Πάτρικ Σβάρτσκοπφ: Η ρομποτική στην πρώτη γραμμή μετά το τέλος της πανδημίας

Στις προκλήσεις και τις προοπτικές της βιομηχανίας ρομποτικής και αυτοματισμών αναφέρεται ο Πάτρικ Σβάρτσκοπφ, διευθυντής της EUnited Robotics. Ο ίδιος δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου στην μετά-covid εποχή και εξηγεί πώς οι αυτοματισμοί και η ρομποτική θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα στην εργασία.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ρουμπάνη

Ποιο είναι το έργο και η αποστολή της EUnited Robotics;

Η EUnited Robotics ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί τη φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ρομποτικής. Αποτελεί τμήμα της EUnited, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Μηχανικής, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες. Τα μέλη μας είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες ρομποτικής, αυτοματισμών, κατασκευαστές και προμηθευτές εξαρτημάτων. Έχουμε λοιπόν δημιουργήσει ένα δίκτυο από τους ηγέτες του κλάδου.

Να σημειώσω ότι ενώ υπάρχουν πολλοί ευρωπαϊκοί οργανισμοί και πλατφόρμες που καλύπτουν το θέμα της ρομποτικής, εμείς εστιάζουμε στη βιομηχανία ρομποτικής, περισσότερο από ό,τι στην έρευνα και στον ακαδημαϊκό χώρο.

Στοχεύουμε στην ανάπτυξη και επικοινωνία ζητημάτων βιομηχανικής σημασίας, ώστε να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα ρομποτικής σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, επιθυμούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για τις σχετικές τεχνολογίες και τη σημασία που αυτές έχουν στο ευρύ κοινό, στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στον κόσμο της πολιτικής και των κέντρων λήψης αποφάσεων.

Η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει τη δική σας βιομηχανία;

H ρομποτική θα έλεγα ότι υπήρξε μια βιομηχανία απόλυτης ανάπτυξης για πολλά χρόνια, ωστόσο, χτυπήθηκε απότομα και σε σημαντικό βαθμό από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε ακόμα προβλέψεις για το 2020, αλλά φαίνεται ότι θα δούμε μείωση τουλάχιστον κατά 20%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της ρομποτικής, δέχθηκε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα, όταν τα εργοστάσια έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή προσωρινά και η ζήτηση για νέα οχήματα έκανε βουτιά.

Ωστόσο, αρκετές εταιρείες ρομποτικής και αυτοματισμού προσαρμόστηκαν γρήγορα και προχώρησαν σε νέες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή μασκών για την προστασία από τον κορονοϊό, τα ρομπότ απολύμανσης σε νοσοκομεία και άλλες υποδομές, η αυτοματοποίηση των εργαστηρίων, για παράδειγμα ο χειρισμός των δοκιμαστικών σωλήνων στα τεστ κλπ.

Με τον τρόπο αυτό πολλές επιχειρήσεις κατάφεραν να αξιοποιήσουν νέες αγορές. Παρά το γεγονός ότι ο COVID-19 αποτέλεσε ένα εξωγενές σοκ για την βιομηχανία μας, καταγράφεται μια ισχυρή τάση που την ευνοεί. Οδηγοί προς αυτή την τάση είναι η ποιότητα, τα κόστη και η παραγωγικότητα.

Πολλά προϊόντα δεν θα ήταν βιώσιμα οικονομικά σήμερα χωρίς τη χρήση της ρομποτικής και του αυτοματισμού. Επιπλέον, η υψηλή απαίτηση για ακρίβεια δεν μπορεί να απαντηθεί χειροκίνητα: Φανταστείτε αν έπρεπε να παράγετε μικροσκοπικές μπαταρίες ακουστικών βαρηκοΐας ή ηχεία για smartphone με το χέρι! Σε μια τέτοια περίπτωση, τα προϊόντα θα ήταν πιο ακριβά αλλά και κακής ποιότητας.

Συχνά θεωρούμε δεδομένο ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι προσιτά στην τιμή: Όμως χωρίς τον αυτοματισμό, το smartphone στην τσέπη σας, ο αερόσακος στο αυτοκίνητό σας, το φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού ή της επιχείρησής σας δεν θα ήταν προσιτά.

Είναι επίσης πολύ σαφές ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνιστικός τομέας παραγωγής χωρίς ρομποτική και αυτοματισμό. Είναι απαραίτητα εργαλεία για την ανταγωνιστικότητα.

Υπό αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι το μέλλον σε γενικές γραμμές είναι λαμπρό.

