Η αβεβαιότητα επηρέασε και τις εξαγωγές

Αύξηση των εξαγωγών κατά 12,1%, στο δωδεκάμηνο Δεκέμβριος 2010- Νοέμβριος 2011, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 44,2% και οι συνολικές εξαγωγές σε επίπεδο δωδεκαμήνου ανήλθαν σε περίπου 22 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε πέντε κλάδους σημειώνεται αύξηση εξαγωγών (τρόφιμα, ποτά- καπνός, πετρελαιοειδή, λάδια- λίπη και βιομηχανικά είδη), που αντισταθμίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό την υποχώρηση που καταγράφεται κυρίως για τα μηχανήματα, τις πρώτες ύλες και τα διάφορα βιομηχανικά είδη. Μικρότερη είναι η μείωση των εξαγωγών στα χημικά προϊόντα και τα εμπιστευτικά είδη.
Πάντως, τον Νοέμβριο του 2011, η εικόνα των εξαγωγών ήταν προβληματική, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα(-3,1%).
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι ενδείξεις του περασμένου Οκτωβρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τα νέα στοιχεία, απεικονίζοντας με γλαφυρό τρόπο, το τίμημα που πληρώνει το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο, από την αβεβαιότητα που προκλήθηκε γύρω από την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, τους τελευταίους μήνες του 2011. Αποδεικνύει επίσης πόσο σημαντική είναι η άμεση ανάκτηση του διεθνούς κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, ειδικά απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της».
Η ίδια τόνισε «τις ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές αντοχές που δείχνουν οι κλάδοι των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, ειδικά σε περιόδους που περιορίζεται συνολικά η διεθνής ζήτηση. Η καλή πορεία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων, αποτελούν τη βάση προς την επίτευξη τελικά του ρεκόρ εξωστρέφειας για τη δεκαετία 2001- 2011, με εξαγωγές στα επίπεδα των 22 δισ. ευρώ. Αναδεικνύουν και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, σε περιόδους που η ευρωπαϊκή, αλλά και η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζονται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ελέγξτε επίσης

ΓΣΕΒΕΕ: Στην κοπή της πίτας του ΟΕΒΕΝΗ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας

Αυστηρή κριτική ως προς τα  μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της …