Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣΕΒΕ: Έναρξης...

ΣΕΒΕ: Έναρξης συνεργασιας με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΣΕΒΕ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ για θέματα απασχόλησης και στενότερης διασύνδεσης δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα, ο ΣΕΒΕ ξεκίνησε συνεργασία με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δρ Χρήστο Ρουμπίδη για την ενημέρωση – ως πιλοτική δράση – των μαθητών Λυκείου και κυρίως της Α’ Λυκείου των αντίστοιχων ΕΠΑΛ για τις ανάγκες στην αγορά εργασίας των επιχειρήσεων ως προς τα τεχνικά επαγγέλματα.

Πιο συγκεκριμένα, σε στενή συνεργασία ΣΕΒΕ-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης και Διευθυντών των ΕΠΑΛ, το διάστημα από 04-25.04.24, σε όλα τα ΕΠΑΛ Δ. Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί 14 ομιλίες εκπροσώπων μελών ΣΕΒΕ, επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων (ιδίως υπεύθυνων παραγωγής/τεχνικών διευθυντών και ανθρώπινου δυναμικού). Σε αυτές οι ομιλητές θα ενημερώνουν τους μαθητές στον χώρο των σχολείων τους για τις σύγχρονες ανάγκες στην αγορά εργασίας, τις δεξιότητες που απαιτούνται και ζητούν οι επιχειρήσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, κλπ., ως μία συνεισφορά στην απόφαση των μαθητών για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν για τις επόμενες τάξεις του Λυκείου και όχι μόνο.

Η πρωτοποριακή αυτή δράση που στοχεύει και στην κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των επιχειρήσεων σε προσωπικό, θα επεκταθεί και θα υλοποιηθεί και για τα ΕΠΑΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα σχεδιαστούν όμως και θα συνδιοργανωθούν και άλλες γενικότερες δράσεις ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης των μαθητών των ΕΠΑΛ αλλά και των ΓΕΛ για την αγορά εργασίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Σημαντική μάλιστα για τους μαθητές και τις επιχειρήσεις είναι η μέγιστη αξιοποίηση του θεσμού της μαθητείας το μεταλυκειακό έτος με τον συνδυασμό ωρών στα ΕΠΑΛ του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και των ημερών μάθησης σε  εργασιακό χώρο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης που μαζί με το Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ Κοσμά Βάμβαλη ήταν οι σημερινοί ομιλητές στους μαθητές Λυκείου Β’ τάξης από το 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Α’ τάξης από το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ενθουσιασμένος για τη νέα αυτή δράση του ΣΕΒΕ. Σήμερα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους μαθητές και να συζητήσω μαζί τους τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις δεξιότητες που απαιτούνται και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν μια πρώτη επαφή με την πορεία τους προς την ένταξη στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό οι μαθητές να γνωρίζουν πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να πλοηγηθούν στην αγορά εργασίας με επιτυχία, αφού αποκτήσουν τεχνική επάρκεια, σωστές δεξιότητες και την κατάλληλη νοοτροπία. Οι τομείς της τεχνολογίας, της οικονομίας, της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης και πόσο μάλλον της πληροφορικής γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη και έχουν συνεχή ανάγκη από ειδικευμένους επαγγελματίες.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