλού κόστους σε μεγάλες ποσότητες για να υποστηρίξουν το κομμάτι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτές οι επενδύσεις καθιστούν περιττή την αποστολή μπαταριών και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όλο και περισσότερες εταιρείες logistics αρνούνται να μεταφέρουν μπαταρίες για λόγους ασφάλειας.

Η μετεγκατάσταση της παραγωγής μικροτσίπ πίσω στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ακόμη μια τάση επαναπατρισμού. Δεδομένου ότι τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα στις μέρες μας απαιτούν ένα τσιπ ημιαγωγών για να λειτουργήσουν, η κατασκευή τους κοντά στον πελάτη είναι σημαντική.

Τα ρομπότ πλέον έχουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή τσιπ, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατασκευής προϊόντων με υψηλή ακρίβεια. Τα ειδικά σχεδιασμένα ρομπότ αυτοματοποιούν την κατασκευή πλακιδίων πυριτίου, αναλαμβάνουν εργασίες καθαρισμού και δοκιμάζουν ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα νέα εργοστάσια τσιπ της Intel στο Οχάιο και το εργοστάσιο τσιπ που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα ιδρυθεί στην περιοχή Σάαρλαντ της Γερμανίας, για λογαριασμό της κατασκευάστριας τσιπ Wolfspeed και του προμηθευτή αυτοκινήτων ZF.

Φιλικά προς το χρήστη ρομπότ

Τα τελευταία χρόνια ο προγραμματισμός ρομπότ έχει γίνει ευκολότερος και πιο προσιτός ακόμα και για τους ανειδίκευτους. Οι πάροχοι λογισμικών αυτοματοποίησης, επιτρέπουν στους χρήστες να διαχειρίζονται βιομηχανικά ρομπότ χωρίς να έχουν απαραίτητα εμπειρία από προγραμματισμό. Οι κατασκευαστές εξοπλισμού συνεργάζονται με πλατφόρμες χρήσης ελάχιστου έως και μηδαμινού κώδικα, κάτι που επιτρέπει σε χρήστες οποιουδήποτε επιπέδου να προγραμματίσουν ένα ρομπότ.

Το εύχρηστο λογισμικό, σε συνδυασμό με τη διαισθητική εμπειρία ενός χρήστη, αντικαθιστά τον εκτενή προγραμματισμό ρομπότ και ανοίγει νέους ορίζοντες στη ρομποτική αυτοματοποίησης. Οι νεοφυείς εταιρείες που ειδικεύονται στα λογισμικά, εισέρχονται στην αγορά με εξειδικευμένες λύσεις για τις ανάγκες μικρών και μεσαίων εταιρειών.

Τα εύχρηστα προγράμματα, που επιτρέπουν στους πελάτες να «σετάρουν» οι ίδιοι τα ρομπότ τους, οδηγούν στη νέα τάση: στη ρομποτική χαμηλού κόστους. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί νέοι πελάτες στράφηκαν σε ρομποτικές λύσεις, και οι κατασκευαστές ρομποτικών συστημάτων ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση για εύκολη εγκατάσταση με προδιαμορφωμένο λογισμικό, για χειρισμό λαβών, αισθητήρων ή ελεγκτών. Η τάση αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη ρομπότ χαμηλού κόστους που πωλούνται συχνά μέσω διαδικτυακών καταστημάτων, ενώ υπάρχουν και διάφορες εφαρμογές μπορούν να ληφθούν από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών συστημάτων.

Τεχνητή νοημοσύνη

Παρακινημένοι από τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι προμηθευτές ρομπότ και ολοκληρωμένων συστημάτων προσφέρουν νέες εφαρμογές και βελτιώνουν τις υπάρχουσες όσον αφορά την ταχύτητα και την ποιότητα.

Τα ρομπότ θα λειτουργούν όλο και περισσότερο ως μέρος ενός συνδεδεμένου ψηφιακού οικοσυστήματος, φέρνοντας επανάσταση στην παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες cloud, το Big Data Analytics και το 5G παρέχουν την τεχνολογική βάση για βελτιστοποιημένη απόδοση. Το πρότυπο 5G θα επιτρέψει την πλήρως ψηφιοποιημένη παραγωγή, καθιστώντας τα καλώδια ξεπερασμένα.

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence [ΑΙ]) προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στη ρομποτική, επιτυγχάνοντας καλύτερη διαχείριση του μεταβλητού και απρόβλεπτου εξωτερικού περιβάλλοντος, είτε σε πραγματικό χρόνο είτε εκτός σύνδεσης.

Αυτό κάνει την υποστήριξη της μηχανικής εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης να διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στις προσφορές λογισμικού, ενώ ωφελούνται τα τρέχοντα συστήματα, με βελτιστοποιημένες διαδικασίες, προγνωστική συντήρηση κ.ά.

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά ιδιαίτερα τους κατασκευαστές, τις εταιρείες logistics και τους πωλητές λιανικής που αντιμετωπίζουν συχνές αλλαγές στα προϊόντα, στις παραγγελίες και στα αποθέματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα του περιβάλλοντος, τόσο πιο πιθανό είναι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης να παρέχουν μια οικονομικά αποδοτική και γρήγορη λύση π.χ. σε κατασκευαστές ή χονδρεμπόρους που ασχολούνται με εκατομμύρια διαφορετικά προϊόντα που αλλάζουν σε τακτική βάση.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης χρήσιμη σε περιβάλλοντα στα οποία τα κινητά ρομπότ πρέπει να διακρίνουν μεταξύ των αντικειμένων ή των ανθρώπων που συναντούν, και να ανταποκρίνονται διαφορετικά.

Δεύτερη ζωή για βιομηχανικά ρομπότ

Δεδομένου ότι ένα βιομηχανικό ρομπότ έχει διάρκεια ζωής έως και τριάντα χρόνια, ο νέος τεχνολογικός εξοπλισμός μπορεί να δώσει στα παλιά ρομπότ μια «δεύτερη ζωή». Οι κατασκευαστές βιομηχανικών ρομπότ (κατασκευαστές όπως είναι η ABB, η Fanuc, η KUKA, η Stäubli ή η Yaskawa) διαχειρίζονται εξειδικευμένα κέντρα επισκευής κοντά στους πελάτες τους, για την ανακατασκευή ή την αναβάθμιση μεταχειρισμένων μονάδων με αποδοτικό τρόπο. Η στρατηγική «ετοιμότητα για επισκευή» εξοικονομεί κόστος και πόρους, ενώ αποτελεί σημαντική συμβολή στην κυκλική οικονομία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