Υπάρχουν πρωτοβουλίες από την πλευρά σας για την ανάκαμψη της βιομηχανίας;

Παρέχουμε ένα σημαντικό δίκτυο και μια πλατφόρμα, όπου οι εταιρείες μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες και να συζητούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αλλά είναι κυρίως οι ίδιες οι εταιρείες που χειρίζονται πολύ καλά αυτή τη «νέα κανονικότητα». Κατ’ αρχάς τα ρομπότ έχουν ανοσία σε ιούς. Για να διατηρηθεί η παραγωγή κατά τη διάρκεια πανδημίας, είναι συχνά απαραίτητο να διατηρηθούν ορισμένες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων. Σε αυτή την περίπτωση ένα ρομπότ μπορεί πρακτικά να παίξει το ρόλο του «ενδιάμεσου».

Τα νέα cobots (ή συνεργατικά ρομπότ), που συνεργάζονται άμεσα με τον άνθρωπο, έρχονται να διαδραματίσουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, αφού βοηθούν τον εργαζόμενο σε κοντινή απόσταση χωρίς κίνδυνο μόλυνσης.

Μετά την κρίση του κορονοϊού, αναμένουμε σημαντική ώθηση στη ρομποτική και τον αυτοματισμό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για αυτό: Όταν πλέον δεν θα είναι απαραίτητα τα μέτρα απόστασης, θα πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που τώρα μπήκαν σε αναμονή. Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επανεξεταστούν, όπως επίσης και οι αλυσίδες παραγωγής θα αποκτήσουν πιο τοπικά χαρακτηριστικά.

Οι ψηφιακές και «εικονικές» τεχνολογίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, φέρνουν νέες προσεγγίσεις όπως η συντήρηση εξ αποστάσεως και η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality).

O κορονοϊός έδωσε ψηφιακή ώθηση όχι μόνο σε επίπεδο γραφείου, αλλά και στον ίδιο το χώρο του εργοστασίου!

Συνολικά, θα μπορούσαμε να μιλάμε ακόμα και για re-shoring, δηλαδή παραγωγή που είχε μεταφερθεί στην Ασία, να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε επίσης νέα τεχνολογία παραγωγής για την αειφόρο ανάπτυξη, τους στόχους που έχουν τεθεί για την Κλιματική Αλλαγή και νέες ιδέες για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Όλα αυτά θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για ρομποτική και αυτοματισμό μετά την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Ποιες είναι οι βασικές αγορές και οι πιθανότεροι νέοι τομείς -πεδία για τη βιομηχανία ρομποτικής;

Στη βιομηχανική ρομποτική, βλέπουμε ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο να ανοίγει με τα «cobots», στα οποία αναφέρθηκα νωρίτερα.

Παραδοσιακά, τα βιομηχανικά ρομπότ λειτουργούν ακούραστα και με μεγάλη ταχύτητα πίσω από προστατευτικούς φράκτες. Καθώς κινούνται πολύ γρήγορα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά τους για λόγους ασφαλείας.

Η συνεργατική ρομποτική, ωστόσο, καθιστά δυνατή μια πολύ πιο άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ του εργαζόμενου και του ρομπότ, λόγω ύπαρξης αισθητήρων ασφαλείας, μειωμένων ταχυτήτων και ελαφρύτερου σχεδιασμού.

Αυτού του είδους τα ρομπότ είναι επίσης πολύ πιο εύχρηστα και εύκολα στον προγραμματισμό. Έτσι, θα βλέπουμε όλο και περισσότερο ρομπότ σε μικρές και μεσαίες εταιρείες, όπως και σε βιομηχανίες τροφίμων, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και στον αυτοματισμό στα εργαστήρια.

Ένας άλλος ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας είναι η ρομποτική παροχής υπηρεσιών, δηλαδή ρομπότ που εκτελεί εργασίες εκτός της κατασκευής, με μια ευρεία γκάμα εφαρμογών που εκτείνονται από την εφοδιαστική αλυσίδα και τον πρωτογενή τομέα (π.χ. ρομπότ στο άρμεγμα) έως τη χειρουργική, τη λιανική, τα νοσοκομεία και τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στη νομική και ηθική διάσταση της ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε;

Κατ’ αρχάς, ας μιλήσουμε με όρους πραγματικότητας: Τα ρομπότ στην πραγματική ζωή είναι πολύ «ταπεινά» και προσγειωμένα στη γη από ό,τι η επιστημονική φαντασία μας κάνει να πιστεύουμε.

