Το όραμα του υπουργού Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκου για την ελληνική βιομηχανία και τα σημεία-κλειδιά για την ανασυγκρότησή της προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη. Ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, η διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης άλλαξε σύσταση, με τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο να αναλαμβάνει τα ηνία στα μέσα Ιουνίου μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο νέος υπουργός έχει εκφράσει δημόσια τις προθέσεις αλλά και τις προσδοκίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εγχώρια βιομηχανία.
Στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με το νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, βασικός στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα.
«Στο Υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας, το οποίο θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, βάσει τριών πυλώνων ανάπτυξης, που είναι οι εξής:
– Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με επενδύσεις στην αιχμή της τεχνολογίας και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.
– Η μείωση του ενεργειακού κόστους, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
– Η ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τους φορείς της υγιούς επιχειρηματικότητας, με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και ασφαλώς με τους εργαζόμενους και το σύνολο της κοινωνίας, αποτελεί ακόμα μια προτεραιότητα για το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η πράσινη μετάβαση και οι επενδύσεις
Στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου του Economist «Government Roundtable», ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και τους στόχους του Υπουργείου, και είπε τα εξής:
Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση βρίσκονται σε προτεραιότητα από την έναρξη της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
»Για να γίνει κατανοητή η σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης (του γνωστού European Green Deal), το πλάνο επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (το ονομαζόμενο «European Green Deal Investment Plan») στοχεύει στην ενεργοποίηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ βιώσιμων επενδύσεων έως το 2030. Το τεράστιο αυτό ποσό αφορά δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.
»Άρα, βασικός στόχος του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να κινητοποιήσει τα σχετικά επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα της πράσινης μετάβασης, παρέχοντας αλλά και αναπτύσσοντας ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για τους ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές.
»Θα αναπτύξουμε ένα πλέγμα πολυεπίπεδων δράσεων και κινήτρων που θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις και θα δημιουργούν ένα ακόμα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις νέες επενδύσεις, με στόχο η Ελλάδα να προσελκύσει νέα κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων αναμένουμε να αφορούν την πράσινη μετάβαση.
»Όλοι αυτοί οι τομείς σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οπότε θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και σε αυτούς τους τομείς, ώστε αφενός να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις (συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της φορολογίας των κερδών τους), και αφετέρου να δημιουργηθούν περισσότερες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
»Η χώρα μας μπορεί να πρωτοπορεί και να καινοτομεί, δείχνοντας τη σωστή κατεύθυνση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη ανάπτυξη ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, ώστε να συμβάλει ενεργά στη περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ευημερίας των πολιτών της χώρας μας.
Επαναβιομηχάνιση της χώρας
»Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου οφείλει να είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας, η ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας και η εφαρμογή μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, που θα μας οδηγήσει (σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα με πρώτο βασικό σταθμό το 2030) σε διπλασιασμό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και σε σημαντική αύξηση των θέσεων απασχόλησης.
»Η έρευνα, η καινοτομία και η επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης για την ελληνική βιομηχανία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».