Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης: «Επτά τομές για την ανάπτυξη της βιομηχανίας»

0
58

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είναι ο μακροβιότερος επιχειρηματικός  και εργοδοτικός σύνδεσμος που ασχολείται με θέματα βιομηχανίας, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα και τον κλάδο της βιομηχανίας.

Σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων για τον κλάδο της βιομηχανίας, απαιτείται συσπείρωση όλων των επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας. Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ συμβάλλει στην ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής βιομηχανίας μέσω συγκεκριμένων και ουσιαστικών δράσεων.
Το περιοδικό «Μετάδοση Ισχύος» επικοινώνησε με το γενικό διευθυντή του ΣΕΒ κ. Γιώργο Ξηρογιάννη, ο οποίος περιέγραψε το τοπίο που επικρατεί στο βιομηχανικό κλάδο και μίλησε για τη σημασία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΕΒ, ενώ έδωσε το δικό του μήνυμα ενόψει της επικείμενης έκθεσης Industry.tec για το βιομηχανικό εξοπλισμό.

– Κύριε Ξηρογιάννη, σε ένα περιβάλλον με συνεχείς προκλήσεις, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ως σύνδεσμος;
– Αγαπητέ κύριε Μουσλή, σωστά επισημαίνετε ότι οι προκλήσεις της εποχής μας είναι πολλές ιδιαιτερότητες· και μερικές μόνο από αυτές είναι η κρίση στην Ουκρανία με τις συνεπειές της στην ενέργεια και στον πληθωρισμό, οι ανατροπές στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής, ο επενδυτικός ανταγωνισμός Ευρώπης και ΗΠΑ, η έλλειψης εργαζομένων σε όλη την ΕΕ, η κλιματική αλλαγής κτλ.
Προκειμένου να επιτύχουμε ανάπτυξη, πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα «αλλιώς», γιατί το περιβάλλον είναι πλέον αλλιώτικο. Βέβαια, η Ελλάδα δικαιούται να έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση. Κεφαλαιοποιεί τις σημαντικές επιτυχίες της προηγούμενης περιόδου –όπως είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ταχύτερη διάθεση πόρων της ΕΕ στις επιχειρήσεις– και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την επενδυτική βαθμίδα προς όφελος όλων.
Στο περιβάλλον αυτό προωθούμε θέσεις και υλοποιούμε πρωτοβουλίες σε 7 άξονες, που είναι οι εξής:
1) Οικονομική και παραγωγική μεγέθυνση των επιχειρήσεων με ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της διεθνούς μας ανταγωνιστικότητας.
2) Ενίσχυση των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εγχώριο αποτύπωμα και περισσότερες δουλειές για τους νέους.
3) Εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας αλλά και ανάπτυξη ταλέντων.
4) Διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση.
5) Βιομηχανική ανάπτυξη με το βλέμμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και στις ευρωπαϊκές αλυσίδες παραγωγής.
6) Καλύτερη λειτουργία του κράτους με δομική μείωση της γραφειοκρατίας.
7) Ισότητα στην εργασία χωρίς αποκλεισμούς.
Τέλος, τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να περιορίζονται στην ενεργειακή μετάβαση. Όπως έδειξαν οι πρόσφατες πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, απαιτούνται νέοι σχεδιασμοί της πολιτείας στον τομέα των υποδομών, με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

 

– Βλέπουμε το μεγάλο κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης με τη φυγή επενδύσεων προς τις ΗΠΑ. Είναι μόνο θέμα κίνητρων ή τελικά η γραφειοκρατία της ΕΕ (και της Ελλάδας μαζί) ωθεί τα κεφάλαια σε άλλους επενδυτικούς προορισμούς;
– Ο δημόσιος διάλογος τους τελευταίους μήνες εστιάζει στις ενισχύσεις που παρέχει ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act [IRA]), ο οποίος προβλέπει μέτρα ύψους 369 δισ. δολ. για ενίσχυση των επενδύσεων που αφορούν το κλίμα και την πράσινη ενέργεια.
Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η ΕΕ, αναζητά νέους πόρους για την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας. Ωστόσο, ο πραγματικός «αδύναμος κρίκος»» είναι η γραφειοκρατία, η οποία έχει βαθιές ρίζες στο νομοθετικό οικοδόμημα. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για βιομηχανικές επενδύσεις βασίζεται μεν σε επιδοτήσεις, αλλά κερδίζεται με την απλούστερη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Συνεπώς, η πρόκληση για την Ελλάδα –όπως και για όλη την ΕΕ– είναι η δραστικότερη και ταχύτερη μείωση της γραφειοκρατίας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική προσπάθεια συνεχίζεται, με τις λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να βελτιώνουν σταδιακά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Μπορούμε, εντούτοις, να κάνουμε περισσότερα βήματα.
Για να αντιμετωπίσουμε τη ελληνική γραφειοκρατία στη ρίζα της, χρειαζόμαστε μια διαφορετική λογική που να προλαμβάνει τη δημιουργία της. Πλέον, κανένας νόμος δεν θα πρέπει να ψηφίζεται αν αυξάνει τη γραφειοκρατία αντί να τη μειώνει.

– Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία της πράσινης μετάβασης, αλλά θεωρούν ότι ο τρόπος μετάβασης που έχει επιλεγεί από την ΕΕ δημιουργεί σημαντικά ζητήματα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας. Τι πρέπει να γίνει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος;
– Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνει το ενεργειακό κόστος. Στις συνθήκες αυτές, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν αλλά και να στηριχθούν, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Επειδή τα θέματα ενεργειακής μετάβασης είναι πολλά, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις βασικές προτεραιότητες.
Αρχικά, πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων, με λιγότερες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις.
Δεύτερον, πρέπει να διασφαλιστούν ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για τις επιχειρήσεις, με δυνατότητα πρόβλεψης του κόστους για διάστημα άνω των έξι μηνών.
Και τρίτον, πρέπει να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση, με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και χρήση πηγών ή πόρων που είναι ενεργειακά αποδοτικότεροι.

 

– Με ποιους τρόπους ενισχύει ο ΣΕΒ τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες;
– Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει κανείς να μείνει πίσω. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΒ έχει εργαστεί συστηματικά στη διαμόρφωση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Όμως, την περίοδο 2023 2024 εστιάζουμε στην πρακτική υποστήριξη των επιχειρήσεων όσον αφορά την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής.
Δείχνουμε στα μέλη μας με πρακτικό τρόπο πως οι επενδύσεις σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοασφάλειας και Internet of Things (IoT) βελτιώνουν τα έσοδα και μειώνουν το κόστος.
Πρόσφατα συμπράξαμε με εταιρείες τεχνολογίας, επενδυτικά ταμεία και πανεπιστήμια στο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας Smart Attica Digital Hub, όπου μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να πειραματιστούν σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πριν την επένδυσή τους.

– Διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων με τεχνολογικές και διοικητικές δεξιότητες. Πώς μπορούμε να καλύψουμε το κενό αυτό;
– Είναι αλήθεια ότι έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα σε προσωπικό υψηλής κατάρτισης, κάτι που θέτει προσκόμματα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, των κατασκευών, της αγροδιατροφής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και πολλών άλλων τομέων. Πρόκειται για έναν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε.
Ο ΣΕΒ έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, με δικές του πρωτοβουλίες.
Μέσα από τα προγράμματα Skills4Jobs ξεκίνησε την αναβάθμιση των τεχνικών δεξιοτήτων που συνδέονται με βιομηχανικά επαγγέλματα.
Το πρόγραμμα «Μαζί στη Γνώση» που υλοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School παρέχει ανώτερες διοικητικές και τεχνολογικές γνώσεις για στελέχη διοίκησης, ενώ ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Junior Achievement Greece, συνεχίζει από την ίδρυσή του το 2005 να εισάγει στα σχολεία βασικές αρχές επιχειρηματικότητας, έχοντας αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις σε πάνω από 6.000 Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια.
Όπως βλέπετε, έχουμε κάνει πολλά και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα, αναλαμβάνοντας εμείς οι ίδιοι δράση για τη στήριξη των μελών μας.

– Τον προσεχή Νοέμβριο, η T-Press διοργανώνει την Industry.tec 2023, την 1η διεθνή έκθεση βιομηχανικού εξοπλισμού στη χώρα μας; Πώς μια έκθεση που απευθύνεται στις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο να αναβαθμίσει τη θέση και το ρόλο του;
– Η διεθνής έκθεση industry.tec είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλει στην αναβάθμιση του βιομηχανικού κλάδου. Αναδεικνύει τις σύγχρονες τεχνολογίες για την αποδοτική λειτουργία της βιομηχανίας μας, προβάλλει το ρόλο και τις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής σε ένα διεθνές κοινό και ενισχύει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Είμαι σίγουρος ότι η έκθεση θα προσελκύσει την προσοχή διεθνών επενδυτών, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των ξένων και των ελληνικών επιχειρήσεων, και θα προβάλει πολύ αποτελεσματικά τον ελληνικό βιομηχανικό κλάδο διεθνώς. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!