Τα ρομπότ και η ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) συχνά ταυτίζονται. Δεν είναι όμως έτσι. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ρομπότ που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν υπάρχει καθόλου AI. Υπάρχουν απλά ελεγκτές που διασφαλίζουν ότι αυτά εκτελούν τις προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις και εργασίες με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία.

Ωστόσο, η ΑΙ – ειδικά οι τεχνικές μηχανικής μάθησης – προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για την αύξηση των δυνατοτήτων των ρομπότ και τη βελτιστοποίηση όλων των διαδικασιών σε ένα εργοστάσιο.

Μία τέτοια εφαρμογή είναι το «bin picking» όπου τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με συστήματα κάμερας (μηχανική όραση) και μπορούν να βγάζουν αταξινόμητα κομμάτια από κουτί.

Επίσης, γίνεται πιο διαδεδομένη η λεγόμενη «προγνωστική συντήρηση»: Πολύπλοκα συστήματα αυτοματισμού δεν ελέγχονται και συντηρούνται σε σταθερά χρονικά διαστήματα, αλλά γίνεται ανάλυση μοτίβων από αισθητήρες και AI (π.χ. δονήσεις) και γίνεται πρόβλεψη πότε είναι πιθανό να συμβεί βλάβη ή πρόβλημα. Έτσι, η συντήρηση μπορεί να γίνει προτού προκύψουν τα προβλήματα.

Μέχρι εδώ καλά. Όταν όμως η ΑΙ χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο υπάρχουν κίνδυνοι και ζητήματα διακρίσεων π.χ. αν η ΑΙ αποφασίσει ποιος θα βρει δουλειά, ποιος θα πάρει μια θέση σε πανεπιστήμιο ή στεγαστικό δάνειο.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες προστατεύονται και ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν γεννούν διακρίσεις. Η ΕΕ τάσσεται υπέρ της «αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης» και η EUnited συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

Να υπογραμμίσουμε ότι πολλές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ενέχουν πραγματικά ελάχιστο ή καθόλου κίνδυνο. Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να φέρουμε μια «έξυπνη» ρύθμιση και όχι μία που θα προκαλέσει άσκοπο-επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος.

Δυστυχώς, η Ευρώπη τείνει να χάσει την κούρσα της AI απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και για αυτό οφείλουμε να επιταχύνουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Αν προχωρήσουμε σε υπερβολικά γραφειοκρατικές ρυθμίσεις κινδυνεύουμε να βάλουμε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την ευρωπαϊκή Τεχνητή Νοημοσύνη. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ισορροπημένη και έξυπνη ρυθμιστική προσέγγιση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR) σε όλο τον πλανήτη λειτουργούν 2,7 εκατομμύρια ρομπότ, αριθμός-ρεκόρ. Δεν είναι ανησυχητικό, λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς δείκτες ανεργίας στην Ευρώπη;

Τα ρομπότ αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και με αυτό τον τρόπο ενισχύουν τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών: Μια σταθερή βάση για μια υγιή οικονομία, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας και μια ευημερούσα και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Η αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας αποτελούν προϋποθέσεις για την αύξηση των εισοδημάτων και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο συνολικά για μια κοινωνία.

Η εμπειρία τις τελευταίες δύο δεκαετίες -καθώς και η τρέχουσα έρευνα – υποδηλώνει ότι οι φόβοι της μαζικής ανεργίας, λόγω της χρήσης των ρομπότ είναι αβάσιμοι. Στην πραγματικότητα, οι χώρες που έχουν υψηλή «πυκνότητα ρομπότ» (ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ που χρησιμοποιούνται ανά 10.000 υπαλλήλους στον μεταποιητικό τομέα), έχουν γενικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

Το νέο κύμα στον αυτοματισμό και τις τεχνολογίες του -όπως η συνεργασία ρομπότ-ανθρώπων, τα wearables (συσκευασίες που φοριούνται), και η AI – μπορούν να επιταχύνουν αυτό το ταξίδι προς ακόμα καλύτερη ποιότητα εργασίας.

Η βασική πρόκληση είναι πώς θα διαχειριστούμε τη μετάβαση, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα μείνουν πίσω. Καθώς αλλάζει το τοπίο στις θέσεις εργασίας, κάποιες χάνονται, αλλά δημιουργούνται πολλές νέες.

Ελέγξτε επίσης

Βράβευση της Χαλκόρ για την ανακύκλωση χαλκού και κραμάτων χαλκού

Η Χαλκόρ, τομέας σωλήνων χαλκού της ElvalHalcor διακρίθηκε για την υπεύθυνη πρακτική της σχετικά με …